Bladaarde maken om herfstbladeren te recyclen

Helga Kluiter
|
10/11/2020
bladaarde maken van herfstbladeren

Gooi al het gevallen herfstblad in je tuin en voor de deur niet weg! Je kan het namelijk uitstekend recyclen tot bladaarde. Dat is een natuurlijke bescherm- en voedsellaag voor je grond die ontstaat doordat schimmels het blad langzaam afbreken. Je zou gevallen blad dus gewoon kunnen laten liggen. Vind je dat te rommelig, verzamel het blad dan in een bladkooi of in vuilniszakken.

Laat de bladblazer staan

Laat voor het bijeen verzamelen van alle bladeren de bladblazer vooral staan. Bladblazers op benzine zijn namelijk enorm vervuilend en maken veel lawaai. En alle soorten bladblazers zijn dodelijk voor allerlei nuttige insecten. Gebruik liever een bladhark om alle bladeren uit borders of van gazons en paden te verzamelen en roep dan de hulp van de natuur in.

Het beste blad voor bladaarde

Het blad van loofbomen is prima geschikt om bladaarde van te maken, maar niet al het blad verteert even snel. Naalden van coniferen kun je beter niet gebruiken, want die breken ontzettend traag af. Dun blad, zoals van berken, verteert sneller dan het dikke leerachtige blad van kastanjes. Het gladde blad van groenblijvende planten en bomen kan wel achttien maanden nodig hebben om te verteren!

Maak dik blad eerst kleiner

Om dat stugge blad sneller te laten verteren, kun je het eventueel eerst kleiner maken, bijvoorbeeld door er met een grasmaaier overheen te maaien. Laat de schimmels vervolgens hun werk doen en je hebt volgend jaar de perfecte bladaarde om je borders te mulchen of om in potten te gebruiken.

Bladaarde maken in 3 stappen

  1. Hark al het blad bij elkaar en vul vuilniszakken met de (liefst vochtige) bladeren. Zwarte zakken absorberen de warmte van de zon, waardoor het in de vuilniszak goed warm wordt. Dat versnelt de afbraak.
  2. Maak gaatjes in de gevulde zakken met de tanden van een riek om het vocht in de zak te houden, maar tegelijkertijd ook voor wat luchtcirculatie te zorgen.
  3. Zet de gevulde zakken op een beschutte plek. Stapel ze niet op elkaar, want dat vermindert de beluchting en vertraagt het rottingsproces.

Afhankelijk van hoe snel het proces verloopt, heb je na één tot drie jaar bladaarde die je in potgrond of als mulch kunt gebruiken.

Magazine van Gardeners’ World sep/2021

Gardeners’ World sep/2021

Bestel nu