Bladaarde maken van herfstbladeren: zo doe je dat
Gooi al het gevallen herfstblad in je tuin en voor de deur niet weg! Je kan het namelijk uitstekend recyclen tot bladaarde.
Wat is bladaarde?
Bladaarde of bladcompost is een natuurlijke bescherm- en voedsellaag voor je grond. In tegenstelling tot een gewone composthoop, waar bacteriën en wormen het materiaal afbreken, wordt het blad afgebroken door schimmels. Wanneer het blad voldoende verteerd is, vormt het een prima voeding en structuurverbeteraar voor de bodem.
Gebruik geen bladblazer
Laat voor het verzamelen van bladeren de bladblazer vooral staan! Niet alleen zijn ze enorm vervuilend (benzinebladblazers) en maken ze veel lawaai, maar ze zijn ook dodelijk voor allerlei nuttige insecten. Pak dus een bladhark erbij om alle bladeren van gazons en paden te verzamelen en roep dan de hulp van de natuur in.
Bladaarde maken: welk blad?
Het blad van loofbomen is prima geschikt om bladcompost van te maken, maar niet al het blad verteert even snel. Dun blad, zoals van berken, verteert sneller dan het dikke leerachtige blad van kastanjes. Het gladde blad van groenblijvende planten en bomen kan wel achttien maanden nodig hebben om te verteren! Ook naalden van coniferen kun je beter niet gebruiken, want die breken erg traag af.
Bladaarde eikenblad
Over bladaarde met eikenblad zijn de meningen verdeeld, omdat dit blad looizuur bevat. Kwekerij De Hessenhof gebruikt het echter al jaren naar volle tevredenheid. Als het blad maar goed verteerd is, zou het geen problemen moeten geven.
Lees verder na de advertentie
Maak dik blad eerst kleiner
Bladaarde maken kan lang duren, maar je kunt stug blad sneller laten verteren als je het eerst kleiner maakt. Bijvoorbeeld door er met een grasmaaier overheen te maaien. Laat de schimmels vervolgens hun werk doen en je hebt volgend jaar de perfecte bladaarde om je borders te mulchen of om in potten te gebruiken.
Bladaarde maken: stap voor stap
Wil je zelf aan de slag met bladaarde maken? Zo pak je het aan:
1. Bladeren verzamelen
Hark al het blad bij elkaar en vul vuilniszakken met de (liefst vochtige) bladeren. Zwarte zakken absorberen de warmte van de zon, waardoor het in de vuilniszak goed warm wordt. Dat versnelt de afbraak.
2. Luchtgaten prikken
Maak gaatjes in de gevulde zakken met de tanden van een riek om het vocht in de zak te houden, maar tegelijkertijd ook voor wat luchtcirculatie te zorgen.
3. Bladaarde laten verteren
Zet de gevulde zakken op een beschutte plek. Stapel ze niet op elkaar, want dat vermindert de beluchting en vertraagt het rottingsproces. Afhankelijk van hoe snel het proces verloopt, heb je na één tot drie jaar bladaarde die je in potgrond of als mulch kunt gebruiken.