Checklist voor de tuin: week #16

Helga Kluiter
|
15/04/2024
Tulpenbollen planten

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in april, week 16

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

  • Overwinterende dieren zijn inmiddels wel wakker en zijn vertrokken. Je kunt dus nu je compostvaten legen. Maar voordat je je vork erin steekt, is het goed om toch even te controleren of er geen egels of amfibieën (kikkers, hazelwormen) zijn achtergebleven.

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

Bekerplant Nepenthus x ventrata kamerplant
  • De bekerplant (Nepenthes) is eigenlijk geen goede kamerplant, omdat hij vochtige lucht nodig heeft. Wil je toch deze beauty in huis halen, zet hem dan bij voorkeur in een terrarium.
  • Zaailingen zijn nog erg kwetsbaar voor de elementen. Bescherm ze in de kas daarom tegen te felle zon, ongeacht de temperatuur. Zo voorkom je dat ze verschroeien.

Kweken

Tropaeolum peregrinum of kanariekers is een klimbloem met vrolijke gele bloemen
  • Oost-Indische kers ken je vast wel, maar ken je ook de kanariekers (Tropaeolum peregrinum)? De bloemen hebben wel wat weg van een vogeltje en zijn ook daadwerkelijk kanariegeel. Zaai ze nu onder glas voor in potjes, of eind april (indien warm genoeg) rechtstreeks in de vollegrond.
  • Ridderspoor en lupine kun je het beste stekken in april, voordat hun stengels hol worden. Dat doe je door het nemen van zogeheten stengelstekken, die je zo dicht mogelijk bij de wortels neemt.

Moestuin

  • Knolselderij heeft veel tijd nodig om te groeien tot een oogstbare knol. Zaai hem dus nu voor in een kweekbak.
  • Plant nu nog aspergeplanten aan. Je krijgt er de eerste paar jaar nog geen oogst van, maar daarna kun je jaar op jaar heerlijke asperges uit eigen tuin eten.

Snoeien

Tulpenbollen planten
  • Zijn je narcissen en eerste tulpen uitgebloeid, verwijder het blad dan niet! Laat het blad op natuurlijke wijze afsterven, want daaruit haalt de bol energie voor volgend jaar.

Tuinklussen

vaste planten bemesten
  • Geef bomen, struiken en heggen een oppepper door ze te voeden met wat mestkorrels. Vooral rozen vragen nu voldoende voeding om straks goed te kunnen bloeien. Hark de korrels lichtjes door de grond.
  • Lijkt je terras net zo groen als het gazon, dan is het tijd om de groene aanslag van je tegels te verwijderen. Laat de hogedrukreiniger, azijn en groene zeep liggen en pak de bezem en wat zand erbij om de aanslag te verwijderen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu