Groene aanslag verwijderen op tegels: dit is de beste manier

Govert de Jong
|
09/04/2024
Gebruik een bezem, (scherp) zand en water om groene aanslag effectief en milieuvriendelijk te verwijderen.

Tegels en hout zijn in natte winters de perfecte plek voor groene aanslag om te groeien. Wanneer we in de lente weer lekker in het zonnetje willen zitten, lijkt het terras soms net zo groen als het gazon! Wij leggen je uit hoe je op een milieuvriendelijke manier deze groene aanslag kunt verwijderen, zonder het gebruik van azijn, groene zeep of chemische bestrijdingsmiddelen.

Lees verder na de advertentie

Wat is de groene aanslag op jouw tegels?

De groene waas die je ziet op jouw terras zijn eigenlijk miljoenen kleine plantjes: algen. Algen zijn ‘simpele’ planten. Zij kunnen alleen goed groeien op vochtige plekken en hebben minder licht nodig dan de ‘hogere’ planten. Deze combinatie maakt juist de winter en vroege voorjaar de ideale tijd voor een algenexplosie, wat wij zien als de groene aanslag. 

Soms worden mossen ook gerekend onder groene aanslag, maar dit zijn complexere planten en hebben de neiging om vooral op voegen te groeien.

Mos groeit gemakkelijk tussen voegen. Het biedt een thuis aan allerlei kleine dieren.
Mos groeit gemakkelijk tussen voegen. Het biedt een thuis aan allerlei kleine dieren.

Ons advies: verwijder de groene aanslag met scherp zand en water

Om de groene aanslag op tegels of hout milieuvriendelijk te verwijderen, kun je het beste (scherp) zand gebruiken in combinatie met water. Schrob vervolgens met de borstel of de bezem. Met deze combinatie verwijder je de algen het beste en breng je geen schade toe aan je bodem, planten, dieren en tegels.

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week tips over biodiversiteit in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Tegels eruit, planten erin

Liever niet elk jaar je tegels boenen? Een simpele maar heel doeltreffende manier is zorgen voor minder tegels in de tuin en meer beplanting. Dit heeft meerdere voordelen:

  • Het verbetert de afwatering van jouw tuin.
  • Meer planten in de tuin zorgen voor minder onderhoud. Gebruik bijvoorbeeld sterke bodembedekkers!
  • Er is meer ruimte voor bodemleven en andere dieren in de tuin.
staptegels met klaver
Staptegels met klaver.

Voorkomen is beter dan genezen

Is het geen optie om de verharding te verminderen? Zorg dan dat je de bestrating goed schoon houdt en regelmatig veegt. Wanneer ongewenste planten tussen de voegen omhoog komen, dan kun je deze het beste gelijk wieden met een haakvormige voegenkrabber.

Het groen op en tussen je tegels omarmen

Wil je liever niet de strijd aangaan, maar het groen accepteren en omarmen? Je kunt ook juist decoratieve planten zaaien tussen je voegen! Dit geeft een prachtig effect aan jouw terras, pad of oprit. Als er begroeiing tussen jouw tegels staat, valt de groene aanslag minder op en zal het er ook minder zijn. Je kunt bijvoorbeeld een inheems voegenmengsel van de Cruydt-Hoeck hiervoor gebruiken.

Inheemse plant: Grote tijm Thymus pulegioides
Grote tijm
Inheemse plant: Gewone brunel
Gewone brunel
Inheemse plant: Madeliefje
Madeliefje

Groene aanslag verwijderen met groene zeep

Terrassen worden vaak schoongemaakt met groene zeep, een gouden tip uit grootmoeders tijd. Toch is dit middel niet zo effectief als je misschien denkt, omdat je de groenaanslag en eventuele kiemplantjes hier niet grondig mee verwijderd van het oppervlak.

Daarnaast spoelt de zeep met regenbuien in jouw tuin, wat nadelig kan zijn voor de kwaliteit van de bodem. Met name wanneer de zeep spoelt in een vijver, kan dit erg schadelijk zijn voor het leven in het water!

natuurlijke vijver aanleggen

Groene aanslag verwijderen met azijn

Met azijn je terras schoonmaken is een methode die veel wordt toegepast. Dit gebeurt vaak met schoonmaakazijn, wat ook chemische componenten bevat en schadelijk is voor de tuin.

Door azijn te gebruiken, verzuurt de bodem wanneer het in je tuin spoelt met regenbuien. Het nuttige bodemleven en schimmels worden daardoor aangetast en daarmee ook jouw planten. Dit geldt voor alle soorten azijn, ook natuurazijn.

Ook kan azijn jouw tegels of klinkers beschadigen, wanneer ze kalkhoudend zijn. De zuren uit azijn lossen het kalk op in jouw straatstenen.

Groene aanslag verwijderen van schutting

Wanneer jouw houten schutting vochtig blijft, kan ook daar groene aanslag op ontstaan. Je kunt dit het beste verwijderen met een harde handborstel in combinatie met water en (scherp) zand.

Ook hier kun je groene aanslag voorkomen door bijvoorbeeld een haag aan te leggen.

Inheemse plant: Eenstijlige meidoorn
Meidoorn is een prachtige bloeier in het voorjaar en geschikt voor een haag.

Meer lezen

Meer lezen over:
Tuinklussen Lente
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu