Kruiptijm als klimaatbestendig gazon aanleggen

Govert de Jong
|
04/04/2024
Kruiptijm is een goed alternatief voor gras.

Op zoek naar een klimaatbestendig gazon? Misschien is kruiptijm (Thymus praecox) voor jou een geschikte optie! Het is een onderhoudsarme plant en bovendien de hele zomer lang feest voor bestuivende insecten.

Lees verder na de advertentie

Voordelen van kruiptijm

Gras heeft vaak te lijden onder langdurige droogte, iets wat steeds vaker voorkomt in ons veranderende klimaat. Heb je een goed afwaterende tuin, bijvoorbeeld op zandgrond? Dan is kruiptijm een slimme keuze. Deze laagblijvende bodembedekker is wintergroen en heeft geen bewatering nodig, wanneer de plant goed geworteld is.

In de zomermaanden worden de roze of paarse bloemen bezocht door vlinders, hommels, honingbijen en bijvoorbeeld ook wilde bijen, zoals de tuinbladsnijder. Verder staat tijm natuurlijk bekend om zijn sterke aroma en kan het gebruikt worden in de keuken.

Kruiptijm is een goed alternatief voor gras.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je jouw gazon intensief gebruikt, is kruiptijm minder geschikt. Je kunt er overheen lopen, maar het is niet te gebruiken als speelgazon. Heb je een vaak bewandeld pad? Leg dan bijvoorbeeld stapstenen op de route.

Het aanleggen van een kruiptijmgazon is duurder dan wanneer je graszoden gebruikt, omdat je per vierkante meter meer planten nodig hebt om het gazon sluitend te krijgen.

Verder is niet elke grond geschikt voor kruiptijm. Wanneer je een niet te voedselrijke, waterdoorlatende bodem hebt (zoals zand of kalkhoudende grond), waar óók de zon regelmatig schijnt, zullen de planten goed gedijen!

Tip! Een goed alternatief is om de inheemse kleine tijm (Thymus serpyllum). Deze vind je onder andere bij Cruydt-Hoeck.

Hoe leg je een gazon van kruiptijm aan?

Kruiptijm kun je het beste in het voorjaar planten. Check of jouw bodem goed waterdoorlatend is en de zon er uitbundig op schijnt. Tijm geeft de voorkeur aan een bodem met hogere zuurgraad.

Voor het aanplanten of zaaien van de tijm is het belangrijk dat je alle overige planten verwijdert. Tijm zal ‘onkruid’ onderdrukken, wanneer het een mat heeft gevormd. De jonge tijmplantjes kunnen nog overwoekerd worden, dus we raden je aan tijdig andere plantjes te wieden!

Stappenplan kruiptijmgazon aanleggen

Met de stappen hieronder leg je eenvoudig jouw nieuwe gazon van kruiptijm aan:

  • Verwijder de bestaande grasmat of beplanting.
  • Woel de grond om tot op 15 cm diepte.
  • Plant trayplanten 10 cm uit elkaar. Bij grotere planten tot 15 cm uit elkaar.

Liever zaaien? Op de verpakking van het zaad staan vaak uitgebreide instructies die je kunt volgen om succesvol je planten te zaaien.

Tijm Annie Hall
Thymus serphyllum ‘Annie Hall’

Hoe onderhoud je jouw gazon met kruiptijm?

Tijdens het groeiseizoen is het belangrijk dat je de bodem vochtig houdt, totdat de planten goed geworteld zijn. Hierna is water geven eigenlijk niet meer nodig.

Tijm is geen snelle groeier; het kan zijn dat je de eerste jaren overtollig ‘onkruid’ moet weghalen, zodat de tijm zoden kan vormen. Bij oudere planten is het goed om ze licht te snoeien, zodat ze niet te weelderig groeien en je nieuwe aangroei stimuleert.

Meer lezen over gazon en bodembedekkers

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu