Bodembedekkers tegen onkruid: dit zijn de beste planten

Helga Kluiter
|
13/07/2021
bodembedekkende varens

Hou je niet van onkruid wieden? Dan is bodembedekkers tegen onkruid inzetten de beste manier om te voorkomen dat je veel moet schoffelen.

Bodembedekkers tegen onkruid

Bodembedekkende planten, kortweg bodembedekkers, zijn planten die laag groeien en zich snel uitbreiden. Omdat ze de grond bedekken, zijn ze goed in het onderdrukken van onkruid. En net als mulch houden ze meer vocht en voedingsstoffen vast in de grond. Nog een voordeel: katten doen hun behoefte liever niet op bedekte grond …

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Populairste bodembedekkers

Er zijn veel soorten bodembedekkers: wintergroene bodembedekkers, bladverliezende bodembedekkers, bodembedekkers met bloemen of mooi blad – of beide.

Hier zijn 10 van onze favorieten:

Bodembedekkers zon

Deze bodembedekkers houden van veel zon:

1. Laagblijvende bodembedekkers: ‘Flower Carpet’ rozen

rozen als bodembedekker

‘Flower Carpet’ rozen zijn trosrozen, die als laagblijvende bodembedekkers de grond voorzien van een geweldig bloementapijt! Deze rozen hebben halfdubbele bloemen en semi-wintergroen blad. Zet ze op een beschutte, zonnige plek in goed afwaterende grond.

 • Bodembedekker voor: zon
 • H x B: 50 cm x 100 cm

2. Zonneroosje (Helianthemum)

Bodembedekkers: zonneroosje

Helianthemum ofwel het zonneroosje is een polvormende, groenblijvende struik met papierachtige bloemen in allerlei kleuren, waaronder geel, oranje, wit en roze. Hij bloeit van begin tot midden zomer en staat mooi vooraan in een zonnige border of rotstuin. Bescherm hem echter wel bij strenge vorst.

 • Bodembedekker voor: zon
 • H x B: minimaal 30 cm x 50 cm

3. Oersterke bodembedekkers: kruiptijm

Kruiptijm

Lage, kruipende kruiden zoals kruiptijm (Thymus serpyllum, Thymus praecox) zijn oersterke bodembedekkers. Ze zijn zo sterk dat je erop kunt lopen en er zelfs een stuk gazon mee zou kunnen vervangen. Bijkomende voordeel is dat je ze kunt eten. Bovendien zijn de bloemen mateloos populair bij de bijen.

 • Bodembedekker voor: zon
 • H x B: 20 cm x 60 cm

Bodembedekkers halfschaduw

Voor plekken die wat meer schaduw krijgen, zijn de volgende bodembedekkers tegen onkruid een goede keuze:

4. Purperklokje (Heuchera)

Bodembedekkers: Heuchera

Het purperklokje of Heuchera moet het vooral hebben van zijn aantrekkelijke groenblijvende blad. Alhoewel groenblijvend … Heuchera verschijnt in kleuren van groen tot licht oranje tot rood, paars en zelfs bijna zwart. In de zomer krijgt hij steeltjes met kleine bloemetjes.

 • Bodembedekker voor: halfschaduw tot schaduw
 • H x B: 30 cm x 35 cm

5. Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

Lelietje-van-dalen

Het lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) is een uitstekende bodembedekkende plant voor een schaduwborder of bosachtige tuin. Hij doet het ook goed in de schaduw onder een struik en houdt van vochtige grond. Zijn witte voorjaarsbloemetjes geuren bovendien heerlijk. Lelietje-van-dalen is niet wintergroen.

 • Bodembedekker voor: halfschaduw
 • H x B: 20 cm x 30 cm

6. Beesia calthifolia: een groenblijvende bodembedekker

bodembedekkers
Foto: Creative Commons/Meneerke Bloem

De Beesia calthifolia is een groenblijvende bodembedekker voor in lichte schaduw. Zijn mooie blad is hartvormig met lichtgroene nerven. Eind voorjaar en begin zomer krijgt deze plant kleine, stervormige bloemetjes die daarna peultjes vormen. Beesia calthifolia staat prachtig met varens. Zet in vochtige, goed afwaterende grond.

 • Bodembedekker voor: halfschaduw
 • H x B: 30 cm x 30 cm

Bodembedekkers schaduw

Deze bodembedekkers tegen onkruid zijn echte schaduwliefhebbers:

7. Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

Kleine maagdenpalm

De kleine maagdenpalm, Vinca minor, heeft de reputatie borders snel te overheersen. Maar op lastige plekken, zoals droge schaduw, zijn deze planten nuttige en oersterke bodembedekkers. Vinca minor is een groenblijvende bodembedekker die snel groeit. Daarnaast draagt hij in de lente en zomer mooie blauwe of paarse bloemen. Kleine maagdenpalm groeit in vrijwel elke grond.

 • Bodembedekker voor: schaduw
 • H x B: 20 cm x 50 cm tot 2 m

8. Schaduwkruid (Pachysandra terminalis)

pachysandra terminalis

Schaduwkruid of dikkemanskruid (Pachysandra terminalis) vormt een dicht, groenblijvend tapijt van glanzende, ingesneden bladeren, met in mei en juni kleine witte bloemen. Hij is handig als bodembedekker onder bomen en struiken en doet het goed in droge schaduw. Aangezien hij van zure grond houdt, wordt hij vaak gebruikt onder rododendrons.

 • Bodembedekker voor: schaduw
 • H x B: 25 cm x 60 cm

9. Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’

Brunnera macrophylla Jack Frost

Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, een Kaukasisch vergeet-mij-nietje, is een fraaie groenblijvende bodembedekker met opvallend zilverkleurig hartvormig blad met donkergroene nerven. In april en mei draagt hij bovendien leuke blauwe bloemetjes die in trek zijn bij bijen. Hij houdt van vochtige, goed doorlatende grond in de schaduw, maar een beetje zon verdraagt hij ook nog wel.

 • Bodembedekker voor: schaduw
 • H x B: 45 cm x 60 cm

10. Varens

Varens bodembedekkers

Varens zijn echt klassieke schaduwplanten die zich in het voorjaar prachtig ontplooien tot een goede bodembedekker. Sommige soorten zijn groenblijvend, andere bladverliezend. Ze geven de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond, al kunnen de groenblijvende variëteiten wat beter tegen droogte. Verder hebben ze weinig last van de plagen en ziekten.

 • Bodembedekker voor: schaduw
 • H x B: vanaf 20 cm x 20 cm

Meer over bodembedekkers en onkruid bestrijden

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu