Natuurlijke bostuin aanleggen? Begin met deze 10 bosplanten

Helga Kluiter
|
25/08/2021
natuurlijke bostuin

Een bos heeft iets magisch! De zon die door het dichte bladerdek van de bomen gluurt en het vele groen dat de grond bedekt … Het is dan ook niet gek dat de natuurlijke bostuin zijn weg naar onze achtertuinen heeft gevonden.

Bostuin aanleggen

natuurlijke bostuin aanleggen

Een vleugje magie van het bos naar je eigen tuin halen is niet heel ingewikkeld. De meeste bosplanten in de natuurlijke bostuin houden van schaduw, dus zorg voor bomen of struiken. Maar maak ook gebruik van de schaduwval van schuttingen en heggen.

Droge grond verbeteren

De grond op sommige schaduwrijke plekken (zeker onder bomen!) is vaak erg droog. Meng dus ruime hoeveelheden compost door de grond bij het aanplanten van je bosplanten. Breng in het voorjaar ook een dikke laag mulch aan. Bladaarde is voor een natuurlijke bostuin ideaal.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Natuurlijke bostuin

Zoek je bostuin inspiratie? Dan zijn deze 10 bosplanten perfect om je natuurlijke bostuin te beginnen:

1. Bosanemonen (Anemone nemorosa)

Bosanemoon schaduw

De bosanemoon (Anemone nemorosa) is een wonderschone inheemse plant die de bodem in bossen bedekt met zijn mooie bloemetjes. Gelukkig zijn er inmiddels veel rassen te koop voor de tuin, waaronder ‘Vestal’ en ‘Bowles’ Purple’. En hij bloeit al vroeg: van eind winter tot halverwege het voorjaar.

2. Sleutelbloemen (Primula vulgaris)

natuurlijke bostuin

De gewone sleutelbloem (Primula vulgaris) is een bekende verschijning in de lente. Hij doet het goed op plekken met vochtige schaduw (ook op kleigrond) en is een belangrijke bron voor nectar en pollen voor vroege bestuivende insecten. Ook goede soorten voor de tuin zijn Primula vialii en Primula sieboldii.

3. Dagkoekoeksbloem (Silene dioica)

Silene zaden oogsten

Deze prachtige vaste plant vind je vaak in het het wild in loofbossen. Schud even aan de zaaddozen wanneer hun bloemen zijn verwelkt, zodat de zaden zich nog makkelijker verspreiden. Dagkoekoeksbloem (Silene dioica) vormt ook een mooi combinatie met kruipend zenegroen (Ajuga reptans) en schijnpapaver (Papaver cambricum). Geweldig voor bijen.

4. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Digitalis purpurea

Natuurlijk is vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) onmisbaar in een beplantingsplan voor een bostuin. De hoge bloemstengels zorgen voor hoogte en structuur en met name hommels zijn er bovendien verzot op.

5. Hondstand (Erythronium)

hondstand

Erythronium wordt ook wel hondstand genoemd vanwege de tandvorm van de bollen. De bloemblaadjes zien eruit alsof ze tegen de wind in hebben moeten fietsen. De bloemen verschijnen tussen maart en mei. Combineer hondstand bijvoorbeeld met kievitsbloemen (Fritillaria meleagris), drieblad (Trillium) en helmbloem (Corydalis).

6. Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)

Lievevrouwebedstro combineren met

Deze groeikrachtige, robuuste vaste plant is ideaal voor moeilijke schaduwplekken. Lievevrouwebedstro (Galium odoratum) heeft daarnaast tussen april en juni geurende, witte bloemen en vormt een prima bodembedekker onder struiken en bomen.

7. Valse salie (Teucrium scorodonia)

natuurlijke bostuin
Foto: Creative Commons/Andreas Rockstein

De bosplant valse salie (Teucrium scorodonia) groeit het beste op goed afwaterende, zure grond op een plekje in gevlekte schaduw of halfschaduw. Valse salie is niet bepaald een opvallende plant, maar de bleke groen-gele bloemen lichten schaduwplekken mooi op. Hij is bovendien aantrekkelijk voor bestuivers.

8. Varens

Varens bodembedekkers

Net als voor vingerhoedskruid geldt dat geen enkele bostuin compleet is zonder het weelderige groen van varens. En er zijn overweldigend veel soorten verkrijgbaar. Struisvarens (Matteuccia struthiopteris) zien er fantastisch uit als je ze in groepen plant en koningsvarens (Osmunda regalis) maken indruk met hun formaat. Probeer ook groenblijvers als tongvarens (Asplenium scolopendrium) of dubbelloof (Blechnum spicant).

9. Salomonszegel (Polygonatum)

natuurlijke bostuin

Deze sierlijke vaste plant produceert gebogen stengels waaraan in het voorjaar en de vroege zomer witte bloemen bungelen. Salomonszegel (Polygonatum) ziet er geweldig uit naast varens, hosta’s en het gebroken hartje (Lamprocapnos spectabilis). Probeer ook valse salomonszegel (Maianthemum racemosum).

10. Klimop (Hedera helix)

klimop verzorgen

Je houdt ervan of je haat het, maar klimop (Hedera helix) is een uitmuntende klimplant voor een schaduwrijke bostuin. Hij vormt niet alleen een mooie, groene achtergrond voor andere planten, maar biedt ook nectar, pollen, bessen en beschutting voor insecten en vogels.

Bomen en struiken voor de natuurlijke bostuin

  • Azalea
  • Berk
  • Den
  • Japanse esdoorn (Acer palmatum)
  • Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii)
  • Magnolia
  • Boomvaren (Dicksonia)
  • Japanse grootbloemige kornoelje (Cornus kousa)
  • Rododendron
  • Reuzenkornoelje (Cornus controversa)
  • Gele kornoelje (Cornus mas)
  • Papierstruik (Edgeworthia chrysantha)

Lees meer over bosplanten:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu