Varens vermeerderen uit sporen? Bij deze varens kan het ook anders!

Helga Kluiter
|
12/09/2021
varens vermeerderen

Wil je varens zaaien? Dat gaat helaas niet lukken, want varens planten zich voort via sporen. Althans, dat geldt voor de meeste varensoorten. Maar varens vermeerderen kan soms ook op een andere manier

Lees verder na de advertentie

Varens kweken uit sporen

varens sporen

Varens produceren geen bloemen of zaden, maar wel sporen aan de onderkant van hun bladeren. Het vermeerderen van varens via sporen is echter een lastige klus. Het duurt namelijk erg lang voordat ze ontkiemen en uitgroeien tot jonge plantjes – soms wel twee jaar! Dat is dus echt een specialistische methode voor alleen de meest fervente tuiniers.

Varens vermeerderen uit broedbollen

Polystichum setiferum Herrenhausen
Foto: Wikimedia Commons/Aleksandrs Balodis

Gelukkig kun je sommige varensoorten ook op een andere manier vermeerderen. Soorten waarbij deze methode werkt zijn onder andere zachte naaldvarens (Polystichum setiferum), zoals de Polystichum setiferum ‘Herrenhausen’ (foto). Aan de hoofdnerf van deze varens ontstaan broedbolletjes – een soort miniplantjes – wanneer de bladeren ouder worden. Dankzij de broedbolletjes kun je snel en betrouwbaar je voorraad van deze varens vergroten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stap voor stap: varens vermeerderen

Als je het varens vermeerderen via broedbollen aan het einde van de zomer of in de vroege herfst uitvoert, hebben de plantjes nog genoeg tijd om te wortelen en zich te ontwikkelen tot varentjes die je in het voorjaar kunt uitplanten.

Stap 1: Varenblad afknippen

Kies de meest groeikrachtige bladeren waaraan de meeste broedbolletjes zitten. Je herkent deze plantjes makkelijk: het zijn net kleine bolletjes die aan de hoofdnerf ontspruiten. Soms komen er zelfs al nieuwe blaadjes uit. Knip het hele varenblad aan de basis af.

Stap 2: Varenblad vastzetten

varens vermeerderen

Leg het varenblad met de rug op vochtige (turfvrije) potgrond. Zet het blad vast met een kram, wat ijzerdraad of iets dergelijks, zodat de bolletjes goed contact maken met de grond.

Stap 3: Varens vermeerderen

varens vermeerderen

Geef flink wat water en doe de bak met het varenblad in een doorzichtige plastic zak. Zet de bak dan op een plek in een koude bak of kas met genoeg schaduw. Wanneer de plantjes eenmaal geworteld zijn, kun je lossnijden van het blad en in losse potjes zetten. Houd ze ook dan vochtig.

Geschikte soorten varens

Veel prachtige soorten varens zijn te vermeerderen via sporen of door ze te delen. Maar de volgende soorten varens kun je via hun broedbollen vermeerderen:

  • Asplenium bulbiferum (broedvaren met broedbollen aan de bovenkant van het blad)
  • Asplenium rhizophyllum (synoniem: Camptosorus rizophyllus)
  • Dryopteris erythosora ‘Profilica’ (de enige Dryopteris die broedbollen aanmaakt)
  • Cystopteris bulbifera
  • Cystopteris tennesseensis
  • Polystichum andersonii
  • Polystichum profilerum
  • Polystichum stenophyllum
  • Woodwardia radicans
  • Woodwardia unigemmata

Wil je meer weten of deze wonderlijke planten, bezoek dan ook de website van de Varenvereniging.

Meer schaduwplanten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu