
Kamerplanten zien er niet alleen hip en chic uit in het interieur. We voelen ons er ook prettiger door, plus ze zorgen voor sfeer en voor een beter binnenklimaat. Maar welke plant zet je in dat ene schaduwhoekje? Met deze kamerplanten voor in de schaduw fleur je elk donkere plekje in huis op.
Lees verder onder de advertentie
Weinig licht? Bladplanten schieten te hulp
Ook al kunnen veel planten met weinig licht toe, helemaal in het donker kan geen enkele plant overleven. Toch zijn er genoeg bladplanten die een aanwinst zijn voor plekken in huis met minder licht, zoals de hal of een vergeten hoekje. Denk bijvoorbeeld aan populaire planten zoals de Calathea, Dieffenbachia of Philodendron. Die houden juist niet van direct zonlicht, maar genieten wel van indirect licht, net zoals in de jungles waar ze vandaan komen.
Wekelijks plantinspiratie ontvangen in de mail?
7x kamerplanten voor in de schaduw
Deze kamerplanten voelen zich kiplekker op een plekje met minder licht:
1. Graslelie (Chlorophytum comosum ‘Ocean’)

De graslelie is een zeer makkelijke plant. Met zijn witte strepen over het groene blad is hij een elegante verschijning, maar bij weinig licht zal het wit wat groener worden. Chlorophytum comosum ‘Ocean’ groeit snel en bloeit met bescheiden witte bloemetjes. Komt oorspronkelijk uit zuidelijk Afrika.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
2. Gatenplant (Monstera deliciosa)

De bekende gatenplant (Monstera deliciosa) kan goed op plekken staan waar weinig licht komt in de kamer. Af en toe draaien helpt om hem bij te sturen in de groeirichting. Gezien het een klimplant is, is het aan te raden om hem de begeleiden aan bijvoorbeeld een mospaal.
3. Vaderplant (Tradescantia zebrina)

In het Nederlands staat de Tradescantia zebrina bekend als de vaderplant. Zijn aantrekkingskracht zit hem natuurlijk in het prachtig gekleurde blad. Daarnaast hij is perfect voor beginners. Een keer vergeten hem water te geven is geen ramp. Leent zich ook goed als hangplant.
4. Vredeslelie (Spathiphyllum wallisii)

De vredeslelie (Spathiphyllum wallisii) heeft heerlijk glanzend blad dat het licht prachtig reflecteert. Zijn witte bloem steekt sterk af tegen het blad, maar als hij te donker staat, zal hij niet bloeien. Pas op met huisdieren: het blad is giftig.
5. Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans)

Met de Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans) haal je een tropisch tintje in huis. In lichte schaduw doet hij het prima. Hij groeit niet snel en blijft vrij klein. Benevel hem regelmatig om het hem nog meer naar de zin te maken.
6. Vrouwentong (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’)

Deze prachtig gestreepte vrouwentong (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’) wordt ongeveer 120 cm hoog. Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’ kan bloeien met groen-witte bloemen, maar dat is vrij zeldzaam. Zet hem niet in direct zonlicht. Een raam op het noorden is echter prima.
7. Drakenklimop (Epiremnum pinnatum)

Drakenklimop is een mooie hangplant die een stootje kan hebben en het dus niet erg is als je hem een keertje vergeet. Hoewel hij van (indirect) licht houdt, kan hij ook goed gedijen in een meer schaduwrijke hoek.
Zet de kamerplanten niet te koud
De bladplanten voor schaduwplekjes komen oorspronkelijk vaak uit de tropen. Dat betekent dat het behoorlijke koukleumen zijn. Zorg dus dat het niet kouder wordt dan 10-12 °C. Ook tocht kunnen ze niet waarderen.