5 makkelijke kamerplanten voor in de schaduw

Helga Kluiter
|
07/01/2021
kamerplanten voor in de schaduw

Kamerplanten zien er niet alleen hip en chic uit in het interieur. We voelen ons er ook prettiger door, plus ze zorgen voor sfeer en voor een beter binnenklimaat. Maar welke plant zet je in dat ene schaduwhoekje? Met deze kamerplanten voor in de schaduw fleur je elk donkere plekje in huis op.

Lees verder na de advertentie

Weinig licht? Bladplanten schieten te hulp

Philodendron gloriosum.

Ook al kunnen veel planten met weinig licht toe, helemaal in het donker kan geen enkele plant overleven. Toch zijn er genoeg bladplanten die een aanwinst zijn voor plekken in huis met minder licht, zoals de hal of een vergeten hoekje. Denk bijvoorbeeld aan populaire planten zoals de Calathea, Dieffenbachia of Philodendron. Die houden juist niet van direct zonlicht, maar genieten wel van indirect licht.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zet de kamerplanten niet te koud

Lees verder na de advertentie

De bladplanten voor schaduwplekjes komen oorspronkelijk vaak uit de tropen. Dat betekent dat het behoorlijke koukleumen zijn. Zorg dus dat het niet kouder wordt dan 10-12 °C. Ook tocht kunnen ze niet waarderen.

5x kamerplanten voor in de schaduw

Deze kamerplanten voelen zich kiplekker op een plekje met minder licht:

1. Graslelie (Chlorophytum comosum ‘Ocean’)

Graslelie (Chlorophytum comosum ‘Ocean’

De graslelie is een makkelijke plant. Met zijn witte strepen over het groene blad is hij een elegante verschijning, maar bij weinig licht zal het wit wat groener worden. Chlorophytum comosum ‘Ocean’ groeit snel en bloeit met bescheiden witte bloemetjes.

2. Vaderplant (Tradescantia zebrina)

Vaderplant (Tradescantia zebrina), een van de goede kamerplanten voor in de schaduw.

In het Nederlands staat de Tradescantia zebrina bekend als de vaderplant. Zijn aantrekkingskracht zit hem natuurlijk in het prachtig gekleurde blad. Daarnaast hij is perfect voor beginners. Een keer vergeten hem water te geven is geen ramp. Doet het ook goed als hangplant.

3. Vredeslelie (Spathiphyllum wallisii)

Vredeslelie is een geweldige kamerplant voor in de schaduw

De vredeslelie (Spathiphyllum wallisii) heeft heerlijk glanzend blad dat het licht prachtig reflecteert. Zijn witte bloem steekt sterk af tegen het blad, maar als hij te donker staat, zal hij niet bloeien. Pas op met huisdieren, want het blad is giftig.

4. Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans)

Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans)

Met de Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans) haal je een tropisch tintje in huis. In lichte schaduw doet hij het prima. Hij groeit niet snel en blijft vrij klein. Benevel hem regelmatig om het hem nog meer naar de zin te maken.

5. Vrouwentong (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’)

Vrouwentong (Sansevieria trifasciata 'Laurentii'), een van de kamerplanten voor in de schaduw

Deze prachtig gestreepte vrouwentong (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’) wordt ongeveer 120 cm hoog. Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’ kan bloeien met groen-witte bloemen, maar dat is vrij zeldzaam. Zet hem niet in direct zonlicht. Een raam op het noorden is echter prima.

Meer lezen over kamerplanten:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu