Niet giftige kamerplanten voor katten: deze soorten zijn veilig

Helga Kluiter
|
19/02/2024
niet giftige kamerplanten voor katten

Katten en kamerplanten: het blijft een lastige combinatie. Al dat prachtige groen is natuurlijk heerlijk in huis, maar veel kamerplanten zijn giftig voor je geliefde pluizenbol. Kies daarom voor je gemoedsrust een van deze niet giftige kamerplanten voor katten.

Lees verder na de advertentie

Let op: Heeft je kat een hap uit een plant genomen en weet je niet zeker of die gevaarlijk is, of vertoont je kat ziekteverschijnselen? Bel altijd meteen een dierenarts!

Niet giftige kamerplanten voor katten

Als je een kat hebt, is het kiezen van kamerplanten extra lastig. Katten zijn nou eenmaal van nature nieuwsgierig en onderzoeken alles met hun ogen, pootjes én hun tanden. Bovendien eten ze soms groen, onder andere om makkelijker van hun haarballen af te komen. Het is dus belangrijk om een veilige keuze te maken. Gelukkig zijn er veel mooie en niet giftige kamerplanten voor katten te vinden. Zoals deze soorten:

1. Ananas comosus

niet giftige kamerplanten voor katten

De ananasplant, Ananas comosus, is niet giftig voor katten, maar de ananas is niet eetbaar. De siervrucht, die op een stengel in het midden van de plant groeit, wordt omringd door mooie, zwaardachtige bladeren. Een opvallende verschijning in je huis die graag op een warme, lichte plek staat – hij komt immers oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

2. Bostonvaren (Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’)

Op zoek naar leuke planten voor in de badkamer? Probeer eens een varen, zoals deze Bostonvaren

Lees verder na de advertentie

NASA heeft ooit onderzoek gedaan naar de eigenschap van kamerplanten om gifstoffen die in huis veel voorkomen uit de lucht te filteren. De Bostonvaren schopte het maar liefst tot de top-20 van deze lijst. En hij scoort ook hoge ogen op onze lijst met niet giftige kamerplanten voor katten. Deze plant komt overigens niet uit Boston, maar uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika. Zet hem op een warme plek uit direct zonlicht en houd de grond vochtig.

3. Calathea orbifolia

De Calathea orbifolia is lid van de familie van gebedsplanten (net als de Maranta). Zijn naam dankt hij aan het feit dat zijn bladeren zich ‘opvouwen’ – als in gebed – wanneer het donker wordt. Overdag en ’s avonds toont deze katvriendelijke plant dus twee verschillende kanten van zijn blad, dat aan beide zijden mooi is. Zet hem op een lichte plek maar niet in de zon en houd de grond vochtig.

4. Kwartjesplant (Aspidistra elatior)

planten die niet giftig zijn voor katten

De kwartjesplant (Aspidistra elatior) is makkelijk te verzorgen. Hij heeft namelijk weinig water nodig en doet het goed op schaduwrijke plekken. Hij is dus perfect voor beginners en om donkere plekken in huis van groen te voorzien. Bovendien is hij niet giftig voor katten.

5. Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

pannenkoekenplant

In het Engels wordt de pannenkoekenplant ook wel ‘Chinese money plant’ genoemd. De Pilea peperomioides heeft niets met geld of pannenkoeken te maken, maar met een beetje fantasie kun je in de platte schijven wel muntjes of een lekker hapje zien. Geen man overboord al je kat er een hapje uit neemt, want hij is niet giftig. Geef hem voldoende licht en geef pas weer water wanneer de grond is opgedroogd.

6. Chinees lantaarnplantje (Ceropegia linearis subsp. woodii)

chinees lantaarnplantje ceropegia woodii
Foto: feey via Unsplash

Het Chinees lantaarnplantje staat geweldig op een plank of in een hangmand, zodat de lange ‘kettingen’ van blaadjes sierlijk kunnen bungelen. Deze plant is niet giftig voor katten, dus je kunt hem met een gerust hart in huis halen. Zet hem op een lichte plek maar niet in direct zonlicht.

7. Graslelie (Chlorophytum comosum)

Graslelie

Graslelies zijn populaire planten voor beginners, omdat ze zo makkelijk zijn qua verzorging. Katten vinden de sprieten ook aantrekkelijk, maar met deze niet giftige planten is dat geen probleem. Als je zoekt naar een wat aparte graslelie, probeer dan Chlorophytum comosum ‘Bonnie’ met zijn extra krullende blad. Een beetje verwaarlozing deert hem niet en hij is eenvoudig te vermeerderen.

8. Kerstcactus (Schlumbergera)

kerstplant verzorgen: Schlumbergera

Deze aantrekkelijke lidcactus wordt ook wel kerstcactus genoemd, omdat hij bloeit tijdens de feestdagen. In zijn natuurlijke habitat groeit hij in schaduwrijke, vochtige bossen. Ondanks dat de Schlumbergera een cactus is, drinkt hij wat meer dan zijn woestijnbroeders. De bloemen zijn meestal rood, wit of roze, maar kunnen ook paars of geel zijn. Zet de pot op een schoteltje gevuld met steentjes en water om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen.

9. Kentiapalm (Howea forsteriana)

kentiapalm niet giftig voor katten

De kentiapalm was al in het Victoriaanse tijdperk een populaire plant en nog steeds is het een (katvriendelijke) kamerklassieker. Hij houdt van helder, indirect licht en zal het goed doen zolang hij niet rechtstreeks in de zon of op een tochtige plek staat. Houd de grond vochtig, maar verdrink hem niet.

10. Geldboom (Pachira aquatica)

Nee, geld groeit nog steeds niet aan bomen, maar volgens de overlevering zou deze plant wél geluk brengen. Wij worden er in ieder geval gelukkig van, want hij is mooi, niet giftig voor katten en makkelijk te verzorgen. De geldboom (Pachira aquatica) slaat water op in zijn stam, dus geef niet te veel water. Geef hem pas een nieuwe slok wanneer de bovenste vijf centimeter van de grond helemaal zijn opgedroogd. Vraagt om een licht plekje, maar niet in direct zonlicht.

Meer niet giftige kamerplanten voor katten

Er zijn natuurlijk nog veel meer kamerplanten die niet giftig zijn voor katten. Hieronder volgen er nog een aantal.

  • Venushaar (Adiantum raddianum)
  • Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ (bananenplant)
  • Augurkenplantje (Delosperma echinatum)
  • Calathea sanderiana
  • Watermeloenplant (Peperomia argyreia)
  • Zebraplant (Haworthia fasciata)
  • Cissus discolor
  • Bergpalm (Chamaedorea elegans)
  • Blauwvaren (Phlebodium aureum)

Meer over planten en huisdieren

Openingsfoto: Oleg Kukharuk / Unsplash

Meer lezen over:
Kamerplanten
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu