Katten verjagen uit de tuin: de beste (diervriendelijke) manieren

Helga Kluiter
|
08/05/2021
Ketten verjagen uit de tuin

We zijn een land van kattenliefhebbers. Maar die kat van de buren, hé … Die doet zijn behoefte altijd in ónze tuin en maken de vogels het leven zuur. Via hun ontlasting kunnen ze bovendien parasieten verspreiden – en die moeten niet in je moestuin belanden! Maar op een diervriendelijke manier katten verjagen uit je tuin hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Lees verder na de advertentie

Planten tegen katten

Katten verjagen met kattenschrik

De geur van bepaalde planten zou katten op afstand houden. Denk aan lavendel, rozemarijn, bieslook, citroenmelisse, polei en vooral kattenschrik (Coleus canina of Plectranthus caninus). Verspreid deze planten zoveel mogelijk door de tuin, en vooral op plekken die populair zijn bij de buurtkatten.

Katten verjagen met azijn?

Niet alleen de geuren van planten kunnen je tuin onaantrekkelijk maken voor katten. Ook sommige huismiddeltjes werken om katten af te schrikken, zoals azijn, citrusschillen of koffiedik. Nadeel: bij regen is de geur meteen weer weg. En azijn verzuurt bovendien de grond.

Cacaodoppen tegen katten

cacaodoppen tegen katten
Foto: Matthew Chagnon, PSNH/Creative Commons

Katten zijn zuinig op hun poezelige voetjes. Maak je tuin dus minder aantrekkelijk door kale grond te bedekken met twijgjes, dennenappels, hulstblad of cacaodoppen. Die laatste zijn ook goed tegen slakken, maar wel giftig voor honden. Stokjes in de grond steken helpt ook (al ziet dat er minder mooi uit). Potten kun je mulchen met een dikke laag grind.

Lees verder na de advertentie

Bodembedekkers tegen katten

Is er een stukje grond onbedekt, dan heb je kans dat katten erin zullen gaan graven en het als kattenbak gebruiken. Zorg dus voor zoveel mogelijk bedekte grond door bodembedekkers te planten die kale stukken grond permanent bedekken.

Kattenbak in de tuin

Nepeta Six Hills Giant

Misschien wil je katten niet compleet uit je tuin verbannen, maar slechts voorkomen dat ze op bepaalde plekken graven. Voor je eigen kat kun je bijvoorbeeld proberen een buitentoilet te maken. Vul een ondiepe bak of een kuil met zachte, zanderige grond en plant er kattenkruid (Nepeta) omheen. Hopelijk begrijpt je kat deze stille hint …

Katten verjagen met kattenverjagers

Speciale kattenverjagers laten een ultrasoon geluid horen dat katten wel horen en wij niet. Voor slechthorende of hardleerse katten zijn er ook ultrasone watersproeiers met bewegingsmelders te koop. Die spuiten een straal water in de richting van alles wat erlangs loopt. Als de katten niet schrikken van het geluid, dan wel van het water! Helaas werken deze apparaten ook op andere dieren, zoals egels.

Meer diervriendelijk tuinieren

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu