Kattenkruid vermeerderen? Dat kan op deze 3 manieren

Helga Kluiter
|
18/04/2023
kattenkruid stekken

Nepeta ofwel kattenkruid is een geweldige plant die in geen enkele tuin misstaat. En het maken van meer van deze planten is heel eenvoudig. Kattenkruid stekken, zaaien of delen: het kan allemaal!

Lees verder na de advertentie

Kattenkruid vermeerderen: 3 manieren

Kies jouw favoriete methode voor het vermeerderen van kattenkruid om je border snel op te vullen met deze prachtplanten.

1. Kattenkruid stekken

kattenkruid stekken

Je kunt kattenkruid stekken door een paar stengels af te knippen die minstens drie bladknopen hebben. Knip de onderste bladeren weg en laat de bovenste blaadjes zitten. Dat voorkomt dat er te veel water via de bladeren verdampt. Zet dan de stek in wat vochtige zaai- en stekgrond. Houd de grond vochtig en je stek zal snel wortels krijgen en gaan groeien. Je kunt de stek overigens ook in een glaasje water laten wortelen. Pot hem dan op zodra hij wortels heeft.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Wanneer kattenkruid stekken?

Maak stekken van kattenkruid in het voorjaar of de eerste helft van de zomer. Dan is de plant namelijk het meest groeikrachtig. Het beste kun je stekken nemen van jonge stengels die niet bloeien. Bloeiende stengels zullen wel wortelen, maar ze doen daar langer over en ze mislukken vaker dan niet-bloeiende takjes.

2. Kattenkruid zaaien

soorten kattenkruid: Nepeta Six Hills Giant

Je kunt kattenkruid zaaien van het voorjaar tot ver in de zomer. Zaai dun in een kleine pot of een zaaibak met vochtige zaaigrond en dek het zaad licht toe met wat grond. Laat tijdens het kiemen de grond niet uitdrogen. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn, zet je ze in losse potjes en laat je ze verder groeien tot ze groot genoeg zijn om uit te planten. 

De planten zijn winterhard. Boven de grond sterven ze in de winter meestal grotendeels af, om vervolgens in de lente weer snel uit te lopen.

3. Kattenkruid delen

Heb je al een volwassen plant, dan kun je kattenkruid het makkelijkst vermeerderen door ze te delen (ofwel scheuren). Wacht hiermee wel tot de plant een jaar of drie oud is om dat voor de eerste keer te doen. Graaf de plant in de herfst of begin voorjaar op en verdeel de plant in stukken, elk deel met genoeg wortels en stengels. Meng wat compost door de grond, herplant de stukken en geef goed water.

Meer over kattenkruid

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu