Last van muggen? Met deze planten bij je terras houd je ze op afstand

Helga Kluiter
|
14/07/2022
wisselbloem (Lantana)

Wanneer het in de zomer warm is, wil je de zwoele avonden natuurlijk het liefst buiten doorbrengen. Maar die vervelende muggen verpesten de sfeer behoorlijk! Gelukkig zijn er een aantal planten tegen muggen om ze afstand te houden.

Lees verder na de advertentie

Planten tegen muggen: geur

Het reukvermogen van muggen is met recht indrukwekkend te noemen. Ze kunnen op een afstand van 70 meter aantrekkelijke geurtjes waarnemen – zoals de koolstofdioxide die we uitademen. Planten met bepaalde geuren kunnen je aanwezigheid voor muggen echter maskeren. Daar kun je je voordeel mee doen om de zoemende prikkertjes van je terras te weren.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Planten tegen muggen

De meeste planten waar muggen niet van houden bevatten essentiële oliën. Pluk gerust ook wat blaadjes van deze planten, kneus die en smeer het sap op je huid. Veel natuurlijker wordt je muggenolie niet!

Lees verder na de advertentie

Zet deze planten tegen muggen vlakbij je terras of zitplek:

1. Citroenmelisse (Melissa officinalis)

citroenmelisse

Als je citroenmelisse zich eenmaal thuis voelt in je tuin, blijft dit kruid maar terugkomen en zichzelf uitzaaien. Kneus de blaadjes om te genieten van zijn heerlijke citronella-achtige geur. En weet dat terwijl jij geniet van de geur de muggen weg blijven. Citroenmelisse houdt van wat schaduw en vochtige maar niet doorweekte grond.

2. Kattenkruid (Nepeta)

planten tegen muggen: kattenkruid

Katten zijn er gek op en muggen haten het: kattenkruid (Nepeta). In deze vaste plant zit het stofje Nepetalacton, dat katten aantrekt en op muggen het tegenovergestelde effect heeft. Volgens sommige onderzoeken zou het zelfs sterker werken dan DEET… Kattenkruid is bovendien een leuke en makkelijke plant in de tuin. Zet hem in de zon en knip hem na de bloei terug om hem nog eens te laten bloeien.

3. Basilicum

Basilicum zaaien

Voor de liefhebber van pesto is basilicum onmisbaar. Als bonus houdt dit kruidig geurende plantje de muggen bij je uit de buurt. Zaai basilicum in potten op een zonnige plek op je terras of plant ze bij je tomaten als goede buur. Houd de grond vochtig en benevel de plant af en toe bij warm weer. Verwijder de bloemstelen, want zodra basilicum bloeit, maakt hij geen nieuwe blaadjes meer aan.

4. Afrikaantjes (Tagetes)

Tagetes patula 'Linaeus'

Ze worden ook wel eens stinkertjes genoemd, maar daarmee doe je afrikaantjes (Tagetes) tekort. De vrolijke gele, rode en oranje bloemen zijn namelijk geweldige planten in de moestuin, omdat ze diverse plagen op afstand houden – en op je terras weren ze muggen. Het zijn perfecte planten om in potten te kweken. Zet ze in de zon en geef pas water wanneer de grond droog aanvoelt. Kop de bloemen regelmatig en ze bloeien tot ver in de herfst.

5. Citroengras (Cymbopogon citratus)

citroengras
Foto: David J. Stang, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Je kunt citroengras vooral uit de Aziatische keuken (het wordt ook wel sereh genoemd), maar je kunt dit kruid ook zelf kweken. Het smaakt en ruikt heerlijk en muggen houden er niet van. Geef de plant een warme plek in de zon, voldoende water en regelmatig wat voeding. Hij kan niet tegen kou, maar je kunt hem overhouden door hem ’s winters op een zonnige vensterbank te zetten.

6. Lavendel

planten tegen muggen: lavendel

Love it or hate it: veel mensen zijn gek op de geur van lavendel, terwijl anderen het vreselijk vinden. Ook muggen behoren tot die laatste categorie, dus overweeg deze plant zeker als je muggen van je terras wil weren. Bovendien trekken de bloemen allerlei soorten bestuivende insecten aan.

7. Citroentijm (Thymus citriodorus)

planten tegen muggen: citroentijm

Niet alleen ziet citroentijm er mooi uit (zeker de bontbladige soort ‘Lemon Variegated’, foto), de citroenachtige geur is ook de vijand van muggen. De plant doet het uitstekend in potten, zodat je hem dicht bij je terras (of zelfs op tafel) kunt zetten. Kneus wat blaadjes om de oliën vrij te laten komen voor het beste anti-muggeneffect.

8. Rozemarijn

planten tegen muggen: rozemarijn

Je kunt rozemarijn (Rosmarinus officinalis) tot een flinke struik laten uitgroeien. Zo heb je niet alleen altijd een takje rozemarijn bij de hand om gerechten een heerlijke smaak te geven, maar ook om muggen uit de buurt te houden. Geef rozemarijn een plek in de volle zon met een sterke drainage.

9. Munt

Munt stekken via de wortels

Wat is munt toch een veelzijdige plant! Je kunt er een heerlijke thee van trekken, een zomerse cocktail mee versieren of de blaadjes door Aziatische gerechten en salades mengen. En muggen op afstand houden! Kweek munt in potten om te voorkomen dat ze je hele tuin overnemen. Geef ze een plekje met halfschaduw en laat de grond niet uitdrogen.

10. Bergamotplant (Monarda)

Bergamotplant
Foto: Wikimedia Commons/Chris Alberti

De bergamotplant (Monarda) is een prachtige vaste plant die bijen, vlinders en andere bestuivers lokt, maar met zijn muntachtige geur muggen afschrikt. Zet de bergamotplant in de volle zon, houd de grond vochtig en verwijder regelmatig verwelkte bloemen om hem tot de herfst in bloei te houden.

11. Wisselbloem (Lantana camara)

wisselbloem (Lantana)

De Lantana ofwel wisselbloem is populair bij bestuivende insecten zoals bijen en vlinders, maar muggen halen hun neus op voor deze plant. Wisselbloemen houden van veel warmte en zon, maar ze zijn helaas niet winterhard.

12. Pelargonium ‘Citriodorum’ (citroengeranium)

citroengeranium

De meeste soorten pelargoniums pronken met felgekleurde zomerbloemen, maar er zijn ook soorten die juist om hun bladgeur gekweekt worden. De naar citroen ruikende geurpelargonium ‘Citriodorum’, ook wel citroengeranium genoemd, is een goede keuze tegen muggen. Zet hem in de zon, geef pas water wanneer de grond droog is en geef hem verder geen extra voeding.

Meer oplossingen tegen plagen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu