Afrikaantjes (Tagetes) zaaien: wanneer en hoe doe je dat?

Govert de Jong
|
06/05/2024
Afbeelding voor Afrikaantjes (Tagetes) zaaien: wanneer en hoe doe je dat?

Afrikaantjes, of Tagetes, zijn vrolijke zomerbloemen met felle kleuren. Ze passen mooi in borders en potten, maar worden ook veelvuldig toegepast in de moestuin! Afrikaantjes hebben een sterke geur waar bepaalde plaagdieren niet van houden, zo stel je jouw oogst veilig. Het zaaien van Afrikaantjes is niet moeilijk, we vertellen je wanneer en hoe je dit doet.

Afrikaantjes (Tagetes) kun je ook goed in potten zetten.

Wanneer kun je Afrikaantjes zaaien?

Tagetes-soorten komen oorspronkelijk uit Mexico (dus niet uit Afrika zoals je misschien zou verwachten). Omdat de plant uit een warm klimaat komt, kunnen ze niet goed tegen vorst. Je kunt ze daarom pas in het late voorjaar direct buiten zaaien.

Liever eerder zaaien, zodat je ze buiten kunt uitplanten? Je kunt vanaf maart binnen voorzaaien in potjes of trays en op een warme plek wegzetten.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week tips voor je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe moet je Afrikaantjes (Tagetes) zaaien?

Afrikaantjes zaaien is gemakkelijk. We leggen je uit hoe je dit kunt doen.

Lees verder na de advertentie

Afrikaantjes binnen voorzaaien

Wanneer je de Afrikaantjes binnen voorzaait, kun je dit doen in zaaipotjes of trays. Wanneer de zaailingen groeien, kun je ze verpotten in grotere potten. Na ijsheiligen kun je de planten buiten op hun plek zetten. Doe dit op een warme plek, met minimaal 6 uur zonlicht. Voordat je Tagetes buiten plant, is het belangrijk dat je ze eerst afhard.

Afrikaantjes direct buiten zaaien

Als je direct buiten wilt zaaien kun je dat doen in goed voorbereide grond en op de plek waar je ze graag wilt hebben. Zorg ervoor dat dit een warme, zonnige plek is. De zaailingen kun je vervolgens uitdunnen en 10 tot 20 cm uit elkaar planten (afhankelijk van de variëteit).

Tagetes heeft compost nodig

Of je voorzaait of direct in de volle grond, het is belangrijk dat je compost aanbrengt. Afrikaantjes hebben een matig voedingsrijke bodem nodig. Na het planten is het belangrijk om de grond goed vochtig te houden. De grond moet wel goede drainage hebben; Afrikaantjes houden niet van langdurig natte voeten.

Zaaien Afrikaantjes zichzelf uit?

Tagetes patula 'Bonita Mixed'
Afrikaantjes zijn nuttig in de moestuin tegen aaltjes.

Aan het einde van de bloei zetten de Afrikaantjes zaad. De plant staat er niet om bekend dat deze zichzelf uitzaait, maar je kunt wel gemakkelijk de zaden oogsten en in het nieuwe voorjaar weer opkweken. Je hoeft dus niet elk jaar nieuw zaad aan te schaffen!

Zaden oogsten doe je door de uitgebloeide bloemhoofdjes te drogen en vervolgens het zaad eruit te verzamelen. Berg het zaad donker en droog op in papieren zakjes of een envelop.

Afrikaantjes: ideaal voor in de moestuin

Afrikaantjes (tagetes) worden vaak gezaaid in plantenkassen tegen plagen

Tagetes heeft een sterk aromatische geur, waar sommige plaagdieren niet goed tegen kunnen. Zo wordt met deze plant bijvoorbeeld de witte vlieg geweerd bij tomatenplanten. Zo heb je meer goede buren in de moestuin!

Meer lezen:

Meer lezen over:
Zaaien Kweken
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu