Zinnia’s zaaien op 2 manieren: volg dit stappenplan

Linda Passies
|
06/03/2024
Zinna zaaien in de volle grond

Zinnia’s zijn eenjarige planten die een absolute must zijn in je tuin. Er bestaan honderden cultivars, met felkleurige bloemen in allerlei tinten tot pastelkleuren. Bovendien bloeien ze erg lang, vullen ze gaten in je border en doen ze het ook goed in potten en je pluktuin. En zinnia’s zaaien is helemaal niet moeilijk.

Lees verder na de advertentie

Zinnia’s zaaien op 2 manieren

zaaien in februari: zinnia
Zinnia ‘Golden State’ & Zinnia ‘Isabellina Creamy Yellow’

Je kunt zinnia’s zaaien op twee manieren:

  • direct in de vollegrond
  • door ze binnen voor te zaaien

Ben je ook zo dol op deze bloemen? Combineer dan zeker beide zaaimethoden, voor een gespreide bloei – al zullen de meeste zinnia’s wel doorbloeien tot de eerste vorst.

Wanneer zinnia’s zaaien?

Binnen kun je al eerder beginnen met het zaaien van zinnia’s dan in de vollegrond. Vanaf februari tot april zaai je zinnia’s binnen, in mei en juni zaai je zinnia’s buiten.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuin- en zaaitips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe zinnia’s binnen zaaien

bloeiende zinnia zaaien

Je kunt zinnia’s voorzaaien in een kas, koude bak of in een kweekkasje op je vensterbank. Dit kan vanaf februari tot april. Houd er wel rekening mee dat je genoeg ruimte moet hebben voor het zaaien en uiteindelijk verspenen van de planten, totdat je ze kunt uitplanten in de vollegrond. Heb je beperkt de ruimte? Begin dan wat later te zaaien, of spreid het zaaien over de maanden.

Dit heb je nodig:

  • Zaaigrond
  • Zaadjes
  • Kleine potjes of zaaitrays
  • Vermiculiet (optioneel)
  • Labels

Stap 1. Potten vullen

Vul de potjes of zaaitrays met de zaaigrond. Tik de onderkant even tegen je werkblad, en druk de grond licht aan. Geef de potjes of zaaitrays een beetje water. 

Stap 2. Zinnia’s zaaien

zinnia zaaien voorzaaien

Leg de zaadjes in de potgrond en druk ze voorzichtig aan. Afhankelijk van de grootte van de potjes, kun je enkele zaden per pot of zaaicel zaaien. 

Maak je eigen pluktuin

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave Maak je eigen pluktuin geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur.
Je bestelt deze uitgave via onze webshop.

Stap 3. Afdekken

Dek de zaadjes af met een dunne laag zaaigrond, of gebruik daarvoor vermiculiet of brekerzand. De Britten gebruiken graag horticultural grit, dat is ook een goede optie, maar slecht verkrijgbaar.

Stap 3. Geef water

zinnia zaaien water geven

Geef de pot of zaaitray voorzichtig water. Bijvoorbeeld door met een heel lichte broeskop water te geven, of door de pot in een bak met water te zetten. Laat vervolgens uitlekken voordat je ze op hun plek zet. Houd de grond licht vochtig.

Vergeet je pot of zaaitray niet te labelen.

Stap 4. Uitdunnen

zinnia's zaaien uitdunnen

Zodra de zaailingen hun eerste blaadjes (na de kiemblaadjes) laten zien, is het tijd om ze te verspenen en ze hun eigen potjes te geven.

Stap 5. Afharden 

Na IJsheiligen kunnen je planten naar buiten. Laat ze rond die periode, als er geen vorst meer wordt voorspeld, eerst afharden. Dan zet je de planten overdag steeds iets langer buiten, maar laat je ze ‘s avonds en ‘s nachts binnen staan. Op die manier worden sterker. 

Stap 6. Uitplanten

Het is tijd om je plantjes in de vollegrond te zetten! Kies een zonnige en redelijk beschutte plek. Zinnia’s hebben het liefst grond die goed waterdoorlatend is. Eventueel kun je nog wat (goed verteerde) mest door de grond werken voor het uitplanten. Handig, maar niet noodzakelijk: plaats een horizontaal rek of net om de planten steun te geven en mooi recht te laten groeien. 

Hoe zinnia’s zaaien buiten in de vollegrond

zinnia zaaien zahara sunburst
Zinnia ‘Sahara Sunburst’

In mei en juni kun je zinnia’s zaaien in de vollegrond. Handig als je binnen niet veel ruimte hebt, of als je de bloei van je planten wil spreiden.

Stap 1. Kies een plek

Kies een plek in de zon, maar grotendeels uit de wind. Het liefst is de grond fijn en goed waterdoorlatend. 

Stap 2. Grond voorbereiden

Haal onkruid weg en hark de grond goed door, zodat de grond een fijne structuur heeft. Eventueel kun je een draad gebruiken om een rechte lijn te maken. Maak een ondiepe geul.

Stap 3. Zaaien

Zinnia elegans 'Purple Prince'
Zinnia elegans ‘Purple Prince’

Zaai de zaden in de geul, op 10 tot 15 cm afstand. Maak de geul met je handen weer dicht, zodat de zaden licht bedekt zijn. 

Stap 4. Water geven

Geef voldoende water, bij voorkeur met een gieter met lichte broeskop. Op die manier kunnen de zaden niet wegspoelen. Eventueel kun je de zaden afdekken met een cloche. 

Label de plek waar je de zaden hebt gezaaid.

Stap 5. Uitdunnen

Zodra de planten hun eerste echte blaadjes hebben (na de kiemblaadjes), kun je ze uitdunnen. Zorg dat ze ongeveer op 30 cm afstand staan. 

Blijf de planten regelmatig water geven, en zorg dat de grond vrij blijft van onkruid. Ook bij het zaaien in de vollegrond is het handig om een rek of net te spannen, zodat je planten mooi recht groeien.

Zelf zinnia zaden oogsten

Je kunt prima zinnia zaden oogsten, al zullen ze niet soortvast zijn. Kies een paar bloemen die je niet wegknipt nadat ze zijn uitgebloeid. De zaden vind je bij de basis van de bloemblaadjes.

Lees meer over zinnia’s:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu