Wie wat bewaart … 6x zaden oogsten en bewaren voor volgend jaar

Helga Kluiter
|
20/08/2021
klaprozen zaden oogsten

Vanaf eind juli is het een uitstekende periode om alvast vooruit te denken en de tuin af te speuren op rijpe zaadhoofden. Want zaden oogsten is een eenvoudige en leuke manier om jezelf volgend seizoen weer te verzekeren van je favoriete planten.

Lees verder na de advertentie

Wanneer zaden oogsten

Het beste moment om zaden te oogsten is op een droge dag, na een droge periode. Doe dat midden in de ochtend nadat de dauw is verdampt. Rijpe zaden in zaadhoofden en peulen rammelen als je eraan schudt. Doe de droge zaden in een papieren envelop en bewaar ze koel en droog.

Zaden oogsten in augustus

Dit zijn enkele van de eenvoudigste zaden om in augustus te oogsten en bewaren.

1. Grote kaardebol (Dipsacus fullonum)

Kaardebol

Oogst de stekelige zaadhoofden van de grote kaardebol voorzichtig. Hang ze ondersteboven om ze helemaal te laten drogen. De zaden kun je vervolgens eind voorjaar zaaien.

2. Klaproos zaden oogsten

Lees verder na de advertentie

klaprozen zaden oogsten

Verwijder de hele zaadkop van bolpapaver (Papaver somniferum) zodra de gaten in de bovenkant van de bol openen. Schud de zaden dan in een papieren zak en zaai ze in de herfst of lente.

3. Dagkoekoeksbloem (Silene dioica)

Silene zaden oogsten

Verzamel de papierachtige zaadcapsules van de dagkoekoeksbloem vanaf augustus. Je kunt ervoor kiezen om de zaden in de herfst te zaaien of te wachten tot het voorjaar.

4. Bonen zaden bewaren

bonen zaden bewaren

Laat aan het eind van het seizoen bij het oogsten van je tuinbonen, borlottibonen en snijbonen een paar peulen aan de bonenplant. Laat ze rijpen en pluk ze wanneer ze volledig droog zijn. Haal de bonen uit de peulen en bewaar ze om in het voorjaar binnen voor te zaaien.

5. Zonnebloem oogsten

zonnebloem oogsten

Oogst de zaden van zonnebloemen om te bewaren voor de vogels in de winter, ze volgend jaar te zaaien of om ze zelf te eten. Wanneer de bloemen hun koppen laten hangen en de zaden bruin beginnen te rijpen, knip je de hele kop af en hang je hem ondersteboven op in een droge ruimte met genoeg ventilatie. Wanneer ze droog zijn, vallen de zaden er makkelijk uit.

6. Meidoorn (Crataegus)

meidoorn zaaien

Verwijder de zaden uit de rijpe vruchten en zaai ze daarna meteen in een pot. Zet die buiten neer, want het zaad heeft een periode van kou nodig om te ontkiemen. Plant de zaailingen volgend jaar uit wanneer ze groot genoeg zijn.

Zaden oogsten en bewaren

zaden bewaren

De meeste zaden kun je ongeveer twee jaar bewaren. Maar dan moeten ze wel goed droog zijn voordat je ze in papieren enveloppen of zakjes doet (gebruik geen plastic, want daarin kan schimmel ontstaan!). Als je ze invriest, kun je ze nog langer bewaren. Maar nogmaals, dan moeten ze wel eerst kurkdroog zijn. Twijfel je? Bewaar ze dan gewoon koel, bijvoorbeeld in de koelkast of een koele schuur.

Meer over zaaien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu