Zaden van goudsbloemen oogsten: zo doe je dat

Linda Passies
|
03/10/2023
goudsbloemen

Goudsbloemen zijn ontzettend leuke en handige planten om in je (moes)tuin te kweken. Ze fleuren gemakkelijk je tuin op, bestrijden ongedierte, je kunt de bloemblaadjes eten én verzorgende zalf van maken. Als je ze eenmaal hebt, is het bovendien erg makkelijk om de zaden te oogsten voor volgend jaar.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer zaden oogsten van goudsbloem?

Goudsbloemen die uitgebloeid zijn, kun je koppen om meer bloemen te stimuleren. Doe je dat niet, dan geef je de plant de mogelijkheid om zaden te ontwikkelen. De bloemblaadjes verdorren en vallen uit, en de zaadhoofden blijven over. Na verloop van tijd zul je daar de zaden zien ontstaan.

Zaden oogst je op een droge dag, het liefst na een droge periode. Zo hebben de zaden de kans gekregen om goed te drogen aan de plant. Oogst de zaden niet ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, in verband met de dauw. Je oogst de zaden pas als ze donker van kleur zijn. Zijn de zaden nog niet rijp, dan zijn ze groen.

Lees verder na de advertentie

Hoe zaden oogsten?

Zaden van goudsbloem in een hand.

Knip de zaadhoofden van de plant, en leg ze een paar dagen binnen op een vel papier of een krant. Zo geef je ze de kans om extra te drogen. Vervolgens kun je de zaden uit de zaadhoofden halen.

Ook kun je de zaden direct van de plant oogsten, wrijf daarvoor de zaden van het bloemhoofd en vang ze op met een zakje of koffiefilter. Laat ook deze zaden binnen drogen, voordat je ze definitief opbergt.

Goudsbloemzaden bewaren

Goudsbloemen kun je zaaien in het najaar, maar ook in het voorjaar. Ben je van plan de zaden niet meteen te zaaien, bewaar ze dan op een droge, koele plek. Het liefst in een papieren envelop, zadenzakje of koffiefilter. Vermijd plastic verpakkingen, omdat je zaden hierin kunnen gaan schimmelen als ze nog een klein beetje vochtig zijn.

Meer lezen over goudsbloemen en zaden oogsten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu