Zo maak je zelf een verzorgende Calendula-zalf
Van goudsbloemen ofwel Calendula zalf maken is een echte aanrader. Calendula officinalis heeft diverse geneeskrachtige eigenschappen en een zalf van deze bloem werkt antibacterieel, antiviraal en schimmelwerend. Het is geweldig voor het verzachten van lichte zonnebrand, milde huiduitslag en jeukende huid, en helpt kleine snijwonden en schaafwonden sneller genezen.
Let op: Heb je een bepaald kruidengeneesmiddel nog niet eerder gebruikt, controleer dan eerst of je allergisch bent door een beetje zalf op de binnenkant van je arm aan te brengen. Krijg je binnen 24 uur geen reactie, dan kun je het veilig gebruiken.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Calendula zalf maken: dit heb je nodig
- Verse Calendula officinalis-bloemen (50-75 gram)
- 3 el emulgator (bijvoorbeeld bijenwas of E-wax)
- 4 el glycerine en water (verhouding 50-50)
- Kom die op de sauspan blijft staan
- Kleine sauspan
- Houten lepel
- Klein paletmes
- Kaasdoek
- Glazen fles of andere pot met passend deksel, plus een etiket
- Paar stevige rubberen handschoenen
Tip! Je kunt ook heel gemakkelijk zelf goudsbloem zaaien en de zelfgekweekte bloemen gebruiken voor de zalf.
Calendula zalf maken: stap voor stap
Lees verder na de advertentie
Volg onderstaande stappen om je eigen verzorgende zalf van goudsbloemen te maken.
1. Pluk Calendula-bloemen
Pluk de bloemen wanneer ze volledig geopend zijn maar nog niet verwelken. Was ze onder koud, stromend water en dep ze droog met een stuk keukenpapier. Smelt de emulgator in een kom boven een pan kokend water. Pas op, want de emulgator wordt erg heet. Zodra het gesmolten is, voeg je de glycerine en het water toe. Blijf roeren tot alles opnieuw gesmolten is.
2. Voeg de goudsbloemen toe
Voeg de Calendula-bloemen toe, roer goed en laat het mengsel drie uur zachtjes doorkoken. Roer regelmatig en controleer of er nog genoeg water in de pan zit, zodat hij niet droog kookt.
3. Zeef de goudsbloem-zalf
Zeef het mengsel door het kaasdoek in een kom. Blijf na het zeven het mengsel roeren terwijl het afkoelt zodat de zalf egaal van structuur blijft.
4. De Calendula zalf bewaren
Wanneer het mengsel afgekoeld is, kun je het met een paletmes in een glazen fles of pot doen. Plak er een etiket op en bewaar de zalf in de koelkast of een koele voorraadkast. Gebruik het binnen twee maanden.