Niet iedereen is gezegend met een (grote) tuin of een volkstuin. Maar dat betekent niet dat je geen plukbloemen kunt zaaien! In bakken en potten op je balkon of dakterras is namelijk ook heel veel mogelijk. In dit artikel legt Jennita Jansen je stap voor stap uit hoe je jouw eigen bloemenzee creëert zónder tuin.
Lees verder na de advertentie
Stap 1. Waar ga je je plukbloemen zaaien?
Om te beginnen is het belangrijk een goede plek te kiezen waar je je potten of bakken neer gaat zetten. Vrijwel alle rijkelijke bloeiers houden van een lekkere zonnige plek, waar minimaal 6 uur per dag zon komt. Kijk op een zonnige dag eens hoe het zonlicht zich over jouw (dak-)terras beweegt om de beste plek te bepalen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Stap 2. Potten & bakken kiezen voor plukbloemen
Het is belangrijk dat de potten en bakken die je kiest goede afwatering hebben, in de vorm van gaten aan de onderkant en/of zijkant. Zo kan overtollig water goed weglopen en heb je minder snel last van rottende wortels. Zoek potten die minimaal 30 cm diep zijn, zodat er genoeg ruimte is voor de planten om te wortelen.
Gebruik je fruitkistjes, bedek de binnenkant dan met wat plastic, waar je ook wat gaten in prikt. Bijvoorbeeld een vuilniszak of de zak waar je potgrond in koopt. Dit beschermt het hout tegen de vochtigheid van de aarde.
Ook zou ik aanraden om een paar grote potten te kiezen in plaats van meerdere kleintjes. Een leuke combinatie kan natuurlijk ook. Het voordeel van grotere potten is dat er meer aarde in kan, wat ook meer vocht vasthoudt. Hierdoor hoef jij minder vaak water te geven. Scheelt weer!
Maak je eigen pluktuin
Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Bestel deze uitgave via onze webshop.
Stap 3. Soorten kiezen
Tuinieren op beperkte ruimte vraagt om goede keuzes qua soorten. Je weg vinden in het enorme aanbod zaden kan soms een uitdaging zijn. Voor potten en bakken is het slim te kiezen voor soorten die maximaal 90 centimeter hoog worden, zodat het geheel mooi in verhouding blijft.
Ook heb je van geliefde plukbloemen zoals cosmea en korenbloemen soorten die wat lager blijven, en dat staat heel mooi in potten. Kies voor lage korenbloemen de Centaurea cyanus ‘Polkadot’ of ‘Blue Midget’, die worden maximaal 40 centimeter hoog. Een mooie lengte voor in je potten, maar ook om te plukken voor de wat kleinere vaasjes. Voor een wat lagere cosmea heb je de ‘Sonata’, ‘Dwarf Sensation’ of de ‘Xanthos’.
Andere leuke soorten voor potten en bakken zijn onder andere:
- Goudsbloemen (Calendula)
- Afrikaantjes (Tagetes)
- Vergeet-me-nietjes (Myosotis)
- Margrieten (Leucanthemum vulagre)
- Duifkruid (Scabiosa atropurpurea).
Overigens kun je ook heel goed voorjaarsbollen in potten kweken.
Stap 4. Plukbloemen zaaien in potten en bakken
Heb je je soorten gekozen en de zaadjes in huis? Tijd om aan de slag te gaan! Zet de potten nu ze nog leeg zijn alvast op de plek waar je ze wilt hebben, zodat je niet met de zware gevulde potten hoeft te sjouwen.
Vul je potten of bakken tot 5 centimeter onder de rand met (turfvrije) potgrond. Strooi nu je zaadjes over de potgrond in de pot. Zorg dat ze mooi verdeeld zijn over de pot en niet bovenop elkaar terecht zijn gekomen, anders wordt het moeilijk voor ze om te wortelen. Ben je tevreden over hoe de zaadjes verdeeld zijn, bedek ze dan met een dun laagje potgrond en druk het geheel zachtjes aan. Zo maakt de aarde goed contact met de zaadjes.
Wanneer je de zaden het beste zaait, is afhankelijk van de soorten plukbloemen die je gekozen hebt. De meeste soorten zaai je tussen maart en eind mei.
Stap 5. Water geven
Tot slot geef je je pas gezaaide zaden water. Doe dit met een gieter met broeskop, zodat het water de zaden niet wegspoelt, maar rustig op de aarde terechtkomt. Blijf de komende weken goed in de gaten houden of de aarde in je potten niet uitdroogt, want de zaden hebben vocht nodig voor het ontkiemen en groeien. Afhankelijk van de soort die je hebt gezaaid, zie je binnen 2-3 weken de eerste kiemplantjes verschijnen.
Stap 6. Uitdunnen
Zodra je potten volstaan met kiemplantjes is het slim om ze een beetje uit te dunnen. Uitdunnen is niets anders dan hier en daar een plantje uit de aarde halen, zodat degene die blijven staan lekker de ruimte hebben om door te groeien. Doe dit totdat de plantjes in de pot ongeveer 15-20 centimeter uit elkaar staan. Nu is het een kwestie van geduld, je plantjes water blijven geven en wachten tot de eerste bloemen verschijnen!
Wanneer plukbloemen zaaien?
Het voorjaar is een uitstekend moment om te beginnen met plukbloemen zaaien. In maart kun je de genoemde plukbloemen binnen voorzaaien en vanaf april kun je de meeste soorten ook direct in de vollegrond zaaien. En dan is het een kwestie van wachten, water geven en vanaf eind juni/begin juli natuurlijk plukken!
In het najaar een pluktuin maken kan trouwens ook, want diverse soorten plukbloemen kun je dan al zaaien.