
Het is natuurlijk geweldig wanneer jouw bloementuin niet alleen leuk is voor jezelf, maar ook volop leven aantrekt. Op die manier draag je bij aan de leefomgeving van bestuivers en andere tuinbewoners. Brenda Gruppen heeft een natuurvriendelijke pluktuin en geeft je 3 tips.
Lees verder onder de advertentie
Headerfoto: Janneke Boers
Tekst: Brenda Gruppen
Wil jij ook een pluktuin vol leven?

In het landelijke Zalk heeft Brenda Gruppen eigenhandig een weelderige pluktuin gecreëerd van ongeveer 60 m2. Hier ontstaat jaar op jaar een bloemenzee vanuit kale grond. Met overwegend eenjarige bloemen maakt ze nieuwe combinaties met kleuren en vormen. “Soorten die ik toepas trekken verschillende tuinbewoners aan en zorgen voor een pluktuin vol leven”, vertelt ze.
Wekelijks tuintips in je mail
Brenda deelt in Gardeners’ World magazine om de maand tips voor natuurlijk pluktuinieren. Hieronder geeft ze jou alvast 3 pro-tips bij het maken van zo’n natuurvriendelijke pluktuin, die goed is voor de biodiversiteit.
1. Kies je zaden en planten met zorg

Denk bij de keuze voor zaden en planten van plukbloemen aan drachtplanten en waardplanten, en maak gebruik van bloemen met een open hart, zodat bestuivers goed bij de voeding kunnen. Combineer inheemse en niet-inheemse soorten. Hoe groter de diversiteit, des te meer verschillende dieren naar je tuin zullen trekken. Dat zorgt ervoor dat de soorten elkaar in toom houden en er een natuurlijke balans ontstaat.
Dit zijn soorten met een extra meerwaarde:

- Bolpapaver
- Bronzen venkel
- Dagkoekoeksbloem
- Judaspenning
- Strobloem (zie foto)
- Wilde peen (en meer wilde bloemen)
- Sierpeen
- Cosmea
- Beemdkroon
- Mottenkruid
Tip! Meer tips van Brenda vind je in de speciale uitgave Het geheim van de kweker en in de onderstaande uitgave Maak je eigen pluktuin. Heb jij ze al in huis?
Maak je eigen pluktuin
Bloemen voor jou én de natuur € 12.99
- Kweek- en zaaitips voor de mooiste plukbloemen
- Do’s en don’ts van ervaren kwekers
- Met handige jaarkalender

2. Benut de omgeving van je pluktuin

De omgeving van je pluktuin speelt een belangrijke rol bij het creëren van een ecologisch evenwicht. Benut de ruimte die er is zo optimaal mogelijk. Maak verschillende leefgebiedjes om zoveel mogelijk diersoorten aan te trekken. Ze houden elkaar in balans en zorgen voor een natuurlijke plaagbestrijding.
Plant een gemengde bloeiende haag
Een bloeiende en/of eetbare haag langs de rand van je tuin werkt als windbreker, voedsel en schuilplek. Kies bijvoorbeeld meidoorn en hondsroos. Hun bloemen trekken bestuivers aan en na de bloei ontstaan bessen en bottels waar tuinvogels van eten. Dichte hagen bieden bescherming aan vogels die vanuit de veiligheid van het struikgewas de tuin intrekken en die ontdoen van slakken, rupsen en luizen.
Plant fruitbomen
Fruitbomen bloeien al vroeg in het jaar en een boom geeft vele malen meer bloesem en daarmee voeding voor insecten dan een plukbloem. Bomen bieden nest, voedsel en schuilgelegenheid voor vogels.
Lok insecten
Trek nuttige insecten aan zoals lieveheersbeestjes, roofwantsen en sluipwespen, zij helpen plagen in toom te houden. Zorg voor rommelhoekjes met takken, bladeren en een strooisel laag tussen planten, daar voelen deze nuttige insecten zich thuis.
Creëer een waterplek
Water, zoals een mini-vijver, trekt veel extra leven aan, zoals kikkers, padden, salamanders en libellen, allemaal dragen ze hun steentje bij aan het natuurlijke evenwicht in jou pluktuin
Tip!

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
3. Gebruik organische mest (en maak dit zelf)

Met organische plantengier kun je plukbloemen een natuurlijke energieboost geven. Gebruik het een paar keer per jaar als extra voeding voor dahlia’s of plukbloemen in potten of bakken, of eenmalig voor zaailingen die al lang in dezelfde potgrond staan, maar de tuin nog niet in kunnen. Wanneer het blad gelig verkleurd krijgen ze een scheutje gier en binnen een week kleurt het blad dan weer groen.
Plantengier kun je heel gemakkelijk zelf maken van ongewenste plantjes. Zo doe je dat in jouw natuurvriendelijke pluktuin:
1. Pluk ‘onkruid’

Pluk een verzameling ‘onkruid‘ zoals brandnetel, smeerwortel, paardenbloem, zevenblad, duizendblad, zuring, heermoes en jonge wilgentakken. Elke plant bevat weer andere stoffen die tezamen de gier tot een voedzame substantie maken.
2. Zet ‘onkruid’ onder water

Doe de plantjes in een emmer en zet het geheel onder water. Het liefst regenwater, maar kraanwater kan ook. Druk de planten eventueel onder water met een steen. Dek de emmer af om te voorkomen dat er dieren in vallen.
3. Giet af

Het geheel gaat gisten en schuimen. Zodra de ‘schuim-fase’ voorbij is, is het klaar om af te gieten. Er is een (stinkende) krachtige plantengier ontstaan.
4. Verdun de plantengier
Pas het mengsel sterk verdund toe in de verhouding 1 deel gier op 10 tot 20 delen water. Dit kun je gebruiken in jouw natuurlijke pluktuin!
Over Brenda Gruppen

Brenda Gruppen is het gezicht achter Zaden uit Zalk. Je kunt bij haar terecht voor schone, duurzame bloemenzaden van eigen oogst, een live workshop pluktuinieren en online cursussen om jouw eigen levendige bloemenoase te creëren. Volg Brenda ook op Instagram.