10 onmisbare wilde bloemen voor je bloemenweide
Ga je een bloemenweide aanleggen, dan heb je twee keuzes. Ofwel je maait wel, maar zaait geen wilde bloemen in. Of je kiest er wél voor om bloemen in te zaaien. En dan zijn er zeker een paar wilde bloemen die je niet wil missen.
Bloemenweide zaaien wanneer
De beste tijd om je bloemenweide in te zaaien, is nadat je de weide hebt gemaaid en het gemaaide gras hebt opgeruimd. Waar je allemaal rekening mee moet houden, lees je in het artikel over een bloemenweide aanleggen en verzorgen.
Wilde bloemen voor je bloemenweide
Dit zijn wilde bloemen die perfect passen in een bloemenweide:
1. Kleine ratelaar (Rhinanthus minor)
Dit bijzondere plantje wordt ook wel de ‘weidemaker’ genoemd, en dat is niet voor niets. De kleine ratelaar is een halfparasiet op gras, wat inhoudt dat hij ervoor zorgt dat gras minder groeit. Het doet verder weinig kwaad, maar het gras gedraagt zich alsof de grond armer is geworden. En dat is goed voor een bloemenweide! Bovendien zaait kleine ratelaar zich makkelijk uit.
Hoogte x breedte 35 x 20 cm
Bloei juni – september
Wekelijks planteninspiratie in je mail
Lees verder na de advertentie
Iedere week planteninspiratie en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
2. Rode klaver (Trifolium pratense)
Rode klaver is een bekende gast in graslanden en weides met wilde bloemen. Behalve dat de bloemen erg mooi zijn, zijn ze ook aantrekkelijk voor bijen.
Hoogte x breedte 25 x 25 cm
Bloei mei – september
3. Scherpe boterbloem (Ranunculus acris)
De scherpe boterbloem houdt van vochtige omstandigheden, maar staat goed in volle zon en halfschaduw.
Hoogte x breedte 60 x 30 cm
Bloei mei – augustus
4. Zwart knoopkruid (Centaurea nigra)
Zwart knoopkruid is een aantrekkelijke vaste plant die makkelijk is om te kweken. Het is een supergoede plant voor biodiversiteit in je tuin. De bloemen zijn rijk aan nectar en stuifmeel, en trekken bijen, vlinders en motten aan. De zaadhoofden van de plant zijn aantrekkelijk voor vogels, zoals de goudvink.
Hoogte x breedte 45 x 30 cm
Bloei juni – september
5. Dagkoekoeksbloem (Silene dioica)
Dagkoekoeksbloem is een plant die weinig nodig heeft en groeit op de meeste soorten grond. Het kan een klein beetje moeite hebben met wat zure grond. Heb je een hoekje dat wat meer schaduw heeft? Dan is deze plant daar perfect. En voor een wat vochtigere bloemenweide is dagkoekoeksbloem ook een goede keus.
Hoogte x breedte 70 x 30 cm
Bloei april – juli
6. Ruige leeuwentand (Leontodon hispidus)
Deze inheemse vaste plant houdt van een kalkrijke, vochtige grond op een zonnige plek. Je vindt de gele bloemen ook in graslanden; ze lijken wel wat op paardenbloemen.
Hoogte x breedte 50 x 20 cm
Bloei mei – oktober
7. Geel walstro (Galium verum)
Geel walstro houdt van arme grond, en staat graag in volle zon of halfschaduw. De geur van de bloemen doet aan honing denken. Het is een uitstekende plant voor biodiversiteit: geel walstro levert nectar voor bestuivers zoals hommels en vlinders, en voedsel voor rupsen van verschillende motten.
Hoogte x breedte 30 x 30 cm
Bloei juni – september
8. Wilde peen (Daucus carota)
Wilde peen is, zoals de naam al zegt, een wilde variant van de wortel in je groentetuin. De bloemen zijn aantrekkelijk voor een grote groep insecten. Na het bloeien vormen de bloemen bijzondere zaadhoofden (foto), die de hele winter blijven staan. Wilde peen houd van volle zon en zaait zich makkelijk uit.
Hoogte x breedte 90 x 45 cm
Bloei juni – oktober
9. Beemdkroon (Knautia arvensis)
Beemdkroon is populair bij bijen en vlinders. De plant houdt van vochtige maar goed doorlatende grond in volle zon of halfschaduw. En als je zin hebt om te plukken: beemdkroon kun je prima gebruiken in een veldboeket.
Hoogte x breedte 60 x 30 cm
Bloei juni – oktober
10. Gewone rolklaver (Lotus corniculatus)
Gewone rolklaver heeft gele vlinderbloemen die je ook veel in graslanden ziet. Omdat de plant stikstof in de grond brengt, is het een bodemverbeteraar.
Hoogte x breedte 25 x 25 cm
Bloei mei – september