Maak van je border een weelderige bloemenweide

Helga Kluiter
|
23/02/2021
bloemenweide border

Een bloemenweide klinkt als een groot veld vol met wilde bloemen. Maar je kunt ook op kleinere schaal een bloemenweide aanleggen. In een border bijvoorbeeld. Het resultaat is minstens zo mooi – en goed voor de natuur.

Lees verder na de advertentie

Combineer planten voor een bloemenweide-effect

De meeste tuinborders zijn de ideale plek voor een mengsel van grassen, vaste planten en bollen. En als je de juiste soorten kiest en combineert, lijkt je border al snel op een heuse bloemenweide. Voordeel: elk jaar komen deze planten terug. Jaarlijks een bloemenweide zaaien is dus niet nodig.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Leg zelf een bloemenweide-border aan

bloemenweide border met duizendblad
Een border met duizendblad, zonnekruid en vedergras.

Lees verder na de advertentie

Je kunt de bloemenweide-border die je hier op de foto ziet eenvoudig zelf aanleggen. De oranjeroze, platte schermen van het duizendblad vormen een zachte ondergrond voor de vurige bloemen van het zonnekruid (Helenium). Het vederachtige gras Stipa tenuissima zorgt voor eenheid in de beplanting.

Meer perfecte bloemenweide-planten

Zorg ervoor dat de vormen en texturen van de planten in de bloemenweide-border verschillen, maar dat de kleuren elkaar aanvullen. Zo creëer je een harmonieus, vriendelijk en dromerig ritme.

1. Duizendblad (Achillea millefolium)

D uizendblad (Achillea millefolium) bloemenweide
Duizendblad (Achillea ‘Moonshine’) met bijvoet (Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’)

Het witbloemige duizendblad (Achillea millefolium) staat graag tussen grassen en andere vaste planten in onze weiden. Er zijn veel soorten in allerlei kleuren – perfect voor een natuurlijke border in prairiestijl. Wissel het duizendblad af met wuivende grassen en opvallende margrietachtige planten.

2. Beemdkroon (Knautia macedonica)

Knautia macedonica
Beemdkroon (Knautia macedonica) is een goede bijenplant.

Zoek je een inschikkelijke vaste plant, dan is beemdkroon (Knautia macedonica) een goede keuze. Hij is nauw verwant aan de Scabiosa en is ook aantrekkelijk voor bijen. De bolvormige, donkerrode bloemhoofden verschijnen maanden achtereen op hoge stengels, gevolgd door knikkende zaadhoofden.

3. Vedergras (Stipa tenuissima)

Stipa tenuissima (vedergras)
Vedergras (Stipa tenuissima) makt je border luchtig.

Grassen zijn heel belangrijk in een weide-achtige beplanting. En er is geen gras dat zo goed combineert met andere planten als dit makkelijk te kweken vedergras (Stipa tenuissima). De fontein van smalle, zachte blaadjes is eerst lichtgroen, maar wordt in de loop van de zomer zachtbeige, wanneer de donzige bloempluimen zaad zetten. Het gras creëert een luchtige, ontspannen sfeer.

4. Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Zeeuws knoopje (Astrantia major)
Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Het Zeeuws knoopje (Astrantia major) vormt pollen speldenkussenachtige, roze, witte of vuurrode bloemen. Het komt het best tot zijn recht in een gemengd gezelschap. De plant heeft de voorkeur voor vochtige of wat zwaardere grond, dus werk voor het planten veel tuincompost door de aarde.

Lees meer over bloemen:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu