6 goede redenen waarom bloemen koppen zo belangrijk is

Helga Kluiter
|
09/06/2022
bloemen koppen: zinnia

Bloemen koppen, ofwel het verwijderen van verwelkte bloemen, is niet bepaald het meest ingewikkelde tuinklusje. Maar als je veel potten of een grote tuin hebt, kan het best wat tijd kosten. Maar als je het regelmatig doet, word je beloond met een tuin die veel langer mooi blijft en kleur biedt tot de eerste vorst.

Lees verder na de advertentie

Het nut van bloemen

Planten maken bloemen aan om zich voort te kunnen planten. Als tuinier word je natuurlijk ontzettend gelukkig van een uitbundige bloei, maar zodra er zaden ontstaan, is het bloemenfeest snel voorbij en verliezen planten hun groeikracht. Bloemen koppen is dé manier om het feest te verlengen.

Wekelijks bloementips in je mail

Iedere week dit soort bloementips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Bloemen koppen: dit is waarom

Geen zin om bloemen te koppen? Hier zijn 6 goede redenen om je te motiveren dat tóch te blijven doen.

Lees verder na de advertentie

1. Planten blijven langer mooi

Ga met een schaartje de tuin en controleer al je bloemen in potten en in de tuin een paar keer per week op verwelkte bloemen. Knip die weg zodra je ze tegenkomt, zodat de blaadjes niet onflatteus in je planten vallen. Extra voordeel: elke keer kun je weer van dichtbij genieten van al dat fraais in je tuin.

2. Laat je planten langer bloeien

bloemen koppen: zinnia

Door steeds bloemen te blijven wegknippen zodra ze verwelken, steekt je plant zijn energie in de aanmaak van meer bloemen in plaats van zaad. Zo blijft je plant veel langer bloeien. Ga je op vakantie, voer dit klusje dan vlak voor vertrek extra goed uit. Wanneer je weer thuiskomt, word je dan begroet met veel nieuwe bloemen.

3. Voorkom beschadigd blad

Petunia verwelke bloemen verwijderen

Haal lelijk geworden bloemen van eenjarig perkgoed zoals petunia’s, pelargoniums en vlijtig liesjes weg voordat de bloemblaadjes op het blad vallen. Natte blaadjes blijven op het loof plakken en kunnen gaan rotten – met lelijke bruine plekken tot gevolg. Schud wanneer het droog is even aan de planten, zodat de losse blaadjes van het loof vallen.

4. Voorkom dat bloemen zaad zetten

Lathyrus snoeien

Zodra bloemen bestoven zijn, ontwikkelen ze zaden of vruchten wanneer de bloemblaadjes afvallen. Dat is voor planten het signaal om hun energie niet meer in de aanmaak van nieuwe bloemen te steken. Vooral pronkerwten (Lathyrus) maken na de bloei razendsnel peulen aan. Blijf deze bloemen dus plukken voor in een vaas en verwijder verwelkte bloemen meteen.

5. Stuur de energie naar de bloembollen

lelies koppen

Vaste bloembollen zoals lelies hebben wat tijd nodig om hun bollen na de bloei weer van genoeg energie te voorzien om volgend jaar opnieuw uitbundig te kunnen bloeien. Als ze hun energie na de bloei moeten inzetten voor het aanmaken van zaad komt dat de bol niet ten goede. Knip de bloemen dus af zodra hun bloemblaadjes afvallen.

6. Houd zelfzaaiers binnen de perken

klaprozen zaaien

Veel planten maken na het bloeien heel veel zaden aan. Als je ze hun gang laat gaan, zullen de zaden zich overal verspreiden. En dat levert vaak veel zaailingen op plekken op waar je ze liever niet wil hebben. Enthousiaste zelfzaaiers zijn onder andere nieskruid (Helleborus), vrouwenmantel (Alchemilla mollis), akelei (Aquilegia) en klaprozen (Papaver). Knip de zaadhoofden af voor ze rijp zijn.

Meer bloemen koppen en andere slimme tuinklusjes

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu