Complete plantengids: petunia

Petunia's in pot geven een romantische aanblik

Wat maakt petunia zo’n populaire plant? Ze dankt minstens een deel van haar populariteit aan haar felgekleurde zomerbloemen. Petunia is veelzijdig en ideaal voor zowel potten, bloembedden als hangmanden. Origineel komt deze plant uit Zuid-Amerika en ze is dan ook niet winterhard. Desondanks zijn deze bloemen een aanwinst voor je tuin en sommige soorten kun je zelfs laten overwinteren, zodat je het jaar erop weer kunt genieten van prachtige bloei in de zomer en herfst.

Botanische naam: Petunia
Gewone naam: petunia
Type: Vaste plant

Kenmerken:

Bloem

Soorten petunia

Je kunt petunia’s verdelen in twee hoofdtypen: compacte, struikachtige soorten die vooral de hoogte in groeien en woekerende petunia’s met stengels tot wel 90 cm lang. Binnen beide groepen valt er veel te kiezen qua kleuren en vormen.

Wil je felroze, rode of paarse bloemen? Die zijn er. Liever zachte pastelkleuren of bloemblaadjes met een mooie tekening? Het kan allemaal. Als het op bloemvorm aankomt, vind je ook verschillende variëteiten, van gerafelde randen tot tweekleurige bloemen en van enkelbloemige tot dubbelbloemige soorten.

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit soort groene tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Woekerende petunia

Petunia's in pot geven een romantische aanblik

De hangplant-varianten van petunia zijn ideaal voor hangmanden, potten die hoog staan of als je bloemen langs de zijkanten van je plantenbakken wilt laten tuimelen. Als kleurrijke bodembedekker staat petunia ook goed in een border of om langs hellingen, oevers en verhoogde bedden te draperen.

Struikachtige petunia

Struikachtige, rechtopstaande petunia leent zich voor zowel potten als vollegrond. Gebruik deze soorten ook om bijvoorbeeld gaten in je border met vaste planten op te vullen voor wat onverwachte spatten kleur. Deze soorten zie je ook vaak terug als perkplanten.

Standplaats petunia

Kies voor duurzame perkplanten in plaats van bespoten perkplanten

Petunia’s houden van veel zon, voedingsrijke grond en beschutting tegen sterke wind. In hete zomers of op plekken waar het weer doorgaans milder is, kunnen petunia’s ook deels in de schaduw staan. Door de verscheidenheid aan soorten is er haast voor elk type pot of bak wel een petunia-variant te vinden.

Zo bereid je de grond voor

Petunia heeft voedingsrijke grond nodig. Bereid de grond in borders voor door er veel goed vergane compost of een bodemverbeteraar doorheen te mengen voordat je gaat planten. Voor potten en bakken, kun je het beste kiezen voor turfvrije, universele potgrond. Verhoogde bakken zoals hangmanden drogen sneller uit en de planten in deze bakken hebben veel te verduren van de wind. Houd daar rekening mee door bijvoorbeeld hydrokorrels toe te voegen of de grond te mulchen.

Rechtopstaande of juist woekerende petunia?

Combineer verschillende kleuren petunia voor een weelderig effect

Hoe ver je petunia’s uit elkaar plant, ligt aan de soort die je hebt, hoe groot die wordt en in wat voor omgeving je ze kweekt. In potten en bakken kun je de planten dicht op elkaar zetten om een spectaculair bloembed te maken in korte tijd. Zet op andere plekken de kleinste, compacte en rechtop-groeiende planten zo’n 15-20 cm uit elkaar. Struikachtige petunia met een wat zachtere, opgaande groei hebben meer ruimte nodig, zo’n 30 cm, en woekerende soorten zelfs 40 cm.

Petunia verzorgen

Met de juiste verzorging houd je jouw petunia in goede vorm en geniet je optimaal van haar prachtige bloemen.

Petunia watergeven

Geef je petunia genoeg water tijdens droge perioden

Het is essentieel dat je petunia regelmatig water geeft, vooral voor planten in potten en bakken. Laat de grond niet uitdrogen. Geef ook niet te veel water, want dit kan zorgen voor een hoge, iele groei. Ook als je petunia in de vollegrond staat, is het belangrijk om deze tijdens droge perioden water te geven.

Tip! Besproei de grond rondom de plant in plaats van de plant zelf bij het watergeven. Zo voorkom je schroeiplekken wanneer de zon op de zachte bladeren en bloemblaadjes staat. Geef tijdens warm weer je planten water in de vroege ochtend of in de avond om dezelfde reden.

Voeding voor petunia’s

Voeg bijvoorbeeld voeding toe aan het gietwater om de groei van je stekken te bevorderen

Geef je petunia tijdens de zomer en vroege herfst om de 10-14 dagen voeding. Kies hierbij voor vloeibare meststoffen die veel kalium bevatten, zoals tomatenmest. Zien je planten er wat op en moe uit in de herfst? Schakel dan over naar stikstofrijke meststoffen. Deze stimuleren groei, waardoor de plant kan aansterken tijdens de laatste weken voor de vorst.

Pluk uitgebloeide bloemen

Petunia verwelke bloemen verwijderen

Uitgebloeide bloemhoofdjes pluk je gemakkelijk met de hand of met een snoeischaar uit je plant. Zo blijft je petunia er goed uitzien en maak deze meer bloemen aan. Je kunt hangende soorten die later in het seizoen wat slap worden licht terugsnoeien. Geef ze na het snoeien ook voeding om nieuwe groei te stimuleren.

Petunia kweken

Kweek ook zelf petunia, zoals deze mooie, donkerrode variant

Wil je petunia’s kweken? Dan kun je op verschillende manieren beginnen. Koop bijvoorbeeld zaden, plugplanten of tuinklare exemplaren. Plant petunia’s niet buiten wanneer het nog kan vriezen. Kies in plaats daarvan voor de late lente of vroege zomer, wanneer de kans op vorst nihil is.

Verder is het verstandig om petunia’s af te harden voor je ze uitplant. Als je tuinklare planten hebt, check dan eerst of ze buiten hebben gestaan of dat ze overdekt stonden. In het laatste geval is afharden ook aan te raden.

Petunia zaaien

Petunia’s opkweken uit zaden is mogelijk, maar niet per se gemakkelijk. Zaai in de winter bij een temperatuur van 21°C, bijvoorbeeld binnenshuis of in een kas. Deze plant heeft licht nodig om te ontkiemen. Bedek de zaden daarom niet. Maak de grond, zoals zaai- en stekgrond, eerst vochtig en zaai dan de zaadjes eroverheen. Voorkom dat de zaden uitdrogen door doorzichtig folie of een kweekbak te gebruiken als overdekking voor de zaadjes. Verder hebben zaailingen een warme, lichte omgeving nodig, maar geen directe zon. De temperatuur mag niet lager worden dan 13-15 °C.

Petunia als plugplant

Je kunt petunia ook als plugplant kopen

Plugplanten houden het midden tussen opkweken uit zaad en tuinklare petunia’s kopen. Daarbij zijn ze vaak ook goedkoper dan tuinklare planten. Bestel of koop deze plugplanten in vanaf het vroege tot het midden van het voorjaar. Verspeen ze in potten van 9 cm en plaats ze in een verwarmde kas of goed verlichte vensterbank. Plant ze, zoals eerder gezegd, pas uit wanneer de kans op vorst geweken is.

Tuinklare petunia planten

Sommige soorten petunia (vooral hangplanten) kunnen de winter overleven, mits je ze laat overwinteren in een warme omgeving. Snoei deze planten terug voor je ze op een warme plek zet. Heb je beperkte ruimte of ziet je plant er niet helemaal meer mooi uit? Je kunt ook wortelstekken nemen. Plant deze in hun eigen, kleine potten en laat ze binnenshuis overwinteren op bijvoorbeeld een vensterbank.

Veelvoorkomende problemen bij petunia

mieren bladluis

Met de juiste omstandigheden en verzorging hebben je petunia’s waarschijnlijk weinig problemen. Bladluizen kunnen voorkomen op jonge bladeren en stengels. Voorkom schade door je planten regelmatig na te kijken en bladluizen met de hand weg te halen.

Ook slakken kunnen je petunia toetakelen, vooral in de vollegrond. Zorg ervoor dat je petunia’s sterk genoeg zijn voordat je ze uitplant. Slakken eten namelijk graag jong blad en grotere planten kunnen beter omgaan met deze aanvallen. Omring je planten met absorberende korrels, barrières waar slakken moeilijk overheen komen of met milieuvriendelijke vallen.

Tips voor het kopen van petunia’s

Wil je petunia gaan kopen? Let dan op deze dingen.

  • Kies de juiste soort petunia voor jouw tuin. Voor potten en bakken kies je het beste woekerende petunia’s, terwijl struikachtige soorten beter passen in perken en borders.
  • Kies een mix aan kleuren die bij elkaar passen.
  • Je kunt petunia’s kopen bij een tuincentrum, maar bij kwekerijen en online winkels vind je vaak meer variatie.

Prachtige Petunia: 5 soorten

Petunia Surfinia is verkrijgbaar in allerlei kleuren
Uit de Petunia Surfinia-serie

Als je je afvraagt welke petunia’s jouw tuin doen schitteren, dan hebben wij hier vijf prachtige petunia soorten ter inspiratie.

  1. Petunia ‘Frenzy Mixed’ is een struikachtige petunia boordevol effen en gestreepte bloemen op compacte, rechtopstaande planten.
  2. Petunia ‘Phantom’ is een rechtopstaande, struikachtige petunia met fluweelzwarte bloemen. Door de gele randen die je op elk bloemblaadje terugvindt, lijken het wel sterren. Deze variëteit heeft een opgaande groeiwijze.
  3. De Petunia Cascadias-serie heeft een reeks ongewone kleuren, waaronder ‘Yellow Eye’ (wit met een geel hart), levendige ‘Rim Magenta’ en ‘Indian Summer’ die van kleur verandert van geel tot perzik. Woekerend doch compact, worden planten uit deze serie zo’n 50 cm.
  4. De Petunia Surfinia-serie is krachtig en heeft een lang bloeiseizoen. Hun overvloed aan bloemen varieert in kleur van wit en pasteltinten tot levendige primaire tinten. Deze soorten wordt tot 90 cm lang.
  5. De Petunia Tumbelina-serie heeft prachtig geplooide, dubbele bloemen. Nog opvallender is de heerlijke geur van deze bloemen, iets wat niet vaak voorkomt bij petunia’s. Variëteiten zijn onder andere ‘Anna’ (felroze bloemblaadjes omrand met wit), ‘Priscilla’ (mauve met paarse aderen), ‘Candyfloss’ (helder roze) en ‘Joanna’ (lichtroze). Deze soorten worden 30 cm hoog en 50 cm breed.

Meer lezen over perkplanten:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu