Fleur je zomer op met deze 12 mooie perkplanten

Checklist voor de tuin week 19: Cosmos bipinnatus

Ben je op zoek naar mooie perkplanten voor in een hangmand, een pot of misschien wel om je bloembedden aan te vullen? Wij zetten voor jou twaalf prachtige soorten op een rij om je zomer op te fleuren. Van subtiel tot extravagant, deze prachtplanten laten je zien hoe divers perkgoed kan zijn.

Lees verder na de advertentie

1. Vlijtig liesje (Impatiens)

Mooie perkplanten zoals deze Impatiens brengen kleur in je zomertuin

Vlijtig liesje is een van de mooie perkplanten voor halfschaduw. Deze bedrijvige plant maakt felgekleurde bloemen aan die de hele zomer bloeien. Ook kun je Impatiens prima in potten, bakken of borders zetten. Qua kleur heeft deze plant veel te bieden met uiteenlopende tinten van roze en paars tot rood, oranje en wit.

 • Hoogte x Breedte: 30 cm x 35 cm
 • Bloetijd: juni-september

Wekelijks groen-inspiratie in je mail

Iedere week dit tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Nemesia

Mooie perkplanten kunnen ook subtiel zijn, zoals Nemesia

Zoek je naar mooie perkplanten die makkelijk te onderhouden zijn en lang bloeien? Dan is Nemesia een goede kandidaat, bijvoorbeeld voor in hangmanden. Deze plant heeft winterharde varianten, al worden sommige tere soorten als eenjarigen gekweekt. Combineer deze soort met andere mooie perkplanten in de volle zon voor een lang seizoen vol bloemen.

 • Hoogte x Breedte: 30 cm x 30 cm
 • Bloeitijd: mei-november

3. Begonia

Knolbegonia's zoals deze 'Apricot Shades' zijn mooie perkplanten

Als je graag mooie perkplanten wilt met een ‘wow-factor’, dan is Begonia een plant voor jouw tuin. Begonia heeft grote, opvallende bloemen. Voor hangmanden zijn er ook hangende soorten, zoals ‘Million Kisses’ of ‘Apricot Shades’ (zie boven), of soorten die over de randen heen groeien. Daarentegen zijn rechtopstaande soorten juist erg geschikt voor potten. Deze tere vaste planten worden meestal gekweekt als eenjarigen en houden van een halfschaduwrijke standplaats.

 • Hoogte x Breedte: 35 cm x 35 cm (grootte is afhankelijk van de soort)
 • Bloeitijd: juli-oktober

4. Tabaksplant (Nicotiana)

Tabaksplanten zijn ook mooie perkplanten die ook nog eens heerlijk ruiken

Er zijn ook mooie perkplanten die ’s nachts bloeien en daarmee bestuivers zoals motten voorzien van eten. Een van deze geurige soorten is de tabaksplant (Nicotiana). Deze plant is ideaal voor als je ’s avonds wilt genieten van een heerlijke bloemengeur. Plant ze in de buurt van een bankje of pad en geniet van deze nachtbloeiers. Nicotiana sylvestris is een hoge soort en is daarmee erg geschikt om achterin een border of in een grote pot te zetten. Verder kun je tabaksplant ook goed opkweken uit zaden.

 • Hoogte x Breedte: 1,5 m x 60 cm
 • Bloeitijd: juli-september

5. Lobelia

Lobelia's zijn lieve, mooie perkplanten die kleur brengen naar je tuin

Lobelia’s zijn eenjarige, mooie perkplanten die zowel lieflijk als opvallend zijn. Met hun heldere blauwe, paarse, roze of witte bloemen verblijden ze je tuin. Compacte, rechtopstaande soorten zijn een goede keus voor potten en bloembakken, terwijl hangende soorten zich uitstekend lenen voor hangmanden. Plant ze in de halfschaduw tot volle zon om ze lang te laten bloeien.

 • Hoogte x Breedte: 15 cm x 45 cm
 • Bloeitijd: juni-september

6. Cosmea (Cosmos)

Cosmea vallen onder de mooie perkplanten waar bijen weg van zijn

Deze elegante perkplant zou op ieders zomerlijstje moeten staan. Cosmea of Cosmos is makkelijk op te kweken uit zaden en bloeit maandenlang met margrietachtige bloemen op lange stelen. Het blad heeft qua vorm wel iets weg van dille. Bijen zijn dol op deze bloemen en je kunt kiezen uit vele kleuren en variëteiten. Met één zakje zaden kun je potten en borders vullen met een zee aan bloemen.

 • Hoogte x Breedte: 1,2 m x 60 cm
 • Bloeitijd: juni-oktober

7. Bacopa

Er zijn ook mooie perkplanten die je goed kunt combineren, zoals deze Bacopa

Mooie perkplanten met lieve bloemen, dat zijn Bacopa’s. De hoogte en breedte van deze plant variëren en hangen deels af van welke soort je hebt, zoals een overhangende soort. Bacopa is een goede opvuller in hangmanden en potten met een waterval aan witte bloemetjes die maandenlang bloeien. Ze zijn trouwens niet alleen in het wit te vinden, maar ook in het roze of het blauw.

 • Hoogte x Breedte: 15 cm x 30 cm
 • Bloeitijd: juni-oktober

8. Afrikaanse margrieten (Osteospermum)

Spaanse margrieten zijn mooie perkplanten met heldere kleuren

Wauw, wat een felle kleuren hebben deze mooie perkplanten! Afrikaanse margrietenzijn populaire zomerplanten en ze verschijnen in allerlei variaties. Sommige lijken wel licht te geven, zo helder zijn de kleuren. Half-winterharde eenjarigen zijn te vinden in kleuren als roze, paars en wit. Plant ze op een zonnige plek en geef ze zo het podium waarop ze kunnen schitteren.

 • Hoogte x Breedte: 30 cm x 50 cm
 • Bloeitijd: juni-september

9. Viooltjes (Viola)

Viooltjes zijn mooie perkplanten die je zelf kunt zaaien

Viooltjes (Viola) zijn mooie perkplanten waar je van op aankunt dat ze lange tijd bloeien. Vul gaten in zomerbakken, bloempotten en hangmanden met deze vrolijke bloemen. Verder kun je viooltjes makkelijk zelf kweken en zijn ze te vinden in een breed pallet van kleuren. Vaak worden deze bloemen aangeboden in trays, waarmee ze een voordelige keuze zijn voor je tuin.

 • Hoogte x Breedte: 20 cm x 30 cm
 • Bloeitijd: mei-oktober

10. Pelargonium

Pelargoniums zijn mooie perkplanten die in allerlei vormen en kleuren te vinden zijn

Je kent deze mooie perkplanten misschien ook wel als geraniums. Wij houden hier de naam pelargonium aan, aangezien het specifiek om de zomerbloeiende, tere variant gaat en niet om winterharde geraniums (ooievaarsbek). Pelargoniums zijn echte zomerbloeiers met allerlei varianten om uit te kiezen. Of je nu op zoek bent naar een elegante pelargonium voor een terracotta pot, zoals deze ‘Lord Bute’, of een heldere zonale soort voor je hangmand, er is een pelargonium voor jouw tuin. Als je ze binnenshuis laat overwinteren, kun je volgend jaar weer genieten van je plant, of je kunt je pelargonium stekken.

 • Hoogte x Breedte: 35 cm x 40 cm (dit hangt af van de variant)
 • Bloeitijd: mei-oktober

11. Siernetel (Coleus)

Zoek je mooie perkplanten met een moderne look? Probeer dan eens siernetels

Mooie perkplanten betekent niet dat het alleen maar draait om bloemen. Planten zoals siernetel (Coleus) brengen kleur met hun levendige bladeren, die maandenlang de show stelen in potten en bakken. Coleus geeft potten verder een fantastische uitstraling die wel uit een Popart-museum lijkt te komen, met allerlei prachtige kleuren en combinaties, van felroze, paars en rood tot groen, bruin en brons. Plant siernetel in mei na IJsheiligen, wanneer het grootste risico op vorst voorbij is.

 • Hoogte x Breedte: 50 cm x 50 cm

12. Grote leeuwenbek (Antirrhinum)

Plant grote leeuwenbekken (Antirrhinum) in een zonnige border of in een pot op je terras, dan kun je de hele zomer genieten van deze mooie perkplanten. Ze zijn aantrekkelijk voor bijen en ruiken heerlijk – ideaal dus voor open plekken in je beplantingsplan of voor een pot met kleurige bloemen. En alsof dat nog niet genoeg redenen waren, zijn het ook nog eens uitstekende snijbloemen.

 • Hoogte x Breedte: 90 cm x 45 cm (afhankelijk van de soort)
 • Bloeitijd: juni-oktober

Tips voor het kopen van mooie zomerbloeiers

Ga je op zoek naar mooie zomerbloeiers voor je tuin? Dit zijn dingen om op te letten:

 • Eenjarigen zoals cosmea en tabaksplant kun je goedkoop en gemakkelijk opkweken uit zaad. Zo hebben je bloemen een minder grote impact op het milieu. Koop bijvoorbeeld biologische zaden bij een kweker of een duurzaam tuincentrum.
 • Plugplanten komen voor in verschillende groottes, van planten die je eerst moet verspenen tot planten die je meteen in hangende manden en potten kunt zetten.
 • Kijk bij een duurzaam tuincentrum of een kwekerij of ze trays met perkplanten aanbieden. Dit zijn vaak goedkopere planten waarmee je makkelijk manden, potten of gaten in je bloembedden kunt vullen.
 • Check je planten altijd op plagen en ziektes voor je ze koopt en voor je ze plant.

Lees meer over zomerbloemen:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu