Kweek zelf ijskruid voor een zomer lang vrolijke bloemen
Laat je niet van de wijs brengen door de naam ‘ijskruid’, want deze laag groeiende vetplant kan helemaal niet tegen vorst. Maar dat is geen reden om deze plant niet te kweken. Integendeel: deze zomerbloeier geeft je tuin kleur!
IJskruid, ijsbloemen, Mesembryanthemum …?
IJskruid is eigenlijk niet één plant, maar een hele familie (Aizoaceae). Binnen deze familie zijn er verschillende soorten planten die populair zijn in de tuin. Vaak worden namen zoals ijskruid, ijsbloemen, ijsplanten en middagbloemen door elkaar gebruikt. Pas aan de botanische naam zelf zie je met welk familielid je precies te maken hebt, zoals Dorotheanthus of Mesembryanthemum.
Wekelijks tuininspiratie in je mail
Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Hoe dan ook, ijskruid is een vetplant. Oorspronkelijk komt hij voor in delen van Afrika en hij is verwilderd in Zuid-Europa. IJskruid houdt van droogte, blijft laag en krijgt lieflijke, margrietachtige bloemen in vaak vrolijke pasteltinten. Ook al heet deze plant ‘ijskruid’, hij kan niet tegen vorst. Zijn naam dankt hij aan de stengels en bladeren. Die zijn bedekt met kleine watervasthoudende blaasjes die op ijskristallen lijken als de zon erop schijnt.
IJskruid standplaats
Lees verder na de advertentie
IJskruid staat graag in de volle zon, in goed drainerende grond. Ideaal is een grindtuin of rotstuin, tussen tegels of in scheuren in muurtjes. Maar je kunt de plant ook in potten kweken. Hij breidt zich snel uit en vormt een laag, dicht tapijt van dik groen en soms rood getint blad. Een enkel plantje kan in één seizoen wel 50 cm uitdijen. Zowel arme als rijke grond vindt hij prima, zolang de drainage maar goed is. De wortels zullen snel rotten als de grond te lang nat is.
Zoutplant
De ijskruidsoort Mesembryanthemum is een bijzondere soort vetplant. Hij is namelijk een halofyt, ofwel een zoutplant. Deze planten kunnen op plekken groeien waar veel zout in de grond (of in het water) zit. Wanneer de plant sterft, komt er weer zout uit de plant in de grond terecht. Planten die minder goed tegen zout kunnen, komen op deze plekken moeilijker op. Wil je dat probleem omzeilen, plant ijskruid dan in potten.
IJskruid kweken
Zelf ijsbloemen kweken is niet moeilijk. Je kunt ervoor kiezen om ze te zaaien of, als je al een plantje hebt, stekken te nemen.
Zelf ijsbloemen zaaien
Je kunt ijskruid of ijsbloemen kweken uit zaad. Dat doe je eind winter of begin voorjaar binnen, in goed drainerende zaaigrond. Voor het kiemen heeft ijskruid indirect licht nodig, dus dek het zaad niet af en houd de grond vochtig bij een temperatuur van 16-19 ºC. Binnen twee weken moet je de eerste zaailingen kunnen zien.
Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren, kun je ze naar losse potjes verspenen. Geef niet te veel water en zet ze op een zonnige, goed geventileerde plek. Na de laatste vorst kun je de plantjes uitplanten.
IJskruid stekken
Je kunt ijskruid vermeerderen via stekken. Begin zomer zoek je wat stengels uit zonder bloemknoppen. Knip stengels van 5 à 10 cm af, verwijder de onderste bladeren en steek de stek in wat zaai- en stekgrond. Houd de grond vochtig tot de stek wortels heeft. Je kan een stengel ook stekken in een glaasje water. Plant de stek in een potje zodra de wortels verschijnen.
Is ijskruid eetbaar?
Het blad, de stengels en zaden van de soort Mesembryanthemum crystallinum (foto) zijn eetbaar. De blaasjes van ijskruid scheiden natriumcarbonaat uit, ofwel … soda! Hierdoor heeft het blad een zoute smaak. Het blad en de stengels kunnen worden gestoomd zoals spinazie.
In de Amerikaanse staat Louisiana mag de plant trouwens alleen verkocht worden als sierplant, omdat sommige soorten uit het geslacht Mesembryanthemum hallucinogene eigenschappen hebben.
Verzorging ijsbloemen
IJskruid of ijsbloem heeft vrijwel geen verzorging nodig. De eerste weken na het planten geef je regelmatig water en daarna alleen naar behoefte. Als je hem in een pot plant, laat de potgrond dan helemaal uitdrogen voor je hem weer water geeft. Als het blad geel en slap wordt, is de grond te nat.
IJskruid overwinteren
Verwijder verwelkte bloemen regelmatig om de bloei te verlengen. IJskruid wordt meestal gekweekt als eenjarige perkplant en in het najaar weggegooid. Maar in milde winters kan hij buiten overleven. Wil je dat de plant de winter zeker overleeft, graaf hem dan op, knip hem terug en overwinter hem binnen of in de kas. Na IJsheiligen kun je hem weer buiten uitplanten.
Meer mooie zomerbloeiers kweken
- Plant deze zomerbollen in de lente voor maandenlang kleur
- Zinnia’s zaaien op 2 manieren (stappenplan)
- Breng de zomer in je tuin met zonnebloemen
- Waarom zet je stekjes aan de rand van een pot?
- Plukbloemen kweken in potten en bakken: een stappenplan
- 7 tips bij het kweken van Lathyrus
- Dit kun je allemaal zaaien in maart
- 3 manieren om je dahliaknollen uit te planten