Zaaien in maart: dit kun je deze maand allemaal zaaien

Linda Passies
|
05/03/2024
Handen die zaadjes vasthouden boven zaaitray, bij artikel over zaaien in maart.

Langzamerhand kruipen we richting het voorjaar, en de start van maart brengt ons steeds dichterbij. In maart kun je al veel zaaien, zowel onder glas als in de vollegrond.

Lees verder na de advertentie

Groenten zaaien in maart

Deze maand kun je veel groenten voorzaaien, zodat je de jonge plantjes vanaf mei in de moestuin kunt uitplanten.

Tuinbonen

Tuinbonen zaaien

Tuinbonen kun je al zaaien vanaf januari, maar maart is ook erg geschikt. Je kunt ze zowel binnen, in een koude bak of buiten zaaien. Tuinbonen zijn makkelijk te kweken en leveren veel oogst op.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort zaai- en moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Snijbiet

snijbiet in bak

Snijbiet ziet er prachtig uit en doet het ook goed in potten. Zaai ze onder een laagje potgrond van 2 cm en in rijen van 40 cm. Snijbiet houdt van een zonnige plek. Geef ze goed water na het zaaien. Je kunt snijbiet het hele seizoen zaaien, van maart tot september. Als de zaailingen beginnen te groeien, moet je ze uitdunnen. De ideale afstand is 25-30 cm.

Pepers

Pepers zaaien

In je kas of op je vensterbank begin je in maart met het zaaien van pepers. Wacht niet te lang, want de zaden ontkiemen langzaam. Licht en warmte zijn belangrijk. Lees ons stappenplan voor het kweken van pepers. Bijzonder: doe handschoentjes aan als je hete pepers wil kweken …

Bieslook

bieslook snijden

Bieslook kun je prima in potten en bakken kweken, al doet de plant het ook goed in de vollegrond. Je zaait bieslook in een kleinere pot – je kunt prima meerdere zaden in een pot kwijt. Bedek de zaden met 1 cm potgrond, geef ze goed water en zet ze op een zonnige vensterbank of in een kas.

Je kunt ze verspenen als ze ongeveer 5 cm lang zijn, en dan kunnen ze ook op een iets koelere plek staan. Laat de planten een weekje afharden voordat je ze buiten zet. Snijd regelmatig blad af, want dat stimuleert de groei van nieuwe bladeren. En groeit er af en toe een bloem? Daar houden bestuivers van.

Erwten en peultjes

erwten zaaien in maart

Wil je erwten zaaien in maart? Kies dan winterharde, vroege variëteiten. Je zaait ze op een zonnige, waterdoorlatende plek. Meng veel compost of champost door de grond, voordat je zaait.

Graaf een ondiepe geul van ongeveer 22 cm breed en 3 cm diep. Zaai de erwten in twee rijen, met ongeveer 10 cm ertussen. Bedek de zaden met grond, geef ze voldoende water en label de rijen. Je kunt zaailingen in één of twee weken verwachten. Je kunt ze ook binnen zaaien en uitplanten zodra je plek hebt.

Tip! Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

Tomaten

Tomaten zaaien in een kweekbak

Van tomaten zaai je er liever niet te veel in één potje. Je bedekt de zaden met een dun laagje grond en zet de potten op een lichte en warme plek. De grond mag niet uitdrogen, maar ook niet te nat zijn. Gebruik daarom een zaaibak met deksel of bedek de potten met huishoudfolie. Lees een simpel stappenplan in dit artikel.

Bieten

Zaaien in maart: bieten - zaailingen uitdunnen.

Bietenzaden ontkiemen bij lage temperaturen, dus ze zijn ideaal om al in maart te zaaien. Je zaait ze direct in ondiepe geulen (1 cm diep) op 10 cm afstand en bedek ze met een dunne laag aarde of potgrond. Je kunt ervoor kiezen om cloches te gebruiken als je vroeg in maart zaait. Bieten groeien ook goed in grote potten.

Het kan interessant zijn om de zaden twee aan twee te zaaien. Vervolgens dun je de zaailingen uit, zodat er nog één overblijft. Zo is de kans groter dat je mooie bieten krijgt. De uitgedunde zaailingen kun je rauw eten, bijvoorbeeld in een salade.

Sla

slaplanten

Zaai sla binnen en je kunt al snel genieten van heerlijke salades. Pas na IJsheiligen plant je slaplanten buiten uit.

Winterharde eenjarigen zaaien in maart

papaver zaaien in maart

Je kunt winterharde eenjarigen direct zaaien waar je ze wil hebben. Denk aan papaver, korenbloem en groot akkerscherm (Ammi majus). Bereid de grond voor door onkruid te verwijderen en de grond te harken, maar voeg geen voeding toe.

Lathyrus

lathyrus zaaien in maart

Lathyrus zaai je binnen voor, het liefst in wat diepere potjes. Zodra de scheuten verschijnen, zet je de potten iets kouder neer. Afhankelijk van wanneer je ze gezaaid hebt, kun je vanaf eind maart beginnen met afharden, waarna je ze half april kunt uitplanten in de vollegrond.

Half-winterharde eenjarigen voorzaaien in maart

Half-winterharde eenjarigen zoals kattensnor (Cleome), leeuwenbek, zinnia en cosmea kunnen niet tegen vorst. Daarom zaai je ze binnen voor. Leg de zaden op de potgrond, en bedek met een laagje vermiculiet, geef water en plaats ze in een verwarmde kweekbak.

Snelgroeiende vaste planten zaaien in maart

lupine zaaien

Het vroege voorjaar is een goede tijd om snelgroeiende vaste planten onder glas te zaaien. Denk hierbij aan lupine, Echinacea, meisjesogen (Coreopsis) en duizendblad (Achillea).

Planten in maart

Ananasplant (Eucomis) is een zomerbol die je kunt planten in maart.
Ananasplant (Eucomis)

Wil je ook graag gaan planten in maart? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag met zomerbollen, zoals lelies en ananasplant (Eucomis).

Meer zaaien in maart:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu