De moestuin in maart: dit kun je allemaal doen

Linda Passies
|
03/03/2022
Uien planten in je moestuin in maart

Maart is een drukke tijd in de moestuin. Je wil de grond voorbereiden, zaden zaaien (en verspenen en verpotten) en verschillende gewassen uitplanten. Begin op tijd, want dan heb je straks een voorsprong. 

Lees verder na de advertentie

Je moestuin in maart voorbereiden

Maak je moestuin in maart klaar, zodat je later een vliegende start kunt maken. Ga nu hiermee aan de slag:

Onkruid wieden

Verwijder onkruid, met name vast onkruid. Als je er nu even goed mee aan de slag gaat, heb je er de rest van het jaar minder last van. Wij adviseren om te mulchen, dan heeft onkruid minder kans. Doe je dat niet, onthoud dan om regelmatig te schoffelen.

De grond opwarmen in maart

moestuin maart: cloche plaatsen

Als je de grond opwarmt, bijvoorbeeld met cloches of plastic, kun je bepaalde gewassen eerder uitplanten. Denk aan tuinbonen of aardbeien. Ook kun je verder met het forceren van rabarber.

Moestuin bemesten

Lees verder na de advertentie

Kolen, fruitbomen en fruitstruiken kunnen wel wat mest gebruiken. Gebruik organische mest die rijk is aan stikstof, zoals kippenmest. Gebruik korrels of goedverteerde mest in plaats van verse mest.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Je moestuin in maart: zaaien & planten

Zaaien

Er is genoeg te zaaien in maart! Wat te denken van bieten, tuinbonen, sla en snijbiet in de volle grond? Of pepers en tomaten onder glas? Vergeet ook niet bloemen te zaaien die bestuivers aantrekken en ongewenste gasten op afstand houden, zoals goudsbloem (Calendula officinalis).

Planten

Moestuin in maart: knoflook planten

Maart is de laatste maand dat je fruitbomen met kale wortel kunt planten. Ook aardbeien kun je met kale of blote wortel kopen en uitplanten in maart. Daarnaast kun je knoflook en ui planten. Let er dan wel op dat je de juiste soorten koopt, want er is ook pootgoed dat geschikter is om te planten in het najaar. 

Wil je zaailingen uitplanten? Let er dan op dat de temperaturen boven nul liggen en je de planten hebt laten afharden (acclimatiseren). 

Bescherm je planten

Slak in je moestuin

Sommige gewassen zul je moeten beschermen tegen vogels, bijvoorbeeld met vliesdoek. Ook kun je alvast stappen zetten om te voorkomen dat slakken je planten opeten.

Tip! Bij Biogroei koop je aaltjes tegen slakken en anti-slakkenringen.

Meer over je moestuin in maart

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu