Rabarber forceren: wat is het en hoe werkt het?
Rabarber forceren zorgt ervoor dat de planten al vroeg smakelijke stengels produceren. Maar wat is het eigenlijk? En hoe werkt het?
Wat is rabarber forceren?
Rabarber forceren, ook wel bekend als rabarber voortrekken, houdt in dat je een emmer of een zogeheten trekpot over de rabarberkronen zet. Zo kan er geen licht bij de plant komen, waardoor die lange stengels gaat aanmaken die op zoek zijn naar licht. Het is een methode die al eeuwenlang gebruikt wordt om deze ‘vergeten groente’ al vroeg te laten groeien.
Rabarber oogsten
De bleke stengels die door het rabarber forceren ontstaan, kun je tussen april en de langste dag (21 juni) oogsten om te koken wanneer ze 20-30 cm lang zijn. Rabarber is een ontzettend nuttig gewas in een periode dat er weinig andere oogst uit de moestuin komt. Van de stengels maak je bijvoorbeeld deze heerlijke rabarber compote.
Wanneer rabarber forceren
Zodra je ziet dat het blad weer begint te groeien, kun je aan de slag. Dat is meestal ergens tussen eind januari en begin februari. Forceer echter alleen de stengels van volwassen rabarberplanten. Jonge planten hebben vaak nog niet voldoende energiereserves opgebouwd om vroege stengels te produceren. Voortrekken zou dan ten koste gaan van de groei van de plant.
Rabarber forceren: stap voor stap
Zorg ervoor dat je meer dan één rabarberplant hebt om van te oogsten, want je kunt het beste de plant een jaartje rust geven na het oogsten. Zo werkt het voortrekken van rabarber:
Lees verder na de advertentie
1. Rabarber mulchen
Ruim de grond rondom de rabarberkroon op door oud blad en onkruid weg te halen. Voeg dan een mulchlaag toe van goed verteerde stalmest of compost. Rabarber houdt namelijk van veel voedsel en water.
2. Rabarber forceren
Gebruik een grote emmer of trekpot om de kroon van de rabarber plant te bedekken. Maak eventuele gaatjes dicht om het licht buiten te houden. Wordt er een erg koude periode verwacht, isoleer de buitenkant van de pot dan met een dikke laag stro.
3. Stengels oogsten
De geforceerde stengels zijn ongeveer acht weken nadat je de plant hebt bedekt klaar. Voor het oogsten gebruik je geen mes, maar draai je de stengels een kwartslag om ze van de kroon te breken. Verwijder tot slot het giftige blad voor je de rabarber eet.
Meer moestuin in de winter
- Volkstuin bemachtigd? Deze eerste klus mag je niet uitstellen!
- Deze winterharde kruiden blijven het hele jaar groen
- Kweekgids: zo makkelijk is knoflook kweken in eigen tuin
- In januari tuinbonen zaaien, begin zomer smullen
- Is jouw moestuin klaar voor de winter? Dit kun je allemaal doen
- Groentezaden over? Zo lang kun je ze nog bewaren
- Radijs kweken: wanneer en hoe doe je dat
- Aardappelen voorkiemen voor een vroegere oogst