Rabarber forceren: wat is het en hoe werkt het?

Helga Kluiter
|
24/01/2022
rabarber forceren

Rabarber forceren zorgt ervoor dat de planten al vroeg smakelijke stengels produceren. Maar wat is het eigenlijk? En hoe werkt het?

Lees verder na de advertentie

Wat is rabarber forceren?

Rabarber forceren, ook wel bekend als rabarber voortrekken, houdt in dat je een emmer of een zogeheten trekpot over de rabarberkronen zet. Zo kan er geen licht bij de plant komen, waardoor die lange stengels gaat aanmaken die op zoek zijn naar licht. Het is een methode die al eeuwenlang gebruikt wordt om deze ‘vergeten groente’ al vroeg te laten groeien.

Rabarber oogsten

rabarber oogsten

De bleke stengels die door het rabarber forceren ontstaan, kun je tussen april en de langste dag (21 juni) oogsten om te koken wanneer ze 20-30 cm lang zijn. Rabarber is een ontzettend nuttig gewas in een periode dat er weinig andere oogst uit de moestuin komt. Van de stengels maak je bijvoorbeeld deze heerlijke rabarber compote.

Wanneer rabarber forceren

Zodra je ziet dat het blad weer begint te groeien, kun je aan de slag. Dat is meestal ergens tussen eind januari en begin februari. Forceer echter alleen de stengels van volwassen rabarberplanten. Jonge planten hebben vaak nog niet voldoende energiereserves opgebouwd om vroege stengels te produceren. Voortrekken zou dan ten koste gaan van de groei van de plant.

Rabarber forceren: stap voor stap

Lees verder na de advertentie

Zorg ervoor dat je meer dan één rabarberplant hebt om van te oogsten, want je kunt het beste de plant een jaartje rust geven na het oogsten. Zo werkt het voortrekken van rabarber:

1. Rabarber mulchen

mulchen

Ruim de grond rondom de rabarberkroon op door oud blad en onkruid weg te halen. Voeg dan een mulchlaag toe van goed verteerde stalmest of compost. Rabarber houdt namelijk van veel voedsel en water.

2. Rabarber forceren

rabarber forceren

Gebruik een grote emmer of trekpot om de kroon van de rabarber plant te bedekken. Maak eventuele gaatjes dicht om het licht buiten te houden. Wordt er een erg koude periode verwacht, isoleer de buitenkant van de pot dan met een dikke laag stro.

3. Stengels oogsten

rabarber oogsten

De geforceerde stengels zijn ongeveer acht weken nadat je de plant hebt bedekt klaar. Voor het oogsten gebruik je geen mes, maar draai je de stengels een kwartslag om ze van de kroon te breken. Verwijder tot slot het giftige blad voor je de rabarber eet.

Meer moestuin in de winter

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu