Gardeners World 05/2025
Cover van

Tuinbonen zaaien: zo doe je dat stap voor stap

Volgroeide tuinbonenplant, opgebonden met stokken en draad.

Tuinbonen zaaien is een fijn klusje in de moestuin: je kunt deze boontjes al vroeg in het jaar voorzaaien in een koude bak of zaaien in de vollegrond. Wil je weten wanneer en hoe je dit stap voor stap aanpakt? Met deze slimme kweektips geniet je de hele zomer van smakelijke boontjes.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer kun je tuinbonen zaaien?

Iemand zaait een tuinboon in de vollegrond van de moestuin.
Tuinbonen zaaien in de vollegrond kan vanaf februari. Foto: Jason Ingram.

Als je wilt, kun je al vroeg in het jaar tuinbonen zaaien. De zaden ontkiemen al vanaf 5 graden boven nul en een beetje vorst is geen probleem, want tuinbonen zijn winterhard. Tuinbonen voorzaaien onder glas kan al in januari en februari. Buiten zaaien in de vollegrond kan het beste van februari t/m april en anders van september t/m november.

Tip! Zaai tussen het begin van het jaar en einde voorjaar gedurende enkele weken verschillende kleine partijen, zodat je de hele zomer door kunt oogsten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waar kun je het beste tuinbonen kweken?

Volgroeide tuinbonenplant, opgebonden met stokken en draad.
Foto: Jason Ingram.

Kies voor tuinbonen een zonnige standplaats, maar houd de planten enigszins uit de wind. Afhankelijk van het ras en de groeiomstandigheden, wordt een tuinbonenplant soms wel 100+ cm hoog. Heeft je plant veel volgroeide tuinbonen, dan wordt hij zwaarder en kan hij makkelijk omwaaien. Ondersteun de groeiende planten dus met bamboestokken en draad.

Mini-moestuin

Kleine ruimte, grote oogst € 12.99
Mini-moestuin
  • Welke gewassen passen altijd?
  • Kweken en zaaien voor jaarrond oogst
  • Tips en adviezen van experts
Bestel nu
Mini-moestuin

Zo kun je tuinbonen zaaien in 5 stappen

Iemand zaait tuinbonen stuk voor stuk in de vollegrond in de moestuin.

Aan de slag met tuinbonen zaaien! Kies je voor voorzaaien in een koude bak of zaai je direct in de vollegrond? Beide manieren komen aan bod in het onderstaande stappenplan. Volg de 5 eenvoudige stappen en geniet in de vroege zomer van een heerlijke oogst.

Dit heb je nodig:

  • Zaaitray of kweekbak (bij voorzaaien)
  • Koude bak (bij voorzaaien)
  • Schepje
  • Universele, turfvrije potgrond
  • Bamboestokken (in de vollegrond)
  • Draad (ter ondersteuning in de vollegrond)

Tip!

Ontvang tot 37% korting op een Gardeners' World Magazine abonnement
Ontvang tot 37% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Stap 1. De voorbereiding voor tuinbonen voorzaaien

Tuinbonen zaaien in een zaaitray.

Vul een zaaitray of kweekbak tot de rand met luchtige (goed doorlatende) potgrond. Tik voorzichtig tegen de tray of bak zodat de aarde inklinkt. Vul de grond nog wat verder aan, veeg overtollige grond weg en druk de potgrond aan, maar niet te stevig.

Download de gratis zaaigids inclusief kalender!

E-mailadres
Behalve de zaaigids ontvang je elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf je op de hoogte van aanbiedingen.

Stap 2. Zaai tuinbonen met de juiste zaaiafstand

Zaai tuinbonen op de juiste diepte

Tuinbonen voorzaaien: doe in elke module van je zaaitray één boon. Gebruik je een bak, zaai de bonen dan dichter op elkaar dan in de volle grond, namelijk 2 cm diep en 15 cm uit elkaar, zigzagsgewijs in een dubbele rij. Bedek de gezaaide boon met potgrond.

Tuinbonen zaaien in vollegrond: in de vollegrond kun je beter iets dieper zaaien, namelijk 5 cm. Zaai op een afstand van 20 cm, met steeds 45 cm tussen de rijen. Bedek de gezaaide boon met een laagje aarde.

Vraag je je af welke kant van de tuinboon boven moet bij het zaaien? Je kunt een tuinboon gewoon zijdelings op de grond leggen. Sommige zweren erbij dat het oog van de boon naar beneden moet staan, zodat de tuinboon beter wortelt.

Stap 3. Houd de grond vochtig (maar niet te nat)

Houd de grond in de zaaitray vochtig.

Geef de tuinbonen een flinke portie water. Zet de zaaitray buiten in de koude bak. Houd de grond vochtig tot de zaailingen opkomen, maar zorg dat de grond niet te nat is. Afhankelijk van de temperatuur duurt dat 7 tot 14 dagen.

Stap 4. Plant de tuinbonen uit in de vollegrond

plant de tuinbonen uit

Wanneer de zaailingen in maart eenmaal een goed wortelstelsel en minimaal 4 blaadjes hebben, hard je ze af door ze een week lang overdag buiten te laten wennen aan de omgeving. Na het afharden plant je ze uit in rijen in de volle grond, op een zonnige plek. Zorg dat er 15 tot 20 cm ruimte tussen de planten in een rij zit. Geef ruim water zodra de bonen gaan bloeien. Dit is ook het moment om ondersteunende bamboestokken te plaatsen en een draad te spannen, zodra je plantjes groter groeien.

Tip! Wacht nog even met uitplanten als er vorst wordt verwacht.

Stap 5. Je eerste tuinbonen oogsten

Een handvol tuinbonen uit de moestuin.

Begin zomer kun je de eerste tuinbonen (van ca. 6 cm) oogsten, meestal in de maanden juni t/m augustus, maar soms in mei al. Je kunt de tuinbonen oogsten door de peul langs de stengel naar beneden te trekken. Vergeet niet om ook wat bloemen te oogsten: die zijn ook eetbaar. Tuinbonen kun je na het oogsten zeker drie dagen in de koelkast bewaren.

Lees verder onder de advertentie

Magazine

Magazine van Gardeners World 05/2025

Gardeners World 05/2025

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.