In januari tuinbonen zaaien, begin zomer smullen

Helga Kluiter
|
11/01/2021
tuinbonen

Buiten is het koud en het lijkt nog wat te vroeg om in je winterse moestuin aan de slag te gaan. Maar tuinbonen zaaien in een koude bak kan in januari uitstekend! De zaden ontkiemen al vanaf 5 graden boven nul en een beetje vorst is geen probleem, want tuinbonen zijn winterhard. Het enige wat je nodig hebt is een koude bak op een zonnig plekje in je tuin. Zo pak je het stap voor stap aan.

Lees verder na de advertentie

1. Bereid het zaaien van de tuinbonen voor

Tuinbonen zaaien in een zaaitray.

Vul een zaaitray of balkonbak tot de rand met luchtige (goed doorlatende) potgrond. Tik voorzichtig tegen de tray of bak zodat de aarde inklinkt. Vul de grond nog wat verder aan, veeg overtollige grond weg en druk de potgrond aan, maar niet te stevig.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. De tuinbonen zaaien met de juiste afstanden

Lees verder na de advertentie

Zaai tuinbonen op de juiste diepte

Doe in elke module van je zaaitray één boon. Gebruik je een balkonbak, zaai de bonen dan dichter op elkaar dan in de volle grond, namelijk 2 cm diep en 15 cm uit elkaar, zigzagsgewijs in een dubbele rij. Bedek de gezaaide boon met potgrond.

3. Houd de grond vochtig (maar niet te nat)

Houd de grond in de zaaitray vochtig.

Geef de tuinbonen een flinke portie water. Zet de zaaitray vervolgens buiten in de koude bak. Houd de grond vochtig tot de zaailingen opkomen, maar zorg dat de grond niet te nat is. Afhankelijk van de temperatuur duurt dat 7 tot 14 dagen.

4. De tuinbonen uitplanten in de volle grond

plant de tuinbonen uit

Wanneer de zaailingen in maart eenmaal een goed wortelstelsel hebben, hard je ze af door ze een week lang overdag buiten te laten wennen aan de omgeving. Na het afharden plant je ze uit in rijen in de volle grond. Zorg dat er 15 tot 20 cm ruimte tussen de planten in een rij zit. Geef ruim water zodra de bonen gaan bloeien. Begin zomer kun je dan de eerste tuinbonen oogsten.

Lees meer over je moestuin:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu