De moestuin in april: dit kun je allemaal doen

Helga Kluiter
|
01/04/2022
aardappelen poten

April doet wat-ie wil, en dat betekent dat je in de moestuin in april op alle weersomstandigheden voorbereid moet zijn. Maar met de steeds langer wordende dagen is er hoe dan ook veel te doen.

Lees verder na de advertentie

Moestuin in april: kans op nachtvorst!

Ook als de dagtemperaturen stijgen, er is in april altijd nog kans op nachtvorst. Probeer dus de verleiding te weerstaan om te vroeg je moestuinplantjes naar buiten te doen. Houd de weersverwachtingen in de gaten en wacht indien nodig nog even. Heb je wel al plantjes buiten staan? Bescherm ze dan bij vorst met vliesdoek.

Zaailingen uitdunnen

bieten uitdunnen

Wanneer je zaailingen opkomen, staan ze vaak te dicht op elkaar. Geef de plantjes de ruimte om lekker door te groeien door ze uit te dunnen. Dat houdt in dat je de zwakste exemplaren meedogenloos verwijdert, tot de plantjes de afstanden hebben die op de verpakking is aangegeven. Tip: zaailingen van bijvoorbeeld radijs smaken lekker in salades. Zo hebben je uitgedunde plantjes toch nog nut.

Controleer op plagen

Zwarte bonenluis bestrijden

Zodra het een beetje warmer wordt, weten de luizen ook de weg naar je moestuin te vinden. Nu moet je sowieso nooit pesticiden gebruiken, maar bij voedselgewassen is een waarschuwing dubbel op zijn plaats. Veel beter en gezonder is het om de luizen gewoon met een waterstraal van je planten te spuiten.

Lees verder na de advertentie

Je kunt verder luizen voorkomen door te zorgen voor gezonde, sterke planten en door voldoende biodiversiteit in de tuin. Dus: zorg voor voldoende variatie in je tuin, zodat vogels en nuttige insecten je kunnen helpen bij het bestrijden van plagen.

Blijf onkruid wieden

Onkruid wieden: schoffelen

Zeker wanneer je groenteplanten nog jong zijn, is het extra belangrijk om onkruid snel te verwijderen. Zo voorkom je dat ze om voedsel en water gaan concurreren met je gewassen. Als je dit klusje om de paar dagen bijhoudt, hoef je alleen maar af en toe een jong onkruidplantje uit de grond te trekken.

Je moestuin in april: zaaien & planten

Je kunt in april heel veel zaaien, maar met sommige groenten moet je nu haast maken.

Zaaien in april

Pepers zaaien

Als je dit jaar nog vruchten wilt oogsten, is dit je laatste kans om nog aubergines, pepers en tomaten te zaaien. Zij hebben namelijk allemaal veel tijd nodig om rijpe vruchten te produceren. Zaai ze binnen op een warme, lichte plek voor, want ze kunnen echt niet tegen kou. Wil je maar een paar planten? Dan kun je ook wachten tot volgende maand en wat plantjes kopen in het tuincentrum of bij de kweker.

Zaaien onder glas

Je kunt in april ook beginnen met het onder glas zaaien van gewassen zoals prei en knolselderij. Snelle groeiers zoals courgettes, komkommers en pompoenen kun je het beste wat later in de maand zaaien. Die groeien namelijk zo hard dat ze al snel klaar zijn om uit te planten – en met uitplanten moet je toch echt wachten tot er geen kans meer is op nachtvorst.

Zaaien in de vollegrond

Bieten en wortels kun je wel rechtstreeks buiten zaaien. Dat geldt ook voor erwten, maar die zijn ook geliefd bij muizen. Het is daarom veiliger om ze binnen voor te zaaien en ze uit te planten wanneer ze 15 cm groot zijn.

Planten in april

aardappelen poten

Probeer al je aardappelen tegen het eind van de maand april uitgeplant te krijgen. Middelvroege, voorgekiemde aardappelen stop je in de eerste helft van april in de grond, de hoofdgewas-soorten in de tweede helft. Dit is de laatste maand voor het uitplanten aspergekronen, aardperen en pootgoed zoals sjalotten en uien.

Meer over je moestuin in april

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu