Bladluis biologisch bestrijden: 6 natuurlijke vijanden

Partnerbijdrage van Biogroei
Je kunt bladluizen biologisch bestrijden met lieveheersbeestjes of andere natuurlijke vijanden.

Het is misschien wel een van de vervelendste (en veel voorkomende) plagen in de tuin: bladluis. Je vindt ze vaak op planten die hard aan het groeien zijn of net in de knop zitten. Gelukkig heeft de natuur een antwoord op plagen: natuurlijke vijanden! Door de juiste natuurlijke vijanden te lokken of uit te zetten kun je bladluis biologisch bestrijden zonder vervelende gevolgen voor je planten of andere tuindieren.

Bladluis biologisch bestrijden: natuurlijke vijanden van bladluis

De bladluis heeft een paar vrienden, zoals mieren die genieten van de zoete honingdauw die bladluizen uitscheiden. Maar gelukkig staat er ook een groep natuurlijke vijanden tegenover die jouw planten in nood kunnen helpen.

1. Lieveheersbeestje tegen bladluis

Niet voor niets is het lieveheersbeestje een gevierde tuingast: hij is gek op bladluis! Zowel de larven van lieveheersbeestjes als de volwassen lieveheersbeestjes kun je inzetten om bladluis biologisch te bestrijden. 

In België en Nederland zijn er vele soorten bekend, maar de twee soorten die je het meest zult terugzien als bestrijders zijn het tweestippig en zevenstippig lieveheersbeestje. Beide soorten eten alle soorten bladluizen. Zo hoef je niet van tevoren te weten welke bladluizen je voor je hebt, maar kun je de lieveheersbeestjes makkelijk inzetten in je tuin. Je kunt ook een lieveheersbeestjekastje ophangen.

2. Gaasvliegen tegen bladluis

Gaasvlieg als biologische bestrijding bladluis.
Foto: Biogroei.

Een andere inheemse bestrijder van bladluis is Chrysopa carnea, een gaasvliegensoort. Deze kun je veel tegenkomen in je tuin en dat is maar goed ook, want de larven van gaasvlieg eten massa’s bladluizen! Wat dat betreft eten deze larven even veel én even snel als die van lieveheersbeestjes.

Lees verder na de advertentie

Als je grote oppervlakken moet behandelen, zoals hagen of verschillende bomen, of als je verschillende plagen behandelt zoals wolluis, bladluis en appelbloedluis, dan heeft de gaasvlieg wel wat extra voordelen. Hij eet namelijk al deze soorten en je kunt de gaasvliegen goedkoper in grotere aantallen bestellen.

3. Bladluis bestrijden met zweefvliegen

Bestrijd bladluis met zweefvliegen.
Alvesgaspar / Wikimedia Commons. CC BY 3.0. Foto is bijgesneden.

Deze biologische bestrijder van bladluis zie je in eerste instantie misschien aan voor een bij of wesp: de zweefvlieg. In Nederland en België vind je meer dan 300 soorten zweefvliegen, die qua uiterlijk lijken op bijen en wespen maar niet steken. Je herkent ze het makkelijkst door de manier waarop ze vliegen. Ze hangen namelijk een tijdje stil in de lucht voor ze weer verdergaan. Daaraan danken ze trouwens ook hun naam! Verder hebben ze één paar vleugels, zodat ze extra wendbaar zijn.

In dit geval moet je weer bij de larven zijn als bestrijders, aangezien volwassen zweefvliegen nectar en pollen eten. Van sommige soorten zweefvliegen eten de larven bladluis, maar dat doen ze niet allemaal.

4. Bladluis bestrijden met oorwormen

Bladluis biologisch bestrijden doe je met oorwormen!
Foto: Biogroei.

Ja, je hoort het goed! Oorwormen zijn de onbezongen helden van het bladluis bestrijden. Deze roofinsecten komen bijvoorbeeld in hoogstamfruitbomen voor. Ze zullen zelf geen hap uit het fruit nemen, tenzij het fruit al beschadigd is, dus maak je geen zorgen om je oogst.

Wat plagen betreft lust de oorworm van alles wel wat. Of je tuin lijdt onder bladluis, wollige bloedluis, kleine rupsen, kommaschildluis, perenbladvlo, mijten, appelmade of algen: de oorworm staat al klaar. Het zijn geweldige opruimers. Verderop in dit artikel lees je hoe je deze tuinhelden aantrekt. 

5. Vogels tegen bladluis

Vogels eten bladluis.
Foto: Birgitta Roos / Unsplash.

Bij het biologisch bestrijden van plagen denken we al snel aan insect tegen insect, maar vogels kunnen er ook wat van. In het bijzonder koolmezen, pimpelmezen, mussen en merels zijn echte bladluis-liefhebbers. Kijk ook op de website van Biogroei voor verschillende vogel- en insectenhuisjes om deze bestrijders aan te trekken.

6. Galmug (Aphidoletes aphidimyza) tegen bladluis

Galmug is een echte bladluis-fanaat!
Foto: Rsbernard / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Een handige, inheemse bestrijder van bladluis is de galmug. Dit is echter geen echte mug en zal niet steken. Hij voedt zich namelijk met nectar en pollen. Als larve zijn er verschillende galmuggen die bladluizen eten, waarvan Aphidoletes de bekendste en meest voorkomende soort is die wordt ingezet als bestrijder. Je kunt hem inzetten tegen zo’n 60 verschillende soorten bladluis.

Je kunt galmuggen als poppen kopen. Ze hebben een vochtige grond nodig om zich in de verpoppen, daarna kunnen ze op pad. Als je Aphidoletes heb gekocht kun je de poppen het beste uitstrooien op de vochtige grond in de buurt van waar de bladluizen zich bevinden. Zeker voor kantoorbeplantingen en orangerieën is dit een goede optie, omdat de volwassen muggen hoger in de plant kunnen vliegen en ook daar eitjes afzetten, zodat de plaag op verschillende hoogtes wordt aangepakt.

Natuurlijke vijanden lokken tegen bladluis

Bloemen voor bestrijders van bladluis.
Foto: Lucas van Oort / Unsplash.

Door natuurlijke bladluis-bestrijders in je tuin uit te nodigen kun je soms al plagen en een hoop narigheid voorkomen. Wij zetten een paar handige tips voor je op een rij waarmee jouw tuin een thuis wordt voor natuurlijke vijanden van bladluis:

  • Zorg ervoor dat er van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst bloeiende planten aanwezig zijn. Stuifmeel is essentieel voor soorten als gaasvliegen, zweefvliegen en sluipwespen.
  • Een perceel(tje) met wilde bloemen kan verschil maken! Elk stuk en elke hoek is er weer een waar insecten van kunnen snoepen.
  • Snoei planten ná de winter in plaats ervoor. Zo hebben lieveheersbeestjes voldoende overwinteringsplaatsen.
  • Gaasvliegen houden voor het leggen van hun eitjes van planten met grote, behaarde bladeren, zoals lupine, klaproos, bernagie en hennepnetel.
  • Struikachtige, bloeiende planten zijn geliefd bij zweefvliegen, net als bloemenweides waar veel nectar te vinden is. Zo houden ze onder andere van akkerviooltje, herderstasje, bijenbrood (Phacelia), bernagie, middelste teunisbloem, korenbloem, margriet, wilde peen en wilde cichorei.
  • Oorwormen uitnodigen? De meest bekende methode is bloempotten vullen met stro en die omgekeerd in fruitbomen ophangen in het voorjaar. In de winter overwinteren de oorwormen namelijk in de grond, maar in het voorjaar gaan ze op jacht in de bomen en zoeken ze een nestplaats.
  • Een nestkast voor koolmezen, pimpelmezen, mussen of andere bladluis-eters op de juiste plaats kan vogels aantrekken.

Over Biogrowi / Biogroei

Biogroei of Biogrowi is een familiebedrijf dat, sinds hun oprichting in 1994, gespecialiseerd is in het biologisch bestrijden van plagen door middel van roofmijten en aaltjes. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken in je tuin en in je leefomgeving? Creëer een gezond groen paradijs, waar je kunt thuiskomen, met prachtige kamer-of balkonplanten en een biodiverse tuin, krioelend van de activiteit.

Headerfoto: BaZuuH / Pixabay.

Meer lezen over biologisch bestrijden

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu