De taxuskever bestrijden zonder gif: zo doe je dat

Partnerbijdrage van Biogroei
Wat is een taxuskever en hoe kun je een taxuskever biologisch bestrijden?

Wat heeft er van de bladeren van je planten gesnoept? Het is een vraag die tuiniers zich regelmatig stellen. Zijn er ronde hapjes genomen langs de randen van het blad, dan is de kans groot dat je te maken hebt met de taxuskever. Maar hoe herken je deze lastpak? En hoe kun je de taxuskever bestrijden zonder chemische middelen?

Lees verder na de advertentie

Wat is een taxuskever?

Taxuskever kun je biologisch bestrijden.
Foto: David Short / Flickr. CC BY 2.0. De afbeelding is bijgesneden.

De Otiorhynchus sulcatus, zoals de officiële naam luidt van deze plantenetende kever, is bekend onder meerdere namen. De meeste mensen noemen hem taxuskever, omdat hij ooit als verstekeling meekwam met een lading taxushagen. Maar als iemand het ooit heeft over de gegroefde lapsnuitkever of het druivenhaantje, weet dan dat het om hetzelfde diertje gaat.

Wat doet de taxuskever?

Schade van een taxuskever kun je beperken door de plaag biologisch te bestrijden.

Volwassen taxuskevers eten ’s nachts graag van de bladeren en bloemen van diverse soorten planten. Je planten gaan daar niet dood aan, maar een fraai gezicht is het allerminst. De kevers nemen kenmerkende, ronde hapjes uit de zijkant van de bladeren. Zitten er gaten in het midden van het blad? Dan heb je mogelijk last van slakken.

Het grootste probleem zijn echter de larven van de taxuskever. Die knabbelen namelijk onder de grond aan de wortels van je planten. Vaak merk je pas dat er een probleem is wanneer je planten verwelken en afsterven.

Welke planten hebben last van de taxuskever?

Lees verder na de advertentie

Ondanks de naam eet de taxuskever niet alleen taxus … Er staan honderden plantensoorten op zijn menu. Azalea’s, sedums, skimmia’s en rozen, maar ook fruitbomen en planten in potten zijn allemaal gevoelig voor de taxuskever. In huis komen ze soms ook voor. Eigenlijk eten ze alles, al hebben ze wel een voorkeur – de kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) is namelijk hun favoriete maaltje.

Hoe kom je aan taxuskever?

De taxuskever legt geen grote afstanden af. Hij kan immers niet vliegen! De belangrijkste besmettingsbronnen zijn dan ook larven die via potplanten uit tuincentra en kwekerijen meekomen, kevers die overlopen van de buren naar jouw tuin, of gezamenlijke groenplekken tussen appartementen, waar ze makkelijk tussen de terrassen kunnen bewegen.

Taxuskever herkennen

Wat is een taxuskever en hoe kun je een taxuskever biologisch bestrijden?

Maar hoe herken je nou tussen de vele soorten kevers de taxuskever? Volwassen taxuskevers zijn 8-12 mm lang, hebben een mat zwart schild met groeven en kleine, gele vlekken. De kans dat je ze ziet is trouwens klein, want ze zijn vooral ’s nachts actief en hebben een goede camouflage.

Wist je trouwens dat bijna alle taxuskevers vrouwtjes zijn? De vrouwtjes kunnen zich namelijk ongeslachtelijk voortplanten. De overwinterende exemplaren leggen vanaf april of mei tot wel 300 witte eitjes in de grond, vlakbij de plantenwortels. De eitjes kleuren daarna bruin en zijn dan lastig te spotten.

Larven van de taxuskever herkennen

Larven van taxuskever herkennen helpt bij vroeg bestrijden.

De larven van de taxuskever zien eruit als een roomwitte C-vorm zonder pootjes (larven van engerlingen hebben wel pootjes) en een bruine kop. Bij het uitkomen zijn ze slechts 1 mm groot, maar ze groeien uiteindelijk tot een grootte van 10 tot 14 mm. Zodra het kevers zijn geworden, rond juni of juli, kunnen die na een paar weken alweer eitjes leggen. Bovendien kunnen taxuskevers enkele jaren oud worden. Je ziet: het probleem kan snel uit de hand lopen!

Met dit schema zie je gemakkelijk hoe een jaar in het leven van een taxuskever eruit ziet.

Taxuskever in huis of kas

In de buitenlucht brengen de taxuskevers één generatie per jaar voort. In huis en in verwarmde kassen is het een ander verhaal. Daar kun je doorlopend onaangenaam verrast worden door eitjes, larven of volwassen taxuskevers. De verschillende generaties lopen daar door elkaar heen. Dat is natuurlijk geen goed nieuws voor je planten en de taxuskever bestrijden is dan ook belangrijk.

Taxuskever bestrijden (zonder gif)

Een zelfgemaakte val voor om taxuskever te bestrijden.

Je kunt op een aantal manieren van taxuskevers afkomen – zonder chemische bestrijdingsmiddelen. De beste methode is om de larven met aaltjes te lijf gaan. Volwassen kevers kun je daarnaast in speciale vallen lokken.

Welke aaltjes tegen taxuskever?

Aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen (ook nematoden genoemd) die van nature in de bodem voorkomen. Er zijn veel soorten, die allemaal tegen verschillende plagen werken. Aaltjes tegen taxuskevers worden verkocht onder de namen Kraunema en B-green. Je lost de aaltjes op in water dat je vervolgens bij je planten giet. De wormpjes dringen de larven binnen, die daarna sterven. Bij dit proces komen nieuwe aaltjes vrij, die zo nog meer larven kunnen aanpakken.

De beste tijd voor aaltjes tegen taxuskever

Gebruik aaltjes om taxuskever te bestrijden.

Je kunt aaltjes tegen taxuskevers op verschillende momenten inzetten. Het is afhankelijk van het jaargetijde welke aaltjes op dat moment het beste werken. Als vuistregel kun je aanhouden dat je in het voorjaar en het najaar, wanneer de bodemtemperaturen lager zijn, Kraunema gebruikt. In de zomer werkt B-green beter. Bovendien bestrijdt die ook engerlingen.

Volwassen taxuskevers bestrijden

Zet een val met aaltjes voor volwassen taxuskevers.

Merk je dat er volwassen taxuskevers aan je planten knabbelen, ga die dan te lijf met een aaltjesval. Het werkt als volgt: overdag houden de kevers zich schuil onder bijvoorbeeld potten, stenen of andere donkere plekken tussen de planten. De aaltjesval – een houten plankje waarvan de groeven gevuld zijn met een gel met aaltjes – leg je met de gelkant naar beneden tussen je planten. De kevers schuilen hieronder, de aaltjes vallen hen aan en binnen een week sterven de kevers.

Je kunt de aaltjesvallen gebruiken van half april tot eind oktober. Omdat juni een topmaand is voor de taxuskever, moet je val voor die tijd zeker klaarliggen.

Over Biogrowi / Biogroei

Biogroei of Biogrowi is een familiebedrijf dat, sinds hun oprichting in 1994, gespecialiseerd is in het biologisch bestrijden van plagen door middel van roofmijten en aaltjes. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken in je tuin en in je leefomgeving? Creëer een gezond groen paradijs, waar je kunt thuiskomen, met prachtige kamer-of balkonplanten en een biodiverse tuin, krioelend van de activiteit.

Lees meer van Biogroei

Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu