Engerlingen in je gazon? Zo bestrijd je ze zonder gif

Partnerbijdrage van Biogroei
Engerlingen bestrijden

Een beruchte plaag voor gazonliefhebbers: engerlingen. Deze beestjes kunnen heel je grasmat flink ruïneren. Als je er op tijd bij bent, kun je al te veel schade gelukkig voorkomen.

Lees verder na de advertentie

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen is een verzamelnaam voor larven van kevers, zoals de meikever, rozenkever en sallandkever. Dit zijn witte larven, die de wortels van gras eten. Dat kan funest zijn voor je gazon. Engerlingen eten overigens ook wortels van hagen, bomen en heesters, maar staan het meest bekend om de schade die ze aanrichten aan grasmatten.

Engerlingen herken je aan hun C-vormige, witte lichaam met een bruine kop, donkergrijs achterlijf en pootjes. 

Zie je de kevers zelf, dan is het slim om goed op te letten. Zij veroorzaken niet zoveel schade, maar de larven die uit hun eitjes komen, des te meer. 

Hoe herken je schade van engerlingen? 

schade engerlingen liggend

Het eerste jaar dat er sprake is van engerlingen, blijft de schade beperkt. Wellicht zie je gele plekken in je gazon, maar denk je hierbij niet meteen aan engerlingen. Helaas wordt de schade elk jaar groter. Op het moment dat je erachter komt dat engerlingen de boosdoeners zijn, is de kans groot dat je gazon hevig beschadigd is. 

Zie je vogels als kraaien, kauwen en eksters in het gras pikken? Dan zijn ze mogelijk op zoek naar larven: een signaal dat je aan engerlingen moet denken. Ook mollen eten graag de larven. Samen zorgen deze dieren ook voor schade aan je gazon: omgewoeld gras en molshopen.

Lees verder na de advertentie

Op den duur zul je merken dat stukken van je gazon los liggen. Til je deze lappen gras op, dan zie je onder het gras veel engerlingen zitten. Na verloop van tijd ontstaan er veel kale plekken met her en der nog wat sprietjes.

De schade bij bomen, hagen en heesters ziet eruit alsof de planten droog of verdroogd zijn. Ook hangen de planten sneller slap tijdens warmte, omdat de wortels aangetast worden. Op den duur sterven ze af.

Engerlingen bestrijden met aaltjes

Er vallen verschillende larven onder de verzamelnaam engerlingen, maar je kunt niet alle larven op dezelfde manier bestrijden. Wil je weten welke kevers allemaal engerlingen als larve hebben, kijk dan zeker in de uitgebreide kennisbank van Biogroei met daarin verschillende soorten engerlingen en hun kenmerken.

De beste manier om engerlingen in je gazon te bestrijden, is door het gebruik van aaltjes. Aaltjes tegen engerlingen koop je bij Biogroei onder de naam B-green. Deze aaltjes, ofwel nematoden, zoeken de engerlingen in de grond op. Ze dringen binnen en de larven en ‘vergiftigen’ ze met behulp van bacteriën. Dit is niet schadelijk voor de rest van het bodemleven, de planten, of voor mensen. 

Tijdens dit proces kom je engerlingen tegen die roodbruin worden: dat is een teken dat ze zijn aangetast door de aaltjes. Uiteindelijk gaan de larven dood. De aaltjes kweken zich verder in de larven die ze aanvielen. Als je de grond niet laat uitdrogen, kunnen de aaltjes nog een aantal weken volop blijven doorwerken en nog meer engerlingen doden.

Zo gebruik je aaltjes tegen engerlingen

engerlingen

Het is heel gemakkelijk om aaltjes in te zetten tegen engerlingen. Het liefst doe je dit op een regenachtig moment zonder zon. 

  1. Maai het gras eerst kort. Is het gazon erg verdicht, dan kan het nodig zijn om te verticuteren.
  2. Los de aaltjes op in water en verdun volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Giet of sproei de oplossing op de aangetaste plekken en ruim daaromheen. Heb je veel kale plekken? Behandel dan het gehele gazon.
  4. Houd de grond twee weken lang vochtig. Geef dus water of zet regelmatig een sproeier aan.

Het kan nodig zijn om dit proces volgend jaar te herhalen, zodat je de cyclus van de kever doorbreekt.

Wanneer kan ik het beste engerlingen bestrijden met aaltjes?

Engerlingen bestrijden

Aaltjes worden actief wanneer de temperatuur van de bodem warm genoeg is. Dat wil dus zeggen dat je tijdens de winter geen engerlingen kunt behandelen met aaltjes. De beste periode om engerlingen te bestrijden is van april tot en met september: vanaf het moment dat de grond aan de opwarming is begonnen.

Vriest het in april nog regelmatig? Wacht dan tot mei. Tijdens het voorjaar en in de zomer behandel je vooral om verdere schade aan je grasmat te vermijden. Tijdens de zomer leggen de kevers volop eitjes voor het nageslacht. Dit worden dus nieuwe, jonge engerlingen. Tegen het einde van augustus zijn alle eitjes uitgekomen en kleine engerlingetjes geworden. Dat is het ideale moment om de nieuwe larven aan te pakken met aaltjes. Hoe kleiner de engerlingen, hoe makkelijker ze te bestrijden zijn.

Je kunt dus vanaf mei tot en met september engerlingen bestrijden met aaltjes, waarbij je eind augustus of september niet mag overslaan. Ook blijven de engerlingen een aantal jaar onder de grond om te groeien, dus vergeet zeker niet om het volgende jaar opnieuw in augustus of september aaltjes in te zetten.

Kan ik gras bijzaaien als ik engerlingen bestrijd met aaltjes?

gras bijzaaien na beschadiging gazon

Als je aaltjes aangiet tegen engerlingen, kun je zonder problemen de kale plekken in het gazon bijzaaien met graszaad. Meststoffen zijn af te raden in de eerste twee tot drie weken na de aaltjesbehandeling. En strooi zeker geen chemische mestkorrels of kunstmest! Op die manier verstoor je de aaltjes niet, en kunnen ze optimaal hun werk verrichten.

Heb ik last van engerlingen of emelten?

Niet alle larven die je tegen kunt komen in je gazon, zijn engerlingen. Emelten zijn ook bekende larven: die van de langpootmug. De schade van emelten lijkt erg op de schade die engerlingen veroorzaken. Maar als je eenmaal de larve ziet, valt het verschil direct op. Emelten lijken helemaal niet op engerlingen. Zo hebben emelten geen poten, en engerlingen juist wel. Bovendien hebben emelten een vale, grijsbruine kleur.

De schade van engerlingen en emelten lijkt op elkaar, maar voor de juiste bestrijding is het belangrijk om te weten met welke plaag je te maken hebt.

Over Biogrowi / Biogroei

Biogroei of Biogrowi is een familiebedrijf dat, sinds hun oprichting in 1994, gespecialiseerd is in het biologisch bestrijden van plagen door middel van roofmijten en aaltjes. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken in je tuin en in je leefomgeving? Creëer een gezond groen paradijs, waar je kunt thuiskomen, met prachtige kamer-of balkonplanten en een biodiverse tuin, krioelend van de activiteit.

Lees meer van Biogroei:

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu