Aaltjes gebruiken tegen plagen: zo doe je dat

Partnerbijdrage van Biogroei
Biogroei aaltjes toepassen

Plagen in de tuin of op je kamerplanten: ze kunnen flink roet in het eten gooien.

  • Slakken doen zich tegoed aan jouw frisgroene slaplantjes. Ook de hosta wordt helemaal kaalgevreten door deze slijmerige naaktslakken
  • Mieren komen aan je voeten kriebelen tijdens jouw namiddagdutjes in het gazon.
  • In het najaar stikt het van de zwarte kraaien in je tuin die hele plekken uit je gras komen pikken, omdat er engerlingen zitten.
  • Je kamerplantencollectie wordt belaagd door kleine zwarte rouwvliegjes. 

Je wordt er helemaal gek van!

We begrijpen dat je soms met de handen in het haar zit. Maar wat kun je aan deze plagen doen?

De schadelijke beestjes die je ziet kun je verwijderen, maar dat is slechts een eerste stap. Soms moet je grote middelen inzetten.

Hoe doe je dat zonder gif te gebruiken? En kan dat überhaupt? Jazeker, zet tegen specifieke lastpakken gewoonweg aaltjes in!

In dit artikel vertellen we je alles over deze natuurlijke bestrijdingstechniek die geen schade veroorzaakt aan jouw planten en onschadelijk is voor dieren en mensen.

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn ontzettend kleine rondwormpjes die je niet met het blote oog kunt zien. Ze komen vrij voor in de natuur en er zijn verschillende soorten.

Druppel-aaltjes-biogroei

Lees verder na de advertentie

Wat is het verschil tussen aaltjes en nematoden?

Je ziet het vaak door elkaar: aaltjes en nematoden. Dat is niet gek, want aaltjes en nematoden beschrijven dezelfde rondworm. In het Engels kent men aaltjes als ‘nematodes’ en in het Frans gebruiken ze ‘nématode’, gebaseerd op het Griekse woord ‘nematoda’.

Je kunt de woorden aaltjes en nematoden dus gewoon door elkaar gebruiken.

Welke aaltjes bestaan allemaal?

Er zijn meer dan 1000 soorten aaltjes die voorkomen in Europa. Je kunt ze opdelen in drie grote groepen:

  • Plantenaaltjes: deze dringen binnen in de plant via de wortels, stengels of bladeren.
  • Vrijlevende aaltjes: deze leven gewoon vrij in de bodem.
  • Insectenaaltjes: deze dringen binnen in larven van insecten, rupsen, slakken, et cetera.

Zijn aaltjes goed of slecht?

Aaltjes zijn een onderdeel van het ecosysteem, maar soms kan er een onevenwicht ontstaan. Als tuinier weet je het waarschijnlijk wel: door bepaalde planten, zoals Tagetes, aan te planten, kun je aaltjes weren uit je tuin. Dat klinkt misschien gek, want als ze zo nuttig zijn tegen plagen, waarom zou je ze dan uit je tuin willen verwijderen?

Plantenaaltjes en vrijlevende aaltjes kunnen je planten beschadigen of ziektes en schimmels overbrengen. Deze aaltjes heb je liever niet in je tuin.

De aaltjes die verkocht worden door bedrijven als Biogroei of Biogrowi, zijn insectenaaltjes. Ze pakken enkel de insecten of larven aan, die ze parasiteren. De aaltjes zelf zijn onschadelijk voor planten. Je kunt ze inzetten om plagen te bestrijden en om je planten of gazon te beschermen.

Pluspunt: ook voor regenwormen, huisdieren of spelende kinderen in de tuin vormen deze aaltjes geen gevaar.

Welke plagen kun je met aaltjes behandelen?

naaktslak

Grijp niet naar chemische producten om plagen te bestrijden, want vaak werken ze niet meer voldoende en ze vergiftigen je bodem en jouw planten of groenten. Aaltjes daarentegen, die je vers kunt aankopen, zijn heel efficiënt in het aanpakken van specifieke plagen in je tuin en bij je (kamer)planten. Pas ze toe bij de bestrijding van engerlingen, mieren, slakken, emelten, larven van taxuskevers, rupsenen rouwvliegjes

Dit is een korte opsomming van de verschillende soorten nuttige aaltjes:

  • Aaltjes tegen rouwvliegjes (bijvoorbeeld Stenema)
  • Aaltjes tegen engerlingen (bijvoorbeeld B-Green)
  • Aaltjes tegen emelten (bijvoorbeeld C-Green)
  • Aaltjes tegen mieren (bijvoorbeeld Mier-run)
  • Aaltjes tegen slakken (bijvoorbeeld No-Slug)
  • Aaltjes tegen taxuskever-larven (bijvoorbeeld Kraunema)
  • Aaltjes tegen ritnaalden, aardrupsen, buxusmotrupsen (bijvoorbeeld Carpo-Care)
  • Aaltjes tegen tripslarven, coloradokever-larven, eikenprocessierups (bijvoorbeeld Felti-Care)       
Engerlingen

Hoe werken aaltjes juist?

Nematoden, oftewel aaltjes, gaan op zoek naar de specifieke plaag die je wenst te bestrijden. Ze dringen die prooidieren binnen, en maken deze gastheer ziek door schadelijke bacteriën die ze met zich meedragen. Deze bacteriën zorgen ervoor dat het plaaginsect sterft. In deze dode gastheer planten de aaltjes zich vervolgens voort. Daarna verlaten ze het dode lichaam van het plaaginsect en gaan op zoek naar een nieuwe gastheer. Aaltjes kunnen dus een tijdje blijven doorwerken.

Hoe lang leven aaltjes?

In de potgrond of in de bodem, kunnen aaltjes bij temperaturen boven de 10°C een aantal weken overleven. Ze planten zich voort in het lichaam van de dode gastheer en kunnen in een vochtige grond op zoek gaan naar een volgend slachtoffer. Daar begint de voortplanting opnieuw, zodat de aaltjes enige weken actief blijven werken.

Pas je aaltjes toe op de bladeren van jouw planten, dan leven ze veel korter. Ze kunnen niet tegen zonlicht en drogen buiten de grond snel uit.

Kunnen aaltjes tegen vrieskou?

Nee, aaltjes kunnen niet tegen vrieskou. Bij vorst, als de temperatuur onder de 0°C gaat, zullen aaltjes sterven. Bewaar aaltjes dus ook zeker niet in de diepvries.

Moet ik aaltjes meteen toepassen, of kun je ze bewaren?

Aaltjes zijn levende organismen, en hebben een beperkte houdbaarheid. Je bestelt ze dus het best wanneer je ze snel gaat gebruiken.

De gesloten verpakking kun je een korte tijd bewaren in de koelkast, tot aan de houdbaarheidsdatum. Waarom moeten aaltjes in de koelkast? Bij koelere temperaturen blijven de aaltjes in rust. Warmere temperaturen zijn dus niet schadelijk voor aaltjes, maar het maakt hen veel actiever. Door ze in rusttoestand te houden in de koelkast, verbruiken ze minder energie. Zo kun je ze het best bewaren tot je ze gebruikt.

Heb je de aaltjes al opgelost in water, dan moet je ze binnen een aantal uren toepassen. Houd je ze langer in het water, dan verdrinken ze. Giet dus zeker de volledige oplossing uit voor het beste resultaat.

Hoe gebruik je aaltjes?

Biogroei aaltjes toepassen

Het is heel eenvoudig om aaltjes toe te passen. Het enige wat je nodig hebt is een maatbeker, een emmer en een gieter of een nematodenspuit die je aan de tuinslang koppelt.

Aaltjes krijg je geleverd in een zakje gevuld met een soort klei of gel. De inhoud van het zakje los je op in water. Dit mengsel verdun je nadien met extra water, zodat je alle planten, je gazon of je borders volledig kunt behandelen. Omdat de nematoden zo microscopisch klein zijn, zie je ze niet aan het werk.

Aaltjes toepassen gieter biogroei

Aaltjes tegen plagen in de grond of het gazon

Emelten (larven van langpootmuggen) of engerlingen kunnen veel schade toebrengen aan bijvoorbeeld je gazon. Ook larven van rouwvliegjes planten zich voort in de potgrond van je kamerplanten, en kun je met aaltjes aanpakken.

Omdat aaltjes sterven door UV-stralen van de zon, pas je ze het beste toe als de avond valt, tijdens de schemering. Je maakt de (pot)grond vochtig of je past de aaltjes toe als het regent. Los de nematoden op in water en leng aan met extra water om alles te kunnen aangieten. Je kunt de opgeloste aaltjes met de gieter of met een nematodenspuit toedienen.

Zorg dat de (pot)grond de eerste twee weken na de behandeling niet uitdroogt, opdat de aaltjes kunnen blijven doorwerken.

Hoe groter de plaag, hoe langer de aaltjes moeten blijven werken, en hoe langer je de grond vochtig houdt. Heb je de plaag nog niet helemaal kunnen bestrijden, herhaal de behandeling dan een keer.

Aaltjes tegen plagen op blad

Wil je aaltjes inzetten om larven op de bladeren te doden, zoals rupsen van de buxusmot, dan kun je het mengsel in een sprayer of in een rugspuit doen. Je sproeit de aaltjes, opgelost in water, rechtstreeks op de bladeren, zowel langs de onder- als bovenkant. Je doet dit het beste op een dag waarop geen regen voorspeld is. Anders spoelen de aaltjes samen met de regen van het blad. Lichte motregen kan wel goed zijn, omdat dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. ’s Avonds pas je de aaltjes toe, zodat ze tijdens de nacht hun werk kunnen doen. Omdat aaltjes buiten de grond niet kunnen overleven, herhaal je deze behandeling na een week.

Kun je te veel aaltjes gebruiken?

Het kan geen kwaad om meer aaltjes toe te passen dan je eigenlijk nodig zou hebben. Hoe meer aaltjes je inzet, hoe sneller een plaag opgelost zal worden. Het is zelfs beter om te veel in te zetten, dan te weinig.

Over Biogrowi / Biogroei

Biogroei of Biogrowi is een familiebedrijf dat, sinds hun oprichting in 1994, gespecialiseerd is in het biologisch bestrijden van plagen door middel van roofmijten en aaltjes. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken in je tuin en in je leefomgeving? Creëer een gezond groen paradijs, waar je kunt thuiskomen, met prachtige kamer-of balkonplanten en een biodiverse tuin, krioelend van de activiteit.

Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu