Plagen biologisch bestrijden met roofmijten: zo werkt dat
Eten of gegeten worden, zo werkt het vaak in de natuur. En dan niet alleen in de jungle, maar ook in je eigen tuin, zelfs bij de dieren die je nauwelijks met het blote oog kunt zien. Dit principe kun je goed inzetten als je plagen zonder gif wil bestrijden. Introduceer ‘gewoon’ de natuurlijke vijand van de plaag waar je last van hebt. Hiervoor kun je onder andere roofmijten gebruiken.
Liefhebbers van (kamer)planten kennen én vrezen trips. Met een beetje pech sterven geliefde planten af en moet je de rest in quarantaine zetten. Ook van spint word je niet blij, en dierenvrienden kennen bloedluis als een veel voorkomende plaag uit het kippenhok.
Wist je dat je deze insectenplagen heel goed met roofmijten kunt bestrijden? Biogroei legt uit hoe het werkt.
Wat zijn roofmijten?
Roofmijten zijn de natuurlijke vijanden van schadelijke insecten zoals spintmijten, trips en bloedluizen. Roofmijten kun je dus als biologische bestrijders inzetten bij deze plagen.
Roofmijten zijn van nature over de hele wereld aanwezig. Een paar soorten roofmijten worden specifiek gekweekt vanwege hun kwaliteiten als biologische bestrijders. Bekende roofmijten horen bij de familie Phytoseiidae. Bijvoorbeeld Amblyseius, Neoseiulus, Phytoseiulus, Swirskiiseius, Typhlodromalus en Typhlodromips.
Hoe zien roofmijten eruit?
Roofmijten zijn ontzettend klein en zie je bijna niet lopen met het blote oog. Je hoeft dus zeker geen schrik te hebben van deze kleine nuttige helpers. Ze hebben vier paar poten, zoals alle spinachtigen.
De voordelen van roofmijten
Roofmijten kun je, afhankelijk van de soort, zowel binnen als buiten effectief inzetten tegen plagen. De mijten gaan op zoek naar hun plaag, en eten die weg. Als ze geen eten meer hebben, sterven ze gewoon. Je introduceert dus geen nieuwe plaag. Daarnaast leveren ze geen schade op voor je planten, en kunnen de plagen niet resistent worden tegen roofmijten.
Lees verder na de advertentie
Hoe gebruik je roofmijten?
Je krijgt roofmijten geleverd in een strooikoker of zakje met een vulstof. Je kunt ze het best zo snel mogelijk na ontvangst gebruiken. Draai de verpakking een paar keer voorzichtig rond, om de mijten goed te verdelen tussen de vulling. Vervolgens strooi je de roofmijten in hoopjes uit over de bladeren (of op de grond, in het geval van de mijt Hypoaspis). Lukt het niet om de roofmijten uit te strooien op het blad, omdat het blad te klein is of hangt, gebruik dan bioboxen of koffiefilters die je in de plant hangt. Hoe erger het stadium van de plaag is, hoe meer roofmijten je moet inzetten.
Zijn er geen plaaginsecten meer over? Dan gaan de roofmijten dood. Je zult de lege huidjes van de spintmijten zien, die blijven achter. Je kunt ze gemakkelijk van je planten wassen met een sopje.
Heb je in verhouding tot de plaag niet genoeg roofmijten ingezet? Dan zul je merken dat de plaag nog niet helemaal is verdwenen. In dat geval kun je de behandeling herhalen.
Roofmijten tegen spint
Gele puntjes of vale vlekjes op het blad van je kamer- of kasplanten? Of zie je kleine webjes tussen de bladeren of tussen blad en stengel? Kijk dan ook eens aan de onderkant van het blad. Waarschijnlijk zie je daar kleine spintmijten kruipen. Als je niet ingrijpt, dan kan je plant uiteindelijk doodgaan.
De spintmijt die het meeste voorkomt, is de kasspint. De beste roofmijt om deze soort spint te bestrijden, is de Phyto-mite. Deze roofmijt eet namelijk alleen maar kasmijten. Een volwassen Phyto-mite eet per dag zo’n 20 eitjes of ongeveer 5 volwassen spintmijten. De roofmijten zoeken actief naar hun prooien en zuigen ze leeg. Vervolgens blijven er lege insectenhuidjes achter aan de onderkant van de bladeren.
Phyto-mite houdt van een hoge luchtvochtigheid en temperaturen tot 28 graden. Bij hogere temperaturen kun je beter kiezen voor Forni-mite, een roofmijt die naast kasspint ook andere mijten eet.
Hoeveel roofmijten heb je nodig bij spint?
Hoe sneller je in actie komt bij spint, hoe minder mijten je nodig hebt.
- Lichte aantasting (geen webben, weinig beschadigde bladeren): 30 tot 50 roofmijten per vierkante meter.
- Matige aantasting (meerdere bladeren met puntjes of vlekken): 50 tot 100 roofmijten per vierkante meter.
- Zware aantasting (webben en veel gele bladeren): tot 250 roofmijten per vierkante meter. Het is verstandig om de eerst aangetaste bladeren weg te knippen.
Wil je een plaag voor zijn en preventief te werk gaan in de kas? Hang Soni-mite kweekzakjes in je gewas. Handig om te gebruiken. Er lopen 6 weken lang roofmijten uit op zoek naar beginnende spinthaarden.
Roofmijten tegen trips
Trips is een bekende plaag onder kamerplantliefhebbers, maar trips kunnen ook voorkomen bij groenten en druiven. De sapzuigende trips beschadigen je plant. Het resultaat is duidelijk zichtbaar aan het blad. Ook zie je vaak de larven: kleine, witte puntjes op het blad. Helaas is trips heel besmettelijk. Heb je het op één plant, dan kun je er bijna van uitgaan dat andere planten ook aangetast raken.
Neoseiulus Cucumeris zijn de roofmijten die eitjes en larven van trips eten. Ze prikken hun prooi aan en zuigen die leeg. Omdat ze geen volwassen tripsen eten, moet je die zelf dood nijpen. Op die manier doorbreek je de cyclus van trips. Heb je veel planten? Combineer de roofmijten dan met de roofwantsen Orius, die de volwassen tripsen eten.
Hoeveel roofmijten heb je nodig bij trips?
Reken op 200 tot 1000 roofmijten per vierkante meter. Hoe zwaarder je planten zijn aangetast, hoe meer roofmijten je nodig hebt.
Ook tegen trips kun je preventief met kweekzakjes aan de slag, net zoals een professionele kweker.
Roofmijten tegen bloedluis in het kippenhok
Bloedluizen kunnen een ware plaag vormen in je kippenhok of volière. Bloedluis is in feite geen luis, maar een bloedmijt. Zij leven van het bloed van de dieren. Bloedluis kun je bestrijden met de roofmijten Stratiolaelaps scimitus, ook wel bekend onder de naam ChickenHeppie.
De bloedmijten verstoppen zich overdag in het hok, en zitten alleen ‘s nachts op de dieren. Behandel de dieren dus niet rechtstreeks, maar strooi kleine hoopjes ChickenHeppie in het hok en in nesten. Bevochtig het hok regelmatig met een vernevelaar, dat is voordelig voor de roofmijten.
Bloedluis bestrijden met roofmijten doe je het beste als de temperaturen na de winter weer boven de 12 graden uitkomen. Zo bestrijd je de bloedluis preventief. De ideale temperatuur voor roofmijten ligt tussen de 15 en 18 graden. Tijdens periodes van vorst of juist een hittegolf, werken de roofmijten niet.
Zie je na twee of drie weken geen verbetering? Dan moet je de behandeling herhalen.
Hoeveel roofmijten heb je nodig bij bloedluis?
Bestrijd je de bloedluis preventief? Dan heb je 500 roofmijten nodig per 10 vierkante meter oppervlak (inclusief wanden, plafond en vloer). Als er al sprake is van een plaag, dan gebruik je 10.000 roofmijten voor 10 vierkante meter, 25.000 voor 25 vierkante meter en 125.000 voor 125 vierkante meter.
Over Biogrowi / Biogroei
Biogroei of Biogrowi is een familiebedrijf dat, sinds hun oprichting in 1994, gespecialiseerd is in het biologisch bestrijden van plagen door middel van roofmijten en aaltjes. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken in je tuin en in je leefomgeving? Creëer een gezond groen paradijs, waar je kunt thuiskomen, met prachtige kamer-of balkonplanten en een biodiverse tuin, krioelend van de activiteit.