Een lieveheersbeestje is misschien wel het schattigste insect dat je kunt tegenkomen in je tuin. En als tuinier ben je niet alleen vanwege het uiterlijk blij met lieveheersbeestjes, ook omdat ze een heel nuttige functie hebben in de tuin. Ze zijn natuurlijke luisbestrijders en helpen daarmee je tuin in balans te brengen.
Lees verder na de advertentie
Het lieveheersbeestje is heel herkenbaar – niet voor niets leren kinderen al vroeg een lieveheersbeestje herkennen. Het ovale lichaam, rood met zwarte stippen en een zwart ‘kopje’ is niet te missen.
Headerfoto: Diana Parkhouse via Unsplash.
Soorten lieveheersbeestjes
Maar wist je dat er veel meer soorten en kleuren lieveheersbeestjes bestaan? Zwarte bijvoorbeeld, of gele. Ook het aantal stippen wisselt per soort. De verschillende namen laten dat zien: van het tweestippelig lieveheersbeestje tot het zevenstippelig lieveheersbeestje en zelfs het vierentwintigstippelig lieveheersbeestje. Alleen al in Nederland en België komen zo’n 60 soorten voor!
Minder bekend is hoe de larve van het lieveheersbeestje eruitziet. Terwijl ook die beestjes erg handig zijn: ze eten wel 100 bladluizen per dag én een deel van de larven veranderen in lieveheersbeestjes, die ook luizen eten.
De larve van een lieveheersbeestje
In de larve van het lieveheersbeestje is zijn latere vorm haast niet te herkennen. Het zijn langwerpige zwarte insecten met uitstulpingen die wel ‘stekels’ lijken. Na ongeveer 20 dagen verpopt de larve zich, waarna het tussen de 7 en 10 dagen duurt voordat er een lieveheersbeestje tevoorschijn komt. In totaal duurt het ongeveer een maand tot een eitje een volwassen lieveheersbeestje is.
Lieveheersbeestjes en luizen
Lieveheersbeestjes staan bekend als luizeneters. Dat klopt voor een deel van de lieveheersbeestjes, al eten ze vaak meer dan alleen luizen. Hun dieet bestaat bijvoorbeeld ook uit spintmijten, tripslarven en bladhaantjes.
De meeste lieveheersbeestjes die je in Nederland en België tegenkomt in je tuin, eten luizen. Maar wil je er zeker van zijn dat de luizenpopulatie in jouw tuin in bedwang wordt gehouden, dan kun je ervoor kiezen om lieveheersbeestjes uit te zetten. Bij Biogroei koop je Adalia bipunctata, de inheemse soort lieveheersbeestjes. Die wordt ook wel tweestippelig lieveheersbeestje genoemd.
Invasieve lieveheersbeestjes
Het Aziatische lieveheersbeestje is een invasieve soort lieveheersbeestjes. Ooit werd deze grote soort ingevoerd als biologische bestrijding van bladluizen, maar de lieveheersbeestjes bleken ook larven van inheemse soorten lieveheersbeestjes te eten.
Winterslaap van lieveheersbeestjes
Als de temperatuur onder de 13 graden zakt, verstoppen lieveheersbeestjes zich samen om een winterslaap te houden. Je ziet ze dan misschien niet, maar ze zijn nog steeds in je tuin! Ze zoeken namelijk een slaapplekje onder opgekrulde bladeren, zaadhoofden en takjes. Het liefst met meerdere insecten bij elkaar. Daarom wil je je tuin niet te ‘netjes’ maken, want dan verstoor je de winterslaap van insecten, waaronder lieveheersbeestjes.
Wil je in het najaar en de winter toch aan de slag in je tuin? Let dan op dat de lieveheersbeestjes niet in afgesloten gft-containers of compostbakken verdwijnen. Controleer voordat je opruimt en verplaats de beestjes naar een ander, veilig plekje. Laat het deksel van je container of compostbak open. Zo kunnen de lieveheersbeestjes ontsnappen, mocht je ze over het hoofd hebben gezien. Maar het allerbeste: wacht tot volgend jaar met je tuin opruimen.
Schuilplaats maken voor lieveheersbeestjes
Lieveheersbeestjes houden van warme, droge plekjes om zich terug te trekken bij koud of slecht weer. Een verzameling takjes en stokjes is een perfecte schuilplaats. Maak van onbehandeld hout een ‘doos’ zonder voor- en achterkant.
Leg de wat grotere stokjes onderin, leg daar holle bamboetakken boven en tussen en vul aan met dunnere scheuten. Zorg dat de takjes en stokjes stevig vast zitten, zodat ze er niet uit vallen. Er blijven genoeg gaatjes over voor insecten om in te kruipen. De beste plek voor het doosje is een zonnige, beschutte plek – het liefst niet op de grond. Binnen enkele weken heeft je insectenhotel nieuwe bewoners.
Lieveheersbeestjes kopen
Koop je lieveheersbeestjes om een luizenplaag te bestrijden? Dan krijg je de larven in een doosje met papiersnippers, samen met uitzetdoosjes of -zakjes. In het larvenstadium eten ze al luizen, en na het verpoppen gaan ze daarmee door. Je zet de larven rechtstreeks uit op het blad van de plant die last heeft van luis – zo dicht mogelijk bij de luizen. Waait het te hard, of is het blad van de plant te klein, dan kun je de zakjes gebruiken om de larven dicht bij de luizen uit te zetten.
Let overigens ook goed op of er tegelijkertijd niet te veel mieren aanwezig zijn. Mieren beschermen bladluizen, en voorkomen dat de larven van lieveheersbeestjes luizen kunnen eten.
Over Biogrowi / Biogroei
Biogroei of Biogrowi is een familiebedrijf dat, sinds hun oprichting in 1994, gespecialiseerd is in het biologisch bestrijden van plagen door middel van roofmijten en aaltjes. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken in je tuin en in je leefomgeving? Creëer een gezond groen paradijs, waar je kunt thuiskomen, met prachtige kamer-of balkonplanten en een biodiverse tuin, krioelend van de activiteit.