Mieren zijn fascinerende dieren. Deze kleine beestjes zijn ongelooflijk sterk en bouwen ingenieuze verblijfplaatsen. De mieren die rondom je huis voorkomen, zullen jou, je kinderen of huisdieren geen kwaad doen. Maar het kan vervelend zijn om deze krioelende dieren in huis aan te treffen of op je terras en ze kunnen overlast veroorzaken in je tuin.
Lees verder na de advertentie
In tuinen nestelen ze soms in bloempotten en compostbakken, terwijl sommige soorten mierenheuvels in het gazon maken. Bouwen ze een nest in een pot, dan raakt de wortelkluit van de plant aangetast. Het resultaat is een verwelkte plant.
Mieren zijn onderdeel van het ecosysteem
Houd wel in gedachten dat mieren een belangrijk onderdeel zijn van het ecosysteem van je tuin. Ze staan onderaan de voedselketen, en zijn daarom een belangrijke voedselbron voor bijvoorbeeld vogels en amfibieën. Is er geen sprake van een plaag, vraag je dan af of het bestrijden echt noodzakelijk is. Maken mieren bijvoorbeeld nesten tussen je planten en struiken in de border, dan kan dat weinig kwaad. Let dan op bij het wieden van onkruid: je wil niet met je hand of voet in een mierennest terechtkomen.
Waarom je biologische middelen moet kiezen
Ga je toch over op bestrijding? Kies dan altijd voor biologische middelen, dus zonder gif. Traditionele mierenbestrijdingsmiddelen bevatten vaak giftige stoffen die niet alleen schadelijk kunnen zijn voor de mieren, maar ook voor andere nuttige insecten en het milieu als geheel. Bovendien vormen ze een risico voor de gezondheid van kinderen en huisdieren. Daarom is het zoeken naar niet-giftige alternatieven een verstandige keuze.
Mieren in huis bestrijden
Niemand vind het fijn om beestjes in huis te hebben, en zeker niet in de keuken – waar je mieren veel tegenkomt. Daarbij komt dat mieren poepen terwijl ze lopen, dus ongemerkt bevuilen ze je huis!
Mieren in huis voorkomen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Berg daarom voedingsmiddelen op in afgesloten voorraaddozen of boxen, zeker de zoete dingen. Let er ook extra goed op dat je geen voedselresten op tafel, het aanrecht of op de grond laat liggen. Zorg er daarnaast voor dat je vuilnisbakken goed afsluit.
Eventuele gaten en kieren in je huis kun je dichtkitten, zodat mieren niet makkelijk naar binnen kunnen komen. Ook koperdraad zou voorkomen dat mieren je huis binnenkomen, omdat ze het geurspoor verstoren. Geuren als pepermunt, lavendel en kaneel zouden mieren kunnen wegjagen.
Kom je slechts een paar mieren tegen in je huis? Grote kans dat dit de verkenners zijn. Zij zoeken voedsel, brengen het naar het mierennest en worden daarna gevolgd door andere mieren (de werksters). De verkenners hebben een spoor van feromonen uitgescheiden op hun weg. Je wil dus de verkenners doden en het spoor schoonmaken. Dat doe je door je vloer goed schoon te maken. Eventueel kun je daarvoor een azijnoplossing, bruisend water of bleek gebruiken.
Dit kun je in huis doen tegen mieren
Ecologische mierenlokdoosjes van Biogroei zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke mierenlokdoosjes, die werken met gif. Deze lokdoosjes bevatten ‘spinosad’, een stof die ontstaat bij de fermentatie van bacteriën. Als mieren deze actieve stof meenemen hun nest in, sterft het hele nest uit.
Diatomeeënaarde is een fijn poeder dat bestaat uit eencellige schelpdiertjes. Het lijkt op lavameel als je het met het blote oog bekijkt. Het doorboort de beschermingslaag van mieren, wat uitdroging en uiteindelijk het sterven van de mieren veroorzaakt. Diatomeeënaarde heeft ook een negatief effect op andere insecten, dus strooi het bijvoorbeeld niet op je terras. Gebruik het alleen in huis op de plekken waar de dieren je woning binnen komen.
Een mengsel van jam, water en gist kan ook effectief zijn in het doden van mieren. De beestjes eten dit namelijk op, waarna de gist uitzet in hun maag en de mier sterft. Je kunt de jam ook vervangen door stroop.
Mieren bestrijden met aaltjes
Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van mieren. Bij Biogroei koop je deze aaltjes onder de naam Mier-run. Je verdunt de aaltjes in water, zodat je ze makkelijk op de plekken kunt gieten waar ze nodig zijn. De aaltjes zoeken in de nesten de larven van mieren op. Ze dringen de larven binnen, waardoor die sterven. De volwassen mieren vluchten weg en verlaten hun nest.
Omdat mierennesten zich heel diep in de grond kunnen bevinden, is het heel belangrijk dat je de aaltjes goed verdunt met water. Alleen door het goed te verdunnen, krijg je de aaltjes tot in het hart van het mierennest.
Mieren in het gazon bestrijden
Mieren kunnen gangenstelsels onder je gazon bouwen. Je herkent het aan de zandhoopjes tussen het gras. Om deze mieren te bestrijden, gebruik je aaltjes.
Allereerst maai je het gras kort, en eventueel verticuteer je je gazon. Vervolgens zorg je dat het totale oppervlakte van je gazon vochtig is. Je kunt de sproeier bijvoorbeeld aanzetten, maar je kunt ook even wachten op een regenbui. Vervolgens los je de aaltjes op in water en verdun je het mengsel (raadpleeg hiervoor de verpakking). Giet het mengsel in de mierennesten. Zo komen de aaltjes in de mierennesten en kunnen ze het nest bij de bron aanpakken. Hou hierna de mierennesten minimaal twee weken vochtig.
Mieren in je composthoop bestrijden
Mieren houden van koele en droge omstandigheden. Kom je een mierennest tegen in je composthoop, dan is het een teken dat je composthoop niet zo goed werkt als je zou hopen. Als eerste zou je de composthoop kunnen omzetten. Hiermee verstoor je het mierennest, en zorg je ervoor dat de eitjes meer aan de oppervlakte komen. Vogels komen dan langs om ze op te eten. Vervolgens kun je de composthoop wat natter maken. Als je de hoop afdekt, komt er meer hitte in de hoop. Dat is nodig voor het composteerproces én mieren houden daar niet van.
Mieren op het terras bestrijden
Hebben mieren hun intrek genomen in een bloempot? Blijf de plant dan regelmatig water geven. Op den duur zullen de dieren begrijpen dat dit geen goede plek is voor hun huis. Werkt dit niet afdoende? Dan zijn ook hier de aaltjes een oplossing. Voeg ze toe aan het gietwater en bewater de pot.
Heb je veel last van mieren op je terras? Zorg er dan voor dat je geen zoete producten achterlaat, en bijvoorbeeld gemorste limonade meteen schoonmaakt. Om de dieren effectief te bestrijden, gebruik je ecologische mierenlokdoosjes. Hierdoor hoef je zelf niet op zoek naar de ingangen van de mierenhoop – dat kan behoorlijk lastig zijn op je terras. Mieren kunnen namelijk onder je hele terras nesten bouwen. Bij de mierenlokdoosjes doen de beestjes zelf het werk: ze nemen de stof in het doosje mee naar het nest, waarna het hele nest uitsterft.
Heb je last van een flinke plaag? Zet dan twee doosjes neer. Ze werken ongeveer drie weken. Laat ze in die periode op dezelfde plek staan voor het beste effect.
Bladluizen bestrijden zonder mieren
Goed om te weten: je kunt bladluizen niet efficiënt bestrijden op een biologische manier, als er mieren aanwezig zijn. Mieren houden van bladluizen, want ze eten van de honingdauw die de luizen uitscheiden. Daarom beschermen ze luizen tegen hun natuurlijke vijanden. Zo vallen ze larven van lieveheersbeestjes of Chrysopa lastig, gooien ze van de plant of bijten ze zelfs dood.
Mieren kun je uit bomen weren door vroeg in het seizoen boomlijmbanden rond de stammen te bevestigen. Maar voor alle andere struiken en planten is het belangrijk de mierennesten te lokaliseren en deze te elimineren voordat je nuttige insecten tegen bladluizen uitzet.
Over Biogrowi / Biogroei
Biogroei of Biogrowi is een familiebedrijf dat, sinds hun oprichting in 1994, gespecialiseerd is in het biologisch bestrijden van plagen door middel van roofmijten en aaltjes. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken in je tuin en in je leefomgeving? Creëer een gezond groen paradijs, waar je kunt thuiskomen, met prachtige kamer-of balkonplanten en een biodiverse tuin, krioelend van de activiteit.