Plaag op de beukenhaag: dit doe je tegen luis op de beukenhaag
Veel beukenhagen hebben in het voorjaar last van ‘witte beestjes’ onderop het blad: wollige beukenbladluis. In sommige gevallen lijken ze wel wat op kleine witte vliegjes. Als je ze weg probeert te halen, merk je al snel dat er een plakkerige substantie (honingdauw) op de bladeren zit. Is het erg als er luis op je beuk of beukenhaag zit? En wat kun je eraan doen?
Warm en droog weer is goed voor luizen
Een warm en droog voorjaar zijn uitstekende omstandigheden voor de beukenbladluis. De wetenschappelijke naam voor deze luis is Phyllaphis fagi.
Zie je wel de honingdauw, maar geen luizen? Kijk dan eens aan de onderkant van het blad om te zien of er sprake is van een luizenplaag.
Is luis op de beukenhaag erg?
Is de beukenhaag al wat ouder en de plaag niet zo groot, dan hoef je je geen zorgen te maken over de beukenbladluis. Dat verandert als je jonge planten hebt – zeker bij een net geplante heg moet je goed opletten.
De luizen zuigen sappen uit de bladeren. Zie je geelbruine vlekken ontstaan op het blad, waarna het blad omkrult en verdroogt? Dat is geen goed teken. Deze schade wordt veroorzaakt door luizen. Nadat je de schade hebt aangetroffen, zal je plant minder goed groeien. In het ergste geval kan een plant afsterven door een luizenplaag.
Hoe bestrijd je luis op een beukenhaag?
Lees verder na de advertentie
Wat je ook doet: grijp niet naar chemische middelen om de luizen in je beukenhaag te bestrijden. Deze producten doden ook de nuttige insecten in je tuin, en die helpen je juist de schadelijke luizen te bestrijden.
Bij een kleine plaag kan het zin hebben om de luizen weg te spuiten met de tuinslang. Gebruik hiervoor wel een ietwat stevige straal en spuit van onder naar boven. Ook kan besproeien met brandnetelgier werken, al helpt dat vooral de plant weerbaarder maken.
Larven tegen bladluis
Larven van gaasvlieg (Chrysopa) zijn heel effectief tegen bladluis. Zij zijn natuurlijke vijanden die de luizen opeten. Je kunt deze larven in een koker kopen om ze uit te zetten in de buurt van de luizen. De boekweitschilfers met Chrysopa-larven strooi je gemakkelijk uit over je haag. Eenmaal daar gaan de larven op zoek naar voedsel, namelijk beukenbladluizen. Na twee tot drie weken merk je het verschil en is je haag weer plaagvrij.
Hoe voorkom je luizen in je beukenhaag?
Een grote hoeveelheid luizen in je beukenhaag is meestal een teken dat de biodiversiteit in je tuin niet goed in balans is. Zeker bij een jonge haag, die ook nog in balans moet komen met de grond en goed moet aanslaan. Zolang dat niet het geval is, is de haag zwakker en daardoor vatbaarder voor luizen. Wel is het belangrijk om te weten dat beukenluis zich alleen maar op beuken kan voortplanten, waardoor er bijna altijd wel luizen te vinden zullen zijn.
Zo trek je natuurlijke vijanden van luizen aan
Het is dus zaak je tuin als geheel beter in balans te brengen, zodat je ook natuurlijke vijanden van de luizen aantrekt. Denk hierbij aan oorwormen en lieveheersbeestjes. Voor de heg zelf is het goed om regelmatig water te geven en een laagje compost aan te brengen rond de wortels van de planten. De compost houdt vocht vast en zorgt voor een rijker bodemleven.
Dat rijkere bodemleven maakt je tuin interessanter voor nuttige insecten. Daarom is het ook verstandig om jaarlijks een laagje compost te verspreiden in je tuin. Dit doe je over kale grond en rondom vaste planten. Vergeet ook niet om je heg op de juiste manier te bemesten, zodat de planten sterker worden en daardoor minder gevoelig voor luis.
Beukenbladluis preventief bestrijden
Is je tuin al goed in balans, maar ontdek je elk voorjaar weer een flinke plaag van beukenbladluis? Zet dan al in april larven van de gaasvlieg uit. Wacht niet tot alle beuken in blad staan, maar ga aan de slag zodra je blad ziet.
Over Biogrowi / Biogroei
Biogroei of Biogrowi is een familiebedrijf dat, sinds hun oprichting in 1994, gespecialiseerd is in het biologisch bestrijden van plagen door middel van roofmijten en aaltjes. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken in je tuin en in je leefomgeving? Creëer een gezond groen paradijs, waar je kunt thuiskomen, met prachtige kamer-of balkonplanten en een biodiverse tuin, krioelend van de activiteit.