Insectengaas: biologische bescherming voor jouw moestuin
Insectengaas, ook wel insectennet genoemd, is een onmisbaar hulpmiddel tegen insectenplagen in je moestuin. Dit milieuvriendelijke middel beschermt je kostbare gewassen op een biologische manier.
Bescherming van gevoelige gewassen
Sommige gewassen zijn gevoeliger voor insectenplagen dan andere. Groenten als wortel, prei, ui en verschillende soorten kolen hebben veel last van insecten als preimineervlieg, de koolvlieg, koolwitjes, wortelvlieg, uivlieg en de preivlieg.
Bij deze insecten is het belangrijk dat je een barrière opwerpt, zodat ze niet bij jouw groenten kunnen komen (of er hun eitjes niet op kunnen afzetten). Op die manier blijft er meer oogst voor jou over. Insectengaas is zo’n barrière waarmee je de insecten weg kunt houden bij jouw toekomstige oogst.
Insectengaas leg je over de gewassen heen, zodat de beestjes geen toegang hebben tot jouw gewassen. Je kunt ze op drie manieren inzetten.
Insectennet draperen
De makkelijkste methode is het draperen van het insectennet over je gewassen. Maak het net vast op de grond met bijvoorbeeld bakstenen of zware takken, zodat het niet zomaar kan wegwaaien. Let erop dat er geen gaten of kieren ontstaan. Trek het net echter niet strak, je planten moeten nog wel ruimte hebben om te groeien.
Insectengaas over een tunnel
Lees verder na de advertentie
Maak een tunneltje met dunne, buigzame buizen die je als halve cirkels in de grond steekt, over de gewassen heen. Het gaas kun je dan hierover spannen. Let er ook hier op dat je de tunnel hoog genoeg maakt, houd de verwachte grootte van de planten in gedachten.
Insectengaas over een raamwerk
Als je een iets steviger constructie wil, kun je ook een raamwerk maken om je net aan te bevestigen. Voor een relatief klein stuk grond voldoen vier paaltjes misschien wel. Voor wat grotere oppervlakten is het handig er echt een soort kooitje van te maken, met wat latten in het midden. Dan zakt het gaas niet in.
Verschillende soorten insectengaas
Insectengaas of insectennet bestaat in verschillende formaten en verschillende maasgrootten. Daar komt ook meteen een klein nadeel om de hoek: hoe kleiner de mazen, hoe minder lucht, water en licht door het gaas komt. Je planten hebben dat natuurlijk wel nodig om te kunnen groeien. Gaas met kleine mazen is ook zwaarder, en daardoor minder geschikt om rechtstreeks over je planten te leggen.
Voor sommige plagen is fijnmazig insectengaas echter onontbeerlijk, zoals bij preimineervlieg. Voor deze plaag heb je een fijner gaas nodig van 0,8 mm x 0,8 mm. Voor het beschermen van prei kun je insectengaas zoals Nettect+ inzetten. Bij plagen zoals preimot, wortelvlieg, uivlieg en koolvlieg beschermt insectengaas zoals Nettect met een maasgrootte van 1,35 mm x 1,35 mm daarentegen genoeg, wat weer meer lucht, water en licht doorlaat voor je planten.
Over Biogrowi / Biogroei
Biogroei of Biogrowi is een familiebedrijf dat, sinds hun oprichting in 1994, gespecialiseerd is in het biologisch bestrijden van plagen door middel van roofmijten en aaltjes. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken in je tuin en in je leefomgeving? Creëer een gezond groen paradijs, waar je kunt thuiskomen, met prachtige kamer-of balkonplanten en een biodiverse tuin, krioelend van de activiteit.