Plantuien planten in de herfst: zo pak je dat perfect aan

Helga Kluiter
|
02/10/2023
plantuien planten

Uien kun je op twee manieren telen: zaaien of plantuien planten. Maar aangezien uien tweejarig zijn, sla je door het planten van pootgoed gewoon het eerste groeiseizoen over en heb je veel sneller resultaat.

Lees verder na de advertentie

Wanneer plantuien planten

Je kunt plantuien planten in het voorjaar of in de herfst, tussen september en half november. Het voordeel van planten in het najaar is dat ze al snel wortels krijgen en in het voorjaar snel verder zullen groeien. Al in juni kun je dan oogsten, weken eerder dan wanneer je ze in de lente plant.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort actuele tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe plantuien planten

Plant de plantuien in goed afwaterende, vruchtbare grond op een warme en beschutte plek in de moestuin waar ze het grootste deel van de dag zon krijgen. Zo ga je te werk:

Lees verder na de advertentie

Stap 1: Onkruid verwijderen

onkruid verwijderen

Maak het moestuinbed onkruidvrij, haal grote stenen weg en vermeng zware grond eventueel met scherp zand. Druk de grond zachtjes aan en maak dan de bovenlaag mooi los met de hark.

Stap 2: Plantuien planten

plantuien planten

Maak met de punt van een troffel een gaatje en leg er een uitje in. Zorg dat alleen de papierachtige bovenkant van de bol er bovenuit komt. Duw de plantui niet aan, want daarmee kun je de wortels beschadigen.

Stap 3: Plantafstand uien

Plant de uien met een tussenruimte van 10 tot 15 cm en met 30 cm tussen de rijen. Druk de grond rond de plantuitjes zachtjes aan en geef ze genoeg water. Vogels zien de puntjes van de uienbollen soms aan voor wormen, dus dek de uien eventueel af met vliesdoek tot het eerste groen verschijnt.

Doe meer met je moestuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu