Kweekgids: zo makkelijk is knoflook kweken in eigen tuin

Helga Kluiter
|
07/12/2021
softneck knoflook

De meeste knoflook die je hier in de supermarkten koopt zijn afkomstig uit Spanje of China. Erg lokaal gekweekt is dat natuurlijk niet … En dat terwijl knoflook kweken in je eigen tuin in Nederland of België prima kan en bovendien weinig ruimte of moeite kost!

Knoflook pootgoed

Je kweekt de knoflookplanten niet uit zaadjes maar uit teentjes. Maar weersta de verleiding om knoflook uit de supermarkt te gebruiken! Deze bollen zijn vaak behandeld met een middel waardoor ze niet zullen kiemen. Beter bestel je je (biologische) pootgoed bij gespecialiseerde kwekers, online of bij een lokale kwekerij.

Soorten knoflook kweken

Grofweg zijn er twee types knoflook: hardneck en softneck. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen?

1. Softneck knoflook

softneck knoflook

De softneck knoflook kom je het meest in de supermarkten tegen. Hij krijgt vaak veel teentjes per bol – tot wel 18. De schil is wit en dun, haast papierachtig. Deze soort knoflook kun je lang bewaren. Ook produceert hij zelden een bloemstengel. Softneck knoflook houdt niet zo van langdurige kou en is makkelijker te kweken in landen met een mild klimaat – of met genoeg bescherming in de winter.

2. Hardneck knoflook

knoflook bloem

De hardneck knoflook soorten hebben minder teentjes per bol – meestal 10 of minder. Ze zijn echter winterharder dan softnecks en dus erg geschikt voor ons klimaat. Vaak produceren ze een krullende bloemstengel die rechter wordt naarmate hij rijpt. Je kunt hem echter het beste verwijderen zodra hij verschijnt (en daarna lekker roerbakken!). De plant steekt zijn energie dan in het maken van een grotere bol.

Wanneer knoflook planten

knoflook kweken wanneer

Knoflook heeft een lang groeiseizoen nodig en de beste tijd om knoflook te planten is in het najaar, in oktober of november. De grond is dan nog warm genoeg, zodat de plantjes nog voor de winter wortels kunnen ontwikkelen. In het voorjaar, zodra het weer warmer wordt, zullen ze zich dan snel ontwikkelen, zodat je in juni of juli kunt oogsten. Sommige soorten zijn ook geschikt om in maart te planten – let daarop wanneer je pootgoed koopt.

Knoflook kweken: overzicht per maand

  • Maart: Poot knoflooksoorten die geschikt zijn voor de voorjaarsteelt.
  • April, mei en juni: Geef genoeg water en geen knoflook in potten tot half mei ook voeding.
  • Juli of augustus: Oogst je knoflook wanneer het loof vergeelt.
  • Oktober en november: Je kunt nu de meeste knoflooksoorten poten.

Knoflook kweken: zo doe je het

Je kunt knoflook op meerdere manieren kweken: in de vollegrond, op ruggen of in potten:

Knoflook kweken in de vollegrond

Maak je stukje grond eerst vrij van onkruid en de resten van je zomergewassen. Werk voor het planten wat compost of goedverteerde stalmest door de bodem en hark de grond aan. Breek de knoflookbol op in losse teentjes en plant de grote tenen met de platte kant naar onderen. Zorg dat de puntige bovenkant 2,5 cm onder het grondoppervlak komt. Poot je knoflook met 15 cm tussenruimte en 30 cm ruimte tussen de rijen.

Knoflook planten op ruggen

knoflook planten op ruggen

Als je grond zwaar is of matig draineert, kun je de knoflook het beste planten op ruggen. Je maakt dan kleine heuveltjes van 15 cm hoog en hierin plant je de knoflookteentjes. Zo heb je minder kans dat er water blijft staan in de grond en vergroot je je kansen op een succesvolle knoflook oogst.

Het is ook mogelijk om de knoflook eerst te poten in losse potjes en ze verder laten groeien in een koude bak. In het voorjaar, wanneer de grond wat droger is, kun je ze dan uitplanten.

Knoflook kweken in pot

knoflook kweken in pot

Heb je geen ruimte of heb je in je moestuin eerder last van witrot gehad, kweek dan knoflook in potten. Gebruik potten die minstens 15 cm breed en diep zijn en vul die met (turfvrije) universele potgrond. In een potje van 15 cm passen drie teentjes, in eentje van 30 cm kunnen er zes.

Geef vanaf april, wanneer je sterke groei ziet, een voeding met veel stikstof, zoals kippenmest. Of vul de pot tot de bovenrand met meer potgrond. Stop halverwege mei, rond IJsheiligen, met voeden.

Knoflook planten verzorgen

Heb je knoflook eenmaal gepoot, dan heb je er weinig omkijken meer naar. Geef ze alleen in het voorjaar en begin zomer water. Verwijder ook regelmatig onkruid tussen de planten, zodat je knoflook hiermee niet hoeft te strijden om water en voeding. Doe dit met de hand, om te voorkomen dat je de bollen met de schoffel beschadigt. Verwijder tot slot eventuele bloemstengels – die smaken overigens prima als je ze roerbakt.

Knoflook beschermen tegen vogels

Vogels zien de puntjes van de jonge knoflook soms aan voor wormen en trekken ze uit de grond. Leg dus wat netten of vliesdoek over de grond tot de groene scheuten ongeveer 5 cm hoog zijn.

Knoflook oogsten

Zodra het loof geel wordt, is dat een teken dat de bollen knoflook rijp zijn. Je kunt vanaf eind juni, wanneer het loof vergeelt en afsterft, beginnen met oogsten. Laat de bollen eerst een paar dagen in de zon drogen voor je ze verder bewaart, bijvoorbeeld door ze te vlechten en op een droge plek op te hangen.

Meer moestuin in de herfst

Magazine van Gardeners’ World dec/2021

Gardeners’ World dec/2021

Bestel nu