Kweekgids: zo makkelijk is knoflook planten in eigen tuin

Helga Kluiter
|
01/10/2023
softneck knoflook

De meeste knoflook die je hier in de supermarkten koopt zijn afkomstig uit Spanje of China. Erg lokaal gekweekt is dat natuurlijk niet … En dat terwijl knoflook planten in je eigen tuin in Nederland of België prima kan. Bovendien kost knoflook poten weinig ruimte of moeite!

Lees verder na de advertentie

Knoflook pootgoed

Je eigen knoflook telen is niet moeilijk. Je kweekt de knoflookplanten niet uit zaadjes, maar uit teentjes. Zo’n teentje groeit dan weer uit tot een volledige bol.

Maar weersta de verleiding om knoflook uit de supermarkt te gebruiken! Deze bollen zijn vaak behandeld met een middel waardoor ze niet zullen kiemen. Beter bestel je je (biologische) pootgoed bij gespecialiseerde kwekers, online of bij een lokale kwekerij.

Wekelijks actuele tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Soorten knoflook kweken

Grofweg zijn er twee types knoflook: hardneck en softneck. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn tussen hardneck en softneck knoflook.

Lees verder na de advertentie

Wanneer knoflook planten

knoflook kweken wanneer

Knoflook heeft een lang groeiseizoen nodig. Wanneer is dan de beste tijd om knoflook te planten? Knoflook plant je het best in het najaar, in oktober of november. De grond is dan nog warm genoeg, zodat de plantjes nog voor de winter wortels kunnen ontwikkelen. In het voorjaar, zodra het weer warmer wordt, zullen ze zich dan snel ontwikkelen, zodat je in juni of juli kunt oogsten.

Knoflook planten in maart

Sommige soorten knoflook zijn ook geschikt om in maart te planten – let daarop als je pootgoed koopt. Deze soorten zijn in juli of augustus oogstklaar.

Knoflook kweken: overzicht per maand

  • Maart: Poot knoflooksoorten die geschikt zijn voor de voorjaarsteelt.
  • April, mei en juni: Geef genoeg water en geen knoflook in potten tot half mei ook voeding.
  • juni t/m augustus: Oogst je knoflook wanneer het loof vergeelt.
  • Oktober en november: Je kunt nu de meeste knoflooksoorten poten.

Knoflook poten: zo doe je het

Je kunt knoflook poten op meerdere manieren: in de vollegrond, op ruggen of in potten.

Knoflook kweken in de vollegrond

Maak je stukje grond eerst vrij van onkruid en de resten van je zomergewassen. Werk voor het planten wat compost of goedverteerde stalmest door de bodem en hark de grond aan. Breek de knoflookbol op in losse teentjes en plant de grote tenen met de platte kant naar onderen. Zorg dat de puntige bovenkant 2,5 cm onder het grondoppervlak komt. Poot je knoflook met 15 cm tussenruimte en 30 cm ruimte tussen de rijen.

Knoflook planten op ruggen

knoflook planten op ruggen

Als je grond zwaar is of matig draineert, kun je de knoflook het beste planten op ruggen. Je maakt dan kleine heuveltjes van 15 cm hoog en hierin plant je de knoflookteentjes. Zo heb je minder kans dat er water blijft staan in de grond en vergroot je je kansen op een succesvolle knoflookoogst.

Het is ook mogelijk om de knoflook eerst te poten in losse potjes en ze verder laten groeien in een koude bak. In het voorjaar, wanneer de grond wat droger is, kun je ze dan uitplanten.

Knoflook poten in pot

knoflook kweken in pot

Heb je geen ruimte of heb je in je moestuin eerder last van witrot gehad, kweek dan knoflook in potten. Gebruik potten die minstens 15 cm breed en diep zijn en vul die met (turfvrije) universele potgrond. In een potje van 15 cm passen drie teentjes, in eentje van 30 cm kunnen er zes.

Geef vanaf april, wanneer je sterke groei ziet, een voeding met veel stikstof, zoals kippenmest. Of vul de pot tot de bovenrand met meer potgrond. Stop halverwege mei, rond IJsheiligen, met voeden.

Knoflook planten verzorgen

Heb je knoflook eenmaal gepoot, dan heb je er weinig omkijken meer naar. Geef ze alleen in het voorjaar en begin zomer water. Verwijder ook regelmatig onkruid tussen de planten, zodat je knoflook hiermee niet hoeft te strijden om water en voeding. Doe dit met de hand, om te voorkomen dat je de bollen met de schoffel beschadigt. Verwijder tot slot eventuele bloemstengels – die smaken overigens prima als je ze roerbakt.

Knoflook beschermen tegen vogels

Vogels zien de puntjes van de jonge knoflook soms aan voor wormen en trekken ze uit de grond. Leg dus wat netten of vliesdoek over de grond tot de groene scheuten ongeveer 5 cm hoog zijn.

Wanneer knoflook oogsten

Zodra het loof geel wordt, is dat een teken dat de bollen knoflook rijp zijn. Dit is ongeveer vanaf eind juni. Eerst begint het loof te vergelen, daarna sterft het duidelijk af: het loof wordt droger en de kleur bruiner, het sterft af. Op een gegeven moment ligt het zelfs plat op de grond.

Knoflook oogsten

knoflook oogsten

Graaf simpelweg de bollen uit de grond. Wees hier wel voorzichtig mee, want als je de bollen of tenen beschadigt, kun je ze minder goed bewaren.

Als je de bollen uit de grond hebt gehaald, kun je ze eerst een paar dagen bovenop de grond leggen om ze te laten drogen. Heb je daar geen tijd voor, of komt er vochtig weer aan? Ga dan door naar de volgende stap: de bollen te drogen hangen. Bijvoorbeeld door ze te vlechten. Hang ze onder een afdak (foto), of – als dat een optie is – in de zon.

Meer moestuin in de herfst

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu