Te veel om op te eten? Zo bewaar je je oogst maandenlang

Helga Kluiter
|
14/09/2023
knoflook oogsten

De zomer is enorm vrijgevig. Zodanig dat je op een gegeven moment meer tomaten, courgettes, aardappelen en fruit hebt dan dat je meteen kunt opeten. Je oogst bewaren voor later is gelukkig niet moeilijk. Met onze oogsttips en bewaarideeën kun je er zelfs in de winter nog van genieten.

Lees verder na de advertentie

Tomaten

tomaten oogst bewaren

Bemest je tomaten wekelijks voor nog meer oogst en geef niet te veel water, anders barsten de tomaten en vermindert de smaak. Pluk zodra de vruchten rijp zijn. Zodra het kwik ‘s nachts regelmatig onder de 10 °C zakt, oogst je de laatste vruchten en laat je ze binnen verder rijpen. Kasplanten kun je laten staan. Controleer op meeldauw en pluk van aangetaste planten alle tomaten, rijp of niet.

Tomaten vers eten

Bewaar rijpe tomaten in een schaal op kamertemperatuur. Dat komt de smaak ten goede. Laat groene tomaten aan het eind van het seizoen verder rijpen in een papieren zak met een banaan.

Tomaten oogst bewaren

Maak soep of tomatensaus van je tomaten. Of snijd ze doormidden en laat ze in een lauwwarme oven (of bij warm weer in de zon) half drogen voordat je ze op platen invriest.

Meer lezen:

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Appels

appelboom in pot

Pluk appels wanneer ze makkelijk van de boom loslaten als je ze voorzichtig een slag draait. Verwerk eventuele beschadigde appels eerst en bewaar alleen de gave vruchten.

Appels vers eten

In een schaal blijven je vers geoogste appels op kamertemperatuur een paar weken goed.

Appels oogst bewaren

Verpak elke appel in vetvrij papier of krantenpapier en bewaar ze op een koele plek. Leg ze in enkele lagen in goed geventileerde kisten, waar ze weken en zelfs maanden goed blijven, afhankelijk van de soort en de omgevingstemperatuur (10 °C is ideaal). Je kunt de appels ook invriezen of verwerken tot jam, gelei of chutney.

Meer lezen:

Peren

Peren oogsten en je oogst bewaren is makkelijk en zorgt voor maandenlang vers fruit

Vanaf eind augustus is het tijd om peren te plukken. Het beste pluk je ze als de vruchten nog stevig zijn. Pak de peer vast, houd je wijsvinger op de plek waar het steeltje bij de tak komt en til hem voorzichtig omhoog, eventueel met een kleine draai, tot het steeltje losbreekt van de grotere tak. Let op: als dit niet makkelijk gaat, kun je beter nog even wachten om die vrucht te oogsten.

Peren vers eten

Laat peren die je binnenkort wilt eten rijpen op een zonnige, warme plek. Binnen enkele dagen zijn ze perfect om te eten. Wanneer de top rond het steeltje zacht is, weet je dat de peer rijp is. Je kunt peren op verschillende manieren eten, van rauw tot gekookt en verwerkt in allerlei gerechten.

Peren oogst bewaren

Over het algemeen rijpen de meeste peren beter nadat je geplukt hebt dan aan de boom zelf. Hierdoor kun je vaak nog maanden genieten nadat je hebt geoogst. Bewaar je oogst op een donkere, koele plek. Als het kan, leg ze dan zo neer dat ze elkaar niet aanraken, bijvoorbeeld op een plank of tafel.

Een andere optie is om peren in te vriezen. Dit fruit verkleurt net als appels wel snel, dus als je de kleur wilt behouden, leg ze dan eerst voor 20 minuten in een mengsel van citroensap en water (2 eetlepels citroensap per liter water). Je vindt deze tip en meer tips voor het invriezen van vers fruit bij het Voedingscentrum.

Courgettes

courgette kweken: oogsten

Controleer courgetteplanten om de paar dagen, zodat je de vruchten kunt plukken voordat ze te groot worden. De ideale grootte is 10 tot 20 cm lang. Geef ze bij warm weer regelmatig water en mest.

Courgettes vers eten

In een plastic zak in de koelkast blijven courgettes een week vers.

Courgette bewaren na oogst

Wil je courgettes invriezen, blancheer dan plakjes courgette 1 minuut in kokend water en laat ze afkoelen in ijswater. Giet af, dep droog en vries in. Ze blijven drie maanden goed. Je kunt ze bevroren meteen koken of bakken zonder ze eerst te ontdooien. Heb je (te) grote courgettes, snijd die dan van de plant en leg ze in de zon, zodat de schil harder wordt. Daarna kun je ze tot twee maanden bewaren op een koele, donkere en geventileerde plek.

Meer lezen:

Pompoenen

pompoen planten en je oogst bewaren

Oogst pompoenen voor de eerste vorst in oktober of november. Je herkent een rijpe pompoen aan een gebarsten, kurkachtige steel, een dikke schil, hol geluid als je erop klopt en een volledige verkleuring, waarbij eventueel de schil nog wat doffer is geworden. Snijd de pompoen van de plant af, waarbij je de steel aan de vrucht zo lang mogelijk laat. Een goede richtlijn hiervoor is een steel van 10 cm.

Pompoen vers eten

Pompoen rauw eten is geen goed idee, maar gekookt, gestoomd of geroosterd maak je gemakkelijk een feestmaal met je oogst. Aangezien pompoenen niet zaadvast zijn, kun je de zaden beter niet zomaar eten. Het kan namelijk sprake zijn van kruisbestuiving met een soort die niet eetbaar is.

Pompoen bewaren na oogst

Je kunt pompoen goed bewaren, zodat je tot diep in de winter geniet van je oogst. Laat je pompoenen eerst afrijpen op een zonnige plek. Als de pompoen twee tot drie weken is afgerijpt, kun je hem meestal de hele winter bewaren.

Door pompoen in te vriezen kun je jouw oogst makkelijk en snel gebruiken in allerlei gerechten. Zeker voor pompoenen die iets minder lang meegaan, zoals muskaatpompoenen, kan dit een uitkomst zijn. Blancheer de pompoenstukken eerst kort voor je ze invriest, dan blijven ze tot een jaar lang goed. Meer tips over het bewaren van pompoen vind je op deze pagina van het Voedingscentrum.

Meer lezen:

Zomers zachtfruit

framboos in pot

Oogst de vruchten van bijvoorbeeld frambozen of aardbeien wanneer ze helemaal rijp zijn als je ze meteen wilt eten. Wil je ze bewaren, pluk ze dan wanneer ze nog wat steviger zijn. Dek de planten af met fijnmazige netten om het fruit te beschermen tegen vogels. Anders is je oogst zo verdwenen.

Zomers zachtfruit vers eten

Bewaar het fruit ongewassen in de koelkast. Zorg dat de vruchtjes elkaar niet pletten. Haal ze een uur of twee voor het opdienen uit de koelkast.

Zomers zachtfruit oogst bewaren

Maak jam door aan één deel fruit één deel suiker toe te voegen en het vijf tot tien minuten te koken. Ingevroren is zachtfruit tot zes maanden houdbaar. Frambozen en aalbessen kun je het beste los op een plaat invriezen en daarna in zakjes doen. Aardbeien kun je beter drogen dan invriezen.

Lees meer:

Knoflook en uien

knoflook oogsten

Trek de knoflook op wanneer het loof vergeelt en begint te verwelken. Oogst uien zodra het loof omvalt. Laat ze iets meer dan een week drogen op een zonnige, beschutte plek – liefst niet op de grond, maar op een rek.

Knoflook en uien bewaren na oogst

Bewaar knoflook en uien tot tien maanden op een koele, donkere, geventileerde, vorstvrije plek. Bind of vlecht de strengen loof samen en hang ze op, of leg ze in enkele lagen in geventileerde kisten. In de vriezer zijn gesneden of gehakte uien maximaal twee maanden houdbaar. Ingemaakte uien blijven vele maanden goed. Gebruik voor het inmaken een verhouding van 100 g schoongemaakte ui, 100 ml azijn en 40 g honing.

Meer lezen:

Pruimen en kwetsen 

pruimenboom snoeien

Oogst pruimen en kwetsen wanneer ze helemaal rijp zijn. Wil je ze invriezen of inmaken, oogst ze dan wanneer ze rijp maar nog stevig zijn. Niets is zo lekker als vers geplukte, zongewarmde pruimen. Laat ze niet te lang aan de boom hangen, want beschadigde en rottende vruchten trekken wespen aan.

Pruimen en kwetsen vers eten

In een schaal in de keuken blijven pruimen en kwetsen een paar dagen goed, in een plastic zak in de koelkast maximaal een week.

Pruimen en kwetsen oogst bewaren

Ingevroren zijn pruimen en kwetsen tot negen maanden houdbaar. Ontpit de vruchten en vries ze los op platen in voordat je ze in zakken doet. Wil je jam maken, gebruik dan gelijke delen fruit en suiker. Je kunt ook pruimen in suikersiroop en rum, en kwetsen in gin inmaken. Gebruik op elke liter alcohol 500 g fruit en 250 g suiker.

Spaanse pepers

oogst bewaren: pepers drogen

Oogst de pepers groen of laat ze hangen tot ze rood zijn als je van pikant houdt. Geef net als bij tomaten niet te veel water om te voorkomen dat de smaak minder intens wordt. Als het kwik ‘s nachts onder de 10 °C zakt en je planten nog steeds vrucht dragen, zet ze dan binnen op een zonnige vensterbank en behandel ze als kamerplanten. Ga door met bemesten en water geven, dan kun je tot in de winter oogsten.

Spaanse pepers vers eten

In een plastic zak blijven pepers in de koelkast een tot twee weken goed.

Spaanse pepers oogst bewaren

Vries de Spaanse pepers los in op platen en doe ze daarna in zakken. Zo blijven ze tot een jaar goed. Verwerk de pepers zonder ze eerst te ontdooien. Je kunt ze ook drogen in een warme, geventileerde kast en dan gebruiken in chutneys of om olie op smaak te brengen.

Aardappelen

aardappelen bewaren

Laat late aardappelen tot het najaar doorgroeien. Rooi ze op een zonnige dag en laat ze een paar uur drogen. Controleer planten op fytoftora, te herkennen aan zwarte vlekken op loof en aardappelen. Verwijder in dat geval de bladeren en rooi de aardappelen binnen twee weken. Wees er vroeg bij, want aardappelziekte kan je hele oogst vernietigen.

Aardappelen vers eten

Gebruik nieuwe (vroege) aardappelen snel. Bewaar ze niet meer dan een paar dagen in de koelkast.

Aardappelen bewaren na oogst

Late aardappelen kun je ‘s winters in een jutezak op een donkere, droge en koele plek (niet in de koelkast) bewaren. Aardappelen kun je het beste eerst gekookt verwerken in gerechten en die vervolgens invriezen.

Meer lezen:

Bonen

Sperziebonen verbouwen in halfschaduw

Oogst snijbonen wanneer ze 15-20 cm lang en mals zijn. Ook sperziebonen zijn jong het lekkerst. Pluk om de paar dagen om nieuwe aanwas te stimuleren. Bonenplanten hebben altijd dorst, dus geef ze regelmatig water.

Bonen vers eten

Bewaar bonen in de groentela van je koelkast, in zakken of in vochtig krantenpapier.

Bonen oogst bewaren

Voor het invriezen moet je de bonen eerst blancheren en afspoelen met koud water. Leg een enkele laag boontjes op een blad in de vriezer. Doe de bevroren bonen dan in diepvrieszakken. Sperziebonen zijn ingevroren twaalf maanden houdbaar, snijbonen zes maanden. Je kunt ze ook verwerken in een pittige piccalilly.

Meer lezen:

Wortelen en bieten

wortelen oogst bewaren

Controleer of je wortelen en bieten groot genoeg zijn door met je vingers onder de grond te voelen. Rooi ze voorzichtig en schud de aarde eraf. Laat ze niet te lang in de grond zitten, anders worden ze taai, houtig en oneetbaar.

Wortelen en bieten vers eten

In een plastic zak in de koelkast blijven wortelen en bieten ongeveer een week vers.

Wortelen en bieten oogst bewaren

Draai het loof van de bieten eraf, maar laat steeltjes van 3-4 cm zitten om te voorkomen dat het rode sap weglekt. Bieten en wortelen kun je inkuilen. Dat wil zeggen dat je ze in lagen in een kist met vochtig zand legt en in een donkere schuur of kelder bewaart. Zo zouden ze goed moeten blijven tot ver in de winter.

Je kunt de bieten ook inmaken, tot soep verwerken of invriezen. Blancheer wortelen voor het invriezen. Bieten kook en schil je eerst voor het invriezen. Ingevroren wortelen blijven twaalf maanden goed, rode bieten zes.

Meer lezen:

Kruiden

Kies kruiden uit voor in je nieuwe gerecyclede plantenbak die dezelfde omstandigheden nodig hebben

Het is gemakkelijk én lekker om je eigen kruiden te oogsten. Elk kruid is net even anders, dus kijk per geval wanneer je het beste kunt oogsten.

Kruiden vers eten

Je kunt kruiden uit je tuin vers gebruiken in warme gerechten, salades, gebak of thee.

Kruiden oogst bewaren

Verse kruiden kun je vaak nog een tijd in de koelkast bewaren door ze in water te zetten (vooral bij zachte kruiden) of door ze in een vochtige theedoek te wikkelen. Voor de lange termijn kun je zachte kruiden, zoals peterselie, koriander, basilicum en munt, doorgaans het beste invriezen om hun smaak te behouden. Je kunt bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm vullen met gesnipperde of gesneden kruiden, al dan niet aangevuld met water. Zo voeg je deze kruiden makkelijk toe aan een gerecht.

Harde kruiden, zoals tijm, rozemarijn, laurier, oregano, marjolein, salie en lavendel kun je beter drogen als je ze wilt bewaren. Laat de kruiden drogen op een donkere, droge en koele plek met goede ventilatie. Gebruik ze daarna in gerechten. Een andere optie is om harde kruiden toe te voegen aan olie, boter of azijn, zodat ze hun smaak afgeven.

Meer lezen:

Meer oogsten en bewaren

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu