Groenten en fruit inmaken: 3 manieren om je oogst te bewaren

Helga Kluiter
|
27/08/2021
groenten en fruit inmaken

Heb je een moestuin, dan oogst je al snel veel meer dan je zelf op kunt eten. Om te voorkomen dat al dat lekkers op de composthoop terechtkomt, kun je beter groenten en fruit inmaken om te bewaren.

Lees verder na de advertentie

Wecken of inmaken?

De termen wecken en inmaken worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wecken is een manier om voedsel te conserveren waarvoor je gesteriliseerde weckpotten en een weckketel met water nodig hebt om de potten vacuüm te trekken. Inmaken kan ook zonder weckketel, bijvoorbeeld door suiker of azijn toe te voegen.

Groenten en fruit inmaken

Door de komst van supermarkten zijn we het conserveren van voedsel een beetje verleerd. Maar oude methoden van groenten en fruit inmaken werken nog steeds uitstekend! Zo kun je in de winter nog genieten van je zomeroogst. Probeer nu deze 3 methoden van inmaken:

Methode 1: Chutney maken

chutney maken

Voor deze conserveringsmethode gebruik je suiker, zout en azijn. Je kookt het fruit of de groenten enkele uren op een laag vuurtje totdat het slinkt en dik wordt. Bewaar het in een goed uitgespoelde en afgesloten pot op een koele, droge plek. De bewaartijd bedraagt maximaal een jaar.

Geschikt voor:

Lees verder na de advertentie

Methode 2: Azijn maken van fruit

azijn maken van fruit

Deze manier van inmaken wordt vooral gedaan met fruit en kruiden. Verhit daarvoor azijn met je gewenste vruchten of kruiden en doe het in een gesteriliseerde pot. Laat het ongeveer twee weken staan. Vervolgens zeef je de azijn en verhit je het met suiker. Doe je azijn in schone flessen en bewaar het. De zelfgemaakte azijn smaakt heerlijk bij nagerechten, cocktails of salades. Je kunt het enkele maanden bewaren en hij doet het ook goed als cadeautje.

Geschikt voor:

Methode 3: Inleggen in zuur

groenten en fruit inmaken

Voor deze manier van groenten en fruit inmaken gebruik je azijn en zout. Doe plakjes of gehakte groenten in een vergiet en besprenkel het met grof zout. Dit trekt het vocht eruit. Voeg kruiden toe aan de azijn en breng het aan de kook. Doe de hete azijn dan over de schoongespoelde groenten en bewaar het in gesteriliseerde potten in de koelkast. Ongeopend blijft dit drie tot vier maanden goed.

Geschikt voor:

  • rode bieten
  • courgettes
  • komkommers
  • druiven
  • peren
  • paprika’s
  • pruimen
  • sjalotjes

Meer groenten en fruit

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu