Pruimenboom snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Helga Kluiter
|
30/07/2024
pruimenboom snoeien

Veel fruitbomen, zoals appelbomen en perenbomen, snoei je in de winter. Maar een pruimenboom snoei je beter in juni of juli. Wij leggen je uit waarom.

Wanneer pruimenboom snoeien

pruimenboom snoeien

Pruimenbomen zijn erg vatbaar voor de schimmel loodglans als je ze in de herfst of winter snoeit. Daarom kun je pruimenbomen beter in het voorjaar of in de zomer snoeien (maar niet wanneer het regent!) Het beste moment is verder afhankelijk van de leeftijd van de boom:

  • Jonge pruimenbomen (tot drie jaar oud) kun je het beste licht snoeien in het voorjaar. Snoei wanneer de knoppen net openen, of wanneer de boom net begint te bloeien.
  • Gevestigde pruimenbomen (ouder dan drie jaar) kun je in de zomer, vanaf half juni, snoeien.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort (snoei)tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe pruimenboom snoeien

Lees verder na de advertentie

Probeer bij het snoeien steeds een soort bekervorm te creëren, dus met een open midden. Hierdoor kunnen licht, lucht en zon bij de zich ontwikkelende vruchten komen. Snoei altijd op een droge dag met schoon en scherp gereedschap. Maak je geen zorgen als je wat fruit in ontwikkeling wegsnoeit, want je moet het fruit in juli hoe dan ook uitdunnen.

Pruimenboom snoeien: stap voor stap

pruimenboom snoeien

Jonge pruimenbomen (tot 3 jaar) snoei je slechts lichtjes. Oudere pruimenbomen snoei je in de zomer als volgt:

  • Snoei alle takken van bomen ouder dan 3 jaar terug met ongeveer een derde. Kort zijscheuten ongeveer met de helft in. Snijd altijd net boven een knop en schuin ervan af.
  • Knip vervolgens de scheuten weg die in het midden van de boom groeien, plus alle dode, beschadigde of over elkaar schurende takken. Uitlopers en knoppen die uit de stam groeien kun je ook verwijderen.

Oude pruimenboom snoeien

Pruimenboom bloeit niet

Als je een oude of verwaarloosde pruimenboom wilt verjongen, doe dat dan niet in één keer, maar geleidelijk over meerdere jaren. Na elke snoeibeurt zullen er een aantal dunne scheuten ontstaan die je de volgende zomer moet uitdunnen.

Pruimenboom zonder pruimen

pruimenboom snoeien

Krijgt je pruimenboom geen vruchten, of slechts elke twee jaar? Dat kan veroorzaakt worden door te weinig vocht bij de wortels, of een late vorst die de bloemen in het voorjaar aantast. Ook te zwaar snoeien kan een probleem zijn, want de vruchten ontstaan aan een- of tweejarige scheuten. Als je die te sterk inkort, krijg je geen pruimen.

Pruimenboom ziektes

Loodglans pruim

Loodglansschimmel (Chondrostereum purpureum, ook paarse korstzwam genoemd) is een vervelende schimmelziekte voor pruimenbomen die vooral actief is tijdens de vochtige herfst- en wintermaanden. De schimmel komt via beschadigingen de boom binnen. Het gevolg is dat de bladeren zilverkleurig worden, tot uiteindelijk de hele tak afsterft.

Meer lezen over snoeien in de zomer:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu