Fruitbomen snoeien in de winter: dit zijn de beste tips

Helga Kluiter
|
20/01/2021
Fruitbomen snoeien in de winter

Fruitbomen snoeien is een karwei bij uitstek voor de periode tussen januari en maart. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je alleen de gezonde takken overhoudt, zodat je later in het jaar kan genieten van een grote en smakelijke oogst.

Welke fruitbomen mag je nu (niet) snoeien?

Fruitbomen snoeien op het verkeerde moment kan leiden tot ziektes.
Deze boom is aangetast door paarse korstzwam doordat hij op het verkeerde moment gesnoeid is.

Niet alle soorten fruitbomen zijn geschikt voor wintersnoei.

  • Niet snoeien in de winter:Steenvruchten snoei je pas na de bloei in het voorjaar of na de oogst eind zomer. Steenvruchten hebben een enkele harde pit als kern, zoals kersen, pruimen en abrikozen.
  • Wel snoeien in de winter: Zogeheten pitvruchten mag je wel in de winter snoeien. Dit zijn vruchten met kleine pitjes en een klokhuis, zoals appels, peren, mispels en diverse soorten exotisch fruit.

Basisregels voor het snoeien in de winter

Het is bij fruitbomen snoeien belangrijk dat snoeiwonden goed kunnen genezen. Werk daarom altijd hygiënisch: zorg dat je snoeischaar scherp en schoon is. Snoei daarnaast altijd bij droog weer en snoei niet tijdens een periode van strenge vorst. Dit voorkomt de verspreiding van ziektes.

Fruitbomen snoeien: hier moet je op letten

Appelboom snoeien in de winter
Snoei appelbomen in de winter
  • Verwijder zwakke en kruisende takken bij peren- en appelbomen. Snoei de hoofdscheuten met een derde terug, zodat er een evenredig verdeeld takkengestel ontstaat dat behoorlijk open is in het midden.
  • Halveer het aantal zijscheuten dat langer is dan 30 cm. De kortere kun je met rust laten.
  • Verwijder dode of stervende takken. Doe dat ook met zieke en zwakke takken, en met takken die over het midden heen hangen. Gebruik hiervoor een takken- of snoeizaag.
  • Ook wanneer je appel- of perenboom een goede oogst oplevert, gezond is en er goed uitziet, kan hij baat hebben bij een goede snoeibeurt. Door de takken genoeg ruimte te geven en meer fruitdragende zijscheuten te stimuleren, krijg je meer oogst.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu