Rozen snoeien in de zomer: dit moet je doen

Linda Passies
|
01/06/2022
ramblerroos rosa wedding day

Rozen snoeien is belangrijk voor de gezondheid, vitaliteit en het uiterlijk van rozen. Hoewel je de meeste variëteiten terugsnoeit in de winter, snoei je ramblers en botanische rozen juist in de zomer: direct na de bloei. En bij doorbloeiende rozen heb je ook een snoeiklus in de zomer.

Lees verder na de advertentie

Rambler rozen snoeien in de zomer

ramblerrozen snoeien

Ramblerrozen zijn groeikrachtige klimmers, die in juni bloeien op het ‘oude’ hout (van het vorige seizoen). Ze kunnen in één jaar tot wel vijf meter groeien, en als je ze hun gang laat gaat, bloeien ze alleen aan de hoge zijscheuten. Snoeien helpt om de groei binnen de perken te houden en stimuleert een gelijkmatige bloei.

Omdat de rozen het rijkst bloeien op een gestel van takken die een of twee jaar oud zijn, houdt het snoeien in dat je de oudste takken verwijdert. Dit stimuleert de groei van nieuwe scheuten vanuit de basis. Ook voorkomt het dat je roos een wirwar wordt van stengels die niet bloeien.

Botanische rozen snoeien in de zomer

Ook botanische rozen zijn robuuste en groeikrachtige planten. De enkele bloemen zijn ideaal voor insecten. Omdat ook botanische rozen groeien op oudere stammen en scheuten, is de snoei vergelijkbaar met die van ramblers.

Wanneer snoei je ramblers en botanische rozen?

Omdat de rozen bloeien om scheuten van vorig jaar, snoei je ze direct na de bloei, en liever niet later dan augustus. Zo groeit er nog nieuwe aanwas, die het volgende seizoen zal bloeien. Snoei je ramblers niet, dan groeien ze zo hard, dat ze al snel gigantisch worden. Dan blijven ze wel bloeien.

Lees verder na de advertentie

Verwelkte bloemen snoeien

verwelkte rozen snoeien

Behalve het snoeien van de ramblers en botanische rozen, kun je in de zomer nog een snoeiklus verwachten. Een van de simpelste snoeiklussen bij rozen is het koppen van verwelkte rozen. Als je dit goed bijhoudt, blijft de plant bloeien en stopt hij zijn energie niet in zaadvorming. Bovendien kunnen uitgebloeide bloemen het risico op schimmelinfecties vergroten – en die kunnen weer afsterving veroorzaken. En de uitgebloeide bloemen zien er vaak niet zo mooi uit, zeker niet na een regenbui.

Meer artikelen over rozen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu