Wanneer moet je rozen snoeien? Dit zijn de belangrijkste regels

Helga Kluiter
|
09/12/2021
wanneer rozen snoeien

Rozen zijn een stelletje anarchisten: als je ze aan hun lot overlaat, is de kans groot dat ze ontaarden in een wirwar van takken waaraan nog maar weinig bloeit. Maar weet jij wanneer rozen snoeien verstandig is en wanneer je het beter kunt laten? Wij zetten de belangrijkste regels voor je op een rijtje!

Lees verder na de advertentie

Wanneer rozen snoeien

Hoewel je in december al prima kunt beginnen, heb je nog zeker tot eind februari of maart de tijd om je rozen te snoeien, afhankelijk van de ligging van je tuin. Rozen zijn sterk en het is onwaarschijnlijk dat een struik doodgaat door verkeerd of niet snoeien, maar snoei nooit als het vriest! As je het goed aanpakt, is een roos altijd zichtbaar tevredener en gezonder.

Wekelijks snoei- en tuintips in je mail

Iedere week snoei- en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Rozen snoeien wanneer en hoe

Dood, ziek en beschadigd hout van elke soort roos moet je altijd meteen verwijderen. Streef bovendien altijd naar een plant die bloemen produceert, want daar heb je die roos uiteindelijk voor! Per rozensoort volg je deze regels:

Lees verder na de advertentie

Rambler snoeien

rambler snoeien

Snoei van ramblerrozen in herfst of winter een paar oude takken tot de basis terug om er sterke, jonge takken voor terug te krijgen. Haal vervolgens van de stengels bovenin een derde af, zodat de plant meer vertakkingen krijgt en rijker bloeit.

Klimt je ramblerroos in een boom, laat dan genoeg ruimte tussen de sterke scheuten onderaan, zodat ze hogerop niet verstrikt raken. Snoei ramblers nog een keer na de bloei, eind zomer. Dan knip je de uitgebloeide scheuten terug en kort je zijscheuten tot een derde in.

Heesterroos snoeien

heesterrozen snoeien

Heesterrozen bloeien vaak op ouder hout, dus zorg dat je na de snoei een mix van oud en nieuw hout hebt. Verwijder eerst al het dode, zieke en beschadigde hout. Snoei daarna iele, overtollige scheuten terug tot op de hoofdtak. Verwijder ook alle stengels die tegen een sterkere tak schuren en snoei overtollige takken uit het midden weg. Zo kan er meer licht en lucht bij de plant. Kort stengels en takken aan volwassen struiken tot twee derde in.

Klimroos snoeien

wanneer rozen snoeien

Zoals bij alle rozen verwijder je ook bij klimrozen of leirozen eerst al het dode, zieke en beschadigde hout. Daarna haal je alle takken weg die van de muur of steun af groeien en die je niet kunt aanbinden. Zijn er te veel takken, snoei dan de zwakste weg en bind de sterke stengels aan.

Heeft de klimroos sterke, nieuwe, rechtopgaande stengels, probeer die dan horizontaal aan te binden voor nieuwe aanwas. Tot slot knip je alle takken die je nog niet hebt gesnoeid en die afgelopen seizoen hebben gebloeid terug tot op een paar knoppen van de hoofdtakken.

Theehybriden

theehybriden snoeien

Iele, zwakke, dode, zieke en beschadigde takken snoei je eerst weg. Probeer bij theehybride rozen een open bekervorm te creëren in het takkengestel. Dat doe je door takken in het midden te verwijderen. Snoei de rest van de takken terug tot vier à zes knoppen vanaf het punt waar ze vorig jaar zijn begonnen met groeien. Verwijder tot slot regelmatig de oudste stengels, zodat je de roos steeds verjongt. Floribundarozen snoei je op dezelfde manier, maar laat de stelen langer, met meer knoppen.

Meer over rozen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu