Pioenrozen zijn een lust voor het oog. Om dat zo te houden, is het belangrijk dat je ze goed verzorgt. Snoeien speelt hierin een sleutelrol. En als je weet wanneer en hoe je dat het beste jouw pioenrozen kunt snoeien, is deze tuinklus zo geklaard.
Lees verder na de advertentie
Voor je begint: moet je pioenroos snoeien?
Voordat je gaat snoeien, is het goed om te weten wat voor pioenroos je hebt: een kruidachtige, meerjarige pioenroos of een boompioenroos. De kruidachtige variant heeft baat bij een jaarlijkse snoeibeurt. Boompioenen hoef je daarentegen niet te snoeien, tenzij je plant zieke of dode stengels heeft, of je plant te dicht is gegroeid.
Goed om te weten: pioenrozen zijn technisch gezien geen rozen, maar planten uit de Paeonia-familie. Ze hebben zo dan ook hun eigen voorkeuren qua verzorging en standplaats.
Wanneer kun je pioenroos het beste snoeien?
Het najaar is het beste moment om je pioenrozen te snoeien. Snoei kruidachtige pioenrozen dan hard terug tot op de grond. Het zijn namelijk vaste planten die steeds weer opnieuw opkomen.
Boompioenrozen hoef je niet te snoeien. Sterker nog, een rigoureuze snoeibeurt kan desastreuze gevolgen hebben. Boompioenrozen zijn vaak namelijk struiken die geënt zijn op een stam van een andere soort. Als je te ver terugsnoeit, verlies je de pioenroos en komt alleen de soort van de stam op. Wel kun je in het najaar de verwelkte zaadhoofden van boompioenrozen wegplukken.
Tip! Laat je niet verleiden om dor blad bij je boompioen in het najaar weg te plukken – laat dit op natuurlijke wijze afvallen.
Elke week tuintips voor het juiste moment
Wil jij iedere week relevante tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Pioenroos snoeien: zo doe je dat
Voor het snoeien van een pioenroos heb je het volgende nodig:
- Een scherpe, schone snoeischaar
- Als je pioenen snoeit met zieke stengels of bladeren: een doekje met een desinfecterend middel (bijvoorbeeld alcohol) om je snoeischaar schoon te maken tussendoor
Kruidachtige pioenroos snoeien
Het snoeien van kruidachtige pioenroos is heel gemakkelijk: je mag hem gewoon tot op de grond terugsnoeien. Volgend jaar komen er weer nieuwe stengels op.
Dreigt je kruidachtige pioenroos te dicht te groeien? Dan kun je een paar van de minder sterke, jonge scheuten wegknippen, zodat er ruimte blijft voor de sterkere stengels en de energie van de plant daar naartoe gaat.
Boompioenroos snoeien
Zoals eerder gezegd hoef je boompioenroos niet per se te snoeien, maar als je zieke of dode stengels ziet, of de struik te dicht wordt, dan is kan een snoeibeurt verstandig zijn. Verwijder in dat geval de aangetaste stengels met een schone snoeischaar. Maak tussendoor ook steeds je snoeischaar schoon met een doekje om het overdragen van ziektes tegen te gaan.
Komen er nieuwe stengels op uit de grond rond je boompioenroos? Dit zijn vaak uitlopers van de stam waarop je pioenroos is geënt en niet van je pioensoort. Graaf naar de plek waar ze aan de wortels vastzitten en scheur de nieuwe stengels voorzichtig dichtbij de wortels af. Doe dit met beleid om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
Mijn pioenroos is uitgebloeid, wat nu?
Als je kruidachtige pioenroos is uitgebloeid, hoef je daar verder niets aan te doen. Eventueel kun je de uitgebloeide zaadhoofden verwijderen bij boompioenrozen.
Hoe krijg ik (meer) bloemen in mijn pioenroos?
Als je tot nu toe nog geen bloemen in je pioenroos hebt gehad, geen paniek! Pioenrozen moeten even wennen aan een nieuwe standplaats en het kan een paar jaar duren voordat ze gaan bloeien. Hou ook rekening bij het planten van pioenroos wat voor omstandigheden en standplaats ideaal zijn voor jouw soort.
Kunnen pioenrozen twee keer bloeien?
Pioenrozen bloeien één keer per jaar voor een paar weken. Wel kun je variëteiten met verschillende bloeimomenten planten, of pioenrozen planten met steeds een paar weken ertussen, zodat je planten op verschillende momenten bloeien en elkaar zo opvolgen.