Gardeners World 05/2025
Cover van

Lees verder onder de advertentie

Pioenroos

Paeonia
Close-up van een roze-witte pioenroos bloem.
Type: Vaste plant
Kenmerken: Bloem, Geur
Hoogte: 75
Spreiding/breedte: 75
Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Zaaien
Planten
Bloei
Oogsten
Vermeerderen
Snoeien
Standplaats
Zon
Winterhard?
Winterhard
Grondsoort
Zandgrond Zure grond
Close-up van een roze-witte pioenroos bloem.

Lees verder onder de advertentie

Wie houdt er niet van pioenrozen (Paeonia)? Ze bloeien weliswaar kort, maar zijn zo wonderschoon dat je er wel naar kunt blijven kijken. We vertellen je alles over de bloeitijd, beste standplaats, verzorging, de mooiste (winterharde) soorten en meer. Kortom: alles over de pioenroos!

Wat is de pioenroos (Paeonia) voor een plant?

Close-up van een half gesloten pioenroos aan een struik.
Pioenrozen behoren niet tot de rozenfamilie. Foto: Zhu Bing/Pixabay.

Pioenrozen zijn technisch gezien geen rozen, maar planten uit de Paeoniaceae-familie, met elk hun eigen voorkeuren qua verzorging en standplaats. Er bestaan honderden verschillende variëteiten, grofweg te verdelen in twee soorten die allebei goed winterhard zijn:

1. Kruidachtige, meerjarige pioenrozen

Sterven elke winter bovengronds af, maar komen elk jaar weer terug. Een populaire keuze in sierborders.

2. Boompioenen

Dit zijn struikachtige pioenrozen die wat hoger en houtiger zijn. Ze behouden hun takkengestel in de winter.

Standplaats pioenroos

Plant een pioenroos in voedingsrijke, vochtige en goed drainerende grond in de volle zon. Van natte voeten houden ze niet. De meeste pioenrozen houden van een neutrale of licht-alkalische grond, al zijn boompioenen ook niet vies van ietwat zure grond. Boompioenen plant je het beste op een beschutte plek in de tuin.

Pioenroos planten: zo doe je dat

Iemand voegt aarde/compost bij bij het planten van een pioenroos.
Gebruik bij het planten van een pioenroos voldoende compost. Foto: Tim Sandall.

De beste tijd om pioenrozen te planten is in het najaar of in de lente. Plant ze niet dieper dan de diepte die ze in hun kweekpot hebben en meng voldoende compost of goed verteerde stalmest door het plantgat. Duw de grond na het planten aan en geef meteen water, maar voorkom dat hij te nat komt te staan.

Tip! Zorg voor een plantafstand van ongeveer 90-120 cm tussen elke pioenroos, aangezien ze flink kunnen uitdijen. 

Bloeitijd pioenroos

Twee roze pioenrozen in de zonneschijn.
Foto: Pixabay.

Pioenrozen bloeien één keer per jaar ongeveer twee weken lang/kort, en dat is meestal in mei of juni. Sommige soorten bloeien echter al halverwege april. Tip: plant variëteiten met verschillende bloeimomenten zodat je planten op verschillende momenten bloeien en elkaar zo opvolgen.

Pioenroos bloeit niet: wat nu?

Als je pioenroos niet bloeit, kijk dan eerst naar de standplaats. Staat de plant in de volle zon en enigszins beschut, zoals hij het liefste heeft? Is de grond wellicht te arm of te zwaar? Het kan ook zijn dat je de pioenroos te diep hebt geplant. Let goed op dat je de ‘ogen’ (de roze of rode knoppen) niet dieper dan 5 cm onder de grond plant. Een boompioen plant je juist wel voldoende diep. Lees meer in het stappenplan voor pioenroos planten.

Met een jonge pioenroos moet je na het aanplanten even geduld hebben: het kan enkele jaren duren voordat hij zijn bloemen laat zien.

Pioenroos verzorgen

Witte open bloemen met een geel bloemhart: de pioenroos Paeonia lactiflora 'White wings'
Een pioenroos heeft weinig verzorging nodig (hier: Paeonia lactiflora ‘White wings’). Foto: Sarah Cuttle.

Een pioenroos is een makkelijke plant die weinig verzorging vraagt. Zodra de plant opkomt, kun je eventueel bemesten met wat universele plantenvoeding of mest met een laag stikstofgehalte. De natuur doet de rest. Het kan handig zijn om je plant te ondersteunen, aangezien de bloemen van sommige soorten erg groot en zwaar kunnen worden.

Veelvoorkomende ziekten bij pioenrozen

Pioenrozen hebben geregeld last van schimmelziekten en bladvlekken. Zo kan de schimmel Botrytis paeoniae ervoor zorgen dat de stengels gaan rotten. Plant pioenen liever niet te dicht op elkaar. Verwijder bladeren met donkere vlekken, om de schimmel de kop in te drukken. Als je kruidachtige soorten in de herfst terugknipt, ruim het blad dan goed op om herbesmetting te voorkomen. 

Pioenroos snoeien

Snoeischaar zet een knip in een tak van de pioenroos, laag bij de grond.
Snoei een pioenroos in oktober. Foto: Tim Sandall.

Een kruidachtige pioenroos heeft baat bij een jaarlijkse snoeibeurt in oktober. Deze mag je tot op de grond terugsnoeien, waarna de plant in het voorjaar weer uitloopt. Boompioenen hoef je niet te snoeien, tenzij je plant zieke of dode stengels heeft, of je plant te dicht is gegroeid. In de herfst mag je de uitgebloeide zaadhoofden weghalen.

Let op: pioenrozen zijn technisch gezien geen rozen. Lees dit artikel over rozen snoeien als je snoeitips voor echte rozen zoekt.

Pioenroos vermeerderen

Zaadhoofd van een boompioen: een struikachtige pioenroos.
Zaadhoofd van een boompioen: de struik kun je vermeerderen door te zaaien. Maar afleggen kan ook. Foto: Tim Sandall.

Kruidachtige pioenrozen kun je vermeerderen door ze te delen. Het beste kun je dit doen in het najaar. Knip het verwelkte blad terug en graaf de plant uit de grond. Verwijder zo veel mogelijk grond van de kluit en snijd vervolgens de wortelkluit in delen. Elk deel moet minstens drie scheuten en voldoende wortels bevatten. Herplant de losse stukken meteen weer in de tuin.

Boompioenen kun je op een andere manier vermeerderen, namelijk via afleggen. Of je kunt ze zaaien in september (met veel geduld).

Soorten pioenroos

Van subtiel en zacht van kleur tot rijk bloeiende knalkleuren: er zijn wel honderden verschillende pioenrozen. Van kruidachtige pioenrozen tot boompioenen én hybriden. Bekijk 7 mooie soorten hieronder.

1. Paeonia ‘Bartzella’

Clse-up van de gele bloem van de pioenroos Bartzella.
Paeonia ‘Bartzella’ heeft een subtiele citrusgeur. Foto: Cephas/Wikimedia Commons – CC BY-SA 4.0.

Kruising tussen kruidachtige pioenroos en boompioen. Grote, gerafelde, gele bloemen die een vleugje roze tonen rond een krans van felgele meeldraden. De bloemen hebben een subtiele citrusgeur. Soms bloeit deze soort in september nog een tweede keer. Hoogte: 90 cm.

2. Paeonia ‘Bowl of Beauty’

Close-up van de roze bloem van de pioenroos Paeonia lactiflora 'Bowl of beauty'
Paeonia lactiflora ‘Bowl of beauty’ bloeit in mei-juni. Foto: Agnieszka Kwiecie?, Nova/Wikimedia Commons – CC BY-SA 4.0.

Een erg populaire kruidachtige pioenroos met felroze buitenste bloemblaadjes en een geel hart. Bloeit in mei in juni. Hoogte: 90 cm.

3. Paeonia ‘Buckeye Belle’

Rode bloemen in de tuin: de pioenroos Paeonia 'Buckeye belle'
Paeonia ‘Buckeye Belle’ bloeit vroeg in het seizoen. Foto: Sarah Cuttle.

Bloeit vroeg in het seizoen en is ook erg geschikt als snijbloem. De halfgevulde bloemen zijn dieprood van kleur en steken mooi af tegen het donkergroene blad. Hoogte: 90 cm.

4. Paeonia lactiflora ‘Coral charm’

Een half gesloten bloem van de pioenroos Paeonia 'Coral charm'.
Paeonia lactiflora ‘Coral Charm’ verkleurt geleidelijk. Foto: F. D. Richards, Clinton/Wikimedia Commons – CC BY-SA 2.0.

Bloeit in juni en verandert van kleur terwijl de bloem opengaat. Ze begint zalmroze, kleurt dan langzaam naar oranje en eindigt uiteindelijk in geel. De plant heeft stevige stelen, wat haar heel geschikt maakt voor in de border. Hoogte: 90 cm.

5. Paeonia lutea var. Ludlowii

Close-up van de gele bloem van de boompioen Paeonia lutea var. Ludlowii.
Boompioen Paeonia lutea var. ‘Ludlowii’ kan vrij groot worden. Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/Wikimedia Commons – CC BY-SA 4.0.

Het spectaculair gesneden blad van deze boompioen vormt een frisse achtergrond voor de felgele bloemen. Groter dan de meeste boompioenen, dus geef hem de ruimte. Hoogte: 3 meter

6. Paeonia officinalis (boerenpioen)

Close-up van de felroze bloem met geel hart: de pioenroos Paeonia officinalis.
De boerenpioen, oftewel Paeonia officinalis. Foto: Katharina N./Pixabay.

Europese soort die het goed doet in perken en borders. In tuinen zie je meestal de sterke maar sierlijke cultivar ‘Rubra Plena’, met gevulde bloemen in kersenrood tot karmozijn. Hoogte: 60 cm.

7. Paeonia ‘Sarah Bernhardt’

Close-up van een roze-witte pioenroos bloem.
Paeonia ‘Sarah Bernhardt’ is een pioenroos die erg lekker ruikt. Foto: Tim Sandall.

Grote, dubbele, bleekroze bloemen in mei. Deze kruidachtige soort ruikt lekker en is een goede snijbloem. Hoogte: 90 cm.

Lees verder onder de advertentie

Magazine

Magazine van Gardeners World 05/2025

Gardeners World 05/2025

Lees artikelen

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.