Deze planten kun je vermeerderen door afleggen

Helga Kluiter
|
22/02/2023
vaste bloeiende klimplanten

Er zijn heel veel manieren om van een plant meerdere plantjes te maken. Zaaien en stekken zijn daarvan bekende voorbeelden. Planten afleggen is een methode die bij veel mensen minder bekend is. Maar voor sommige soorten is het de beste (en soms enige) manier om ze te vermeerderen.

Lees verder na de advertentie

Planten afleggen, wat is dat?

rhododendron afleggen

Afleggen is een eenvoudige manier om bepaalde planten te vermeerderen. Het is een manier van stekken waarbij je de stek aan de moederplant laat zitten tot hij genoeg wortels heeft gevormd. Dan pas haal je de stek los en kun je hem verplanten. 

Marcotteren

Maar wat als er laag bij de grond geen takken zitten? Dan gebruik je een methode die marcotteren heet. Dat is feitelijk een manier van afleggen, maar dan in de lucht in plaats van in de grond. Zo dwing je de plant om op een ander punt nieuwe wortels te produceren. Deze methode werkt bijvoorbeeld bij bomen zoals magnolia’s.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Welke planten afleggen?

Planten afleggen is een methode die vaak goed werkt bij planten die lange uitlopers produceren, zoals diverse klimplanten. Het werkt bovendien zowel bij bladverliezende als groenblijvende planten. Ontdek hieronder welke soorten je goed kunt vermeerderen door afleggen.

1. Kamperfoelie

planten afleggen: kamperfoelie

Deze heerlijk geurende vroegbloeier is een must voor vroege bestuivers. Je kunt wat ons betreft nooit teveel kamperfoelie in je tuin hebben. Wil je deze planten afleggen, selecteer dan buigzame jonge scheuten van het huidige jaar.

2. Clematis (hybriden)

vaste bloeiende klimplanten

Elke tuin verdient een clematis, of het nou is om lelijke schuren of muren te bedekken of gewoon om heel veel prachtige bloemen te krijgen. Heb je één clematis, dan maak je er makkelijk meer van (en bespaar je geld) door ze af te leggen – al is het nemen van zomerstekken ook een optie.

3. Blauweregen (Wisteria)

blauwe regen snoeien in de zomer

De blauweregen is een populaire keuze om muren en pergola’s snel te bedekken. Des te beter dus dat je hem makkelijk kunt vermeerderen via afleggen. Je zou de takken rechtstreeks in de grond kunnen vastzetten, maar afleggen in een potje met potgrond kan ook. Dat bespaart je later tijd bij het oppotten van de gewortelde stekken.

4. Camellia

planten afleggen: camellia

Camellia’s fleuren eind winter en begin voorjaar je tuin op met prachtige bloemen – precies wanneer je ze nodig hebt. Je kunt camellia’s afleggen als hij takken laag bij de grond heeft, maar voor camellia’s op stam is marcotteren de beste methode.

5. Rhododendron

rododendron groenblijvende plant voor in de schaduw

Het ‘gewoon’ stekken van een rododendron is een lastige klus voor gevorderde tuiniers, maar afleggen is gelukkig een stuk eenvoudiger en de slagingskans is groter. Deze methode werkt trouwens ook voor azalea’s, want dat zijn familieleden van de rododendron.

6. Sneeuwbal (Viburnum)

sneeuwbal stekken

Sneeuwballen zijn eenvoudig te vermeerderen via afleggen. Sterker nog: ze doen dit vaak al uit zichzelf, zonder dat jij er moeite voor hoeft te doen. Soorten waarbij afleggen goed werkt zijn onder andere Viburnum x bodnantense, de Japanse sneeuwbal Viburnum plicatum en de Gelderse roos Viburnum opulus,

7. Sterjasmijn

Sterjasmijn snoeien

Trachelospermum jasminoides ofwel sterjasmijn is een geweldige allrounder: groenblijvend blad, geurende bloemen en makkelijk te kweken. Leg hem af in een potje gevuld met potgrond en plant hem uit in de tuin zodra hij geworteld is.

Maar planten afleggen en stekken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu